Rulouri cu scorțișoară – cinnamon rolls sau kanelbullar
Rulouri cu scorțișoară și glazură delicioasă de unt. Cum se fac cinnamon rolls? Rețeta celebrului produs de patiserie – rulouri cu scorțișoară – kanelbullar suedeze, pas cu pas.
Fiica mea, care învață limba suedeză, mi-a cerut să-i fac și ei kanelbullar. Adică rulouri cu scorțișoară. Pare-se, aceastea și-ar avea originea în țara scandinavă (chestie de care nici măcar nu-s sigură, am găsit însă niște informații în sensul, nici acestea pe deplin de acord între ele).
OK, m-am uitat eu la rețete de pe net și pe-aici… și pe-aici… cam aceeași chestie. Un aluat dospit fraged, cu umplutură de unt, zahăr și scorțișoară. Așa că am renunțat la a mai urmări rețetele originale de kanelbullar (care sunt tare greu de înțeles pentru mine, mărturisesc) și mi-am urmat doar inspirația, într-o direcție deja cunoscută. Până la urmă, cam același lucru l-am făcut și eu, în rețeta de coronițe cu scorțișoară, pe care o găsiți cu un click pe următoarea poză.
Înainte de a publica rețeta pe blog, am pus o poză pe contul meu de Facebook. Funny, prietenii mei care au văzut rulourile cu scorțișoară, le-au recunoscut de cinnabon rolls. Cu care sigur că seamănă ca aspect. Nu am, însă, nici urmă de idee dacă seamănă și din punctul de vedere al gustului sau al texturii.
ALTE REȚETE DE DULCIURI CU SCORȚIȘOARĂ
Ideea e că au fost așa de bune că am mâncat până ni s-a făcut rușine. Am mai și dăruit câteva… nu multe. Nu spunem câte, ideea e că am dat, na! Nu le-am mâncat chiar pe toate! Și dacă vă interesează și pe voi o rețetă de rulouri fragede, care se rup fâșii-fâșii, parfumate, delicioase, mă puteți imita urmând cele scrise mai jos.
Ingrediente rulouri cu scorțișoară
aluat:
- 500 de grame de făină (eu am folosit făina albă ungurească BL55)
- 25 de grame de drojdie proaspătă
- 4 gălbenușuri
- 100 de grame de unt
- 100 de grame de zahăr
- 200 ml. de lapte călduț (+/- câteva linguri, în funcție de capacitatea de absorbție a făinii folosite)
- 1 praf de sare
- 1 linguriță de lichior de portocale (opțional)
- 1 linguriță de extract de vanilie (sau zahăr vanilat)
- coajă rasă de lămâie/portocală
- în plus: unt pentru uns tava, câțiva stropi de ulei pentru planul de lucru
umplutură:
- 60 de grame de unt moale
- 2 linguri rase de scorțișoară pudră
- 4 linguri de zahăr
glazură:
- 40 de grame de unt
- 180 de grame de zahăr pudră vanilat
- apă clocotită (3-6 linguri)
Preparare rulouri cu scorțișoară – aluatul
1. Drojdia proaspătă se freacă într-un castronel cu 1 lingură din cantitatea totală de zahăr prevăzută pentru aluat, până se lichefiază, apoi se lasă deoparte.
2. Într-o crăticioară se pun cele 100 de grame de unt prevăzute pentru aluat și se înfierbântă pe foc până ce untul devine brun-auriu. Prin acest proces, proteinele din unt se caramelizează iar untul brun va da o aromă deosebită aluatului. Atenție, însă, trebuie să trageți untul de pe foc în momentul în care ajunge la culoarea dorită, altfel se va arde și va deveni amar. Lăsați untul brun să se răcească.
3. Gălbenușurile, sarea, zahărul și aromele se pun într-un castron. Se freacă până se omogenizează (nu e nevoie să se formeze o cremă și nici măcar să se dizolve complet zahărul). Se adaugă laptele călduț și se amestecă bine.
4. Se adaugă drojdia activată peste laptele cu gălbenușuri și apoi se toarnă peste făina cernută într-un castron încăpător (se face la mijlocul făinii un loc în care se toarnă ingredientele fluide).
5. Se amestecă la început cu o lingură, până când se înglobează lichidele în făină, apoi se ia la frământat. După ce se formează o pastă consistentă, dar lipicioasă, se adaugă treptat, în 4-5 tranșe, untul brun. Se frământă energic timp de 15-20 de minute, până când aluatul (care nu trebuie să fie deloc vârtos, mai degrabă molcuț) devine neted și se desprinde de pe mâini și de pe pereții vasului. Se înfoliază castronul cu film alimentar și se lasă aluatul să crească până își dublează volumul, într-un loc călduț, ferit de curent, timp de 1-1:30 h.
Modelarea rulourilor și a doua dospire
6. Aluatul bine crescut se întinde pe planul de lucru uns cu o peliculă fină de ulei într-o formă dreptunghiulară, cu grosimea de aproximativ 1 cm. Zahărul pentru umplutură se amestecă cu scorțișoara. Se unge aluatul cu cele 60 de grame de unt moale pe toată suprafața expusă apoi se presară cu amestecul de zahăr și scorțișoară.
7. Se rulează aluatul strâns, cu umplutura înăuntru, apoi se așează rulourile obținute într-o tavă unsă cu unt, cu tăietura în sus.
8. Se așează tava într-un loc călduț, se acoperă cu un șervet de bucătărie curat, ușor umezit, și se lasă să mai crească rulourile până ajung ca în imaginea de mai jos (da, între timp a trebuit să aprind becul).
Coacerea
9. Cuptorul se preîncinge la 180 de grade și când s-a atins temperatură dorită, se dă tava cu rulouri cu scorțișoară la cuptor, la o înălțime medie. Se coc timp de 20-25 de minute, până sunt rumene iar atunci când sunt apăsate cu degetul, revin înapoi.
10. Cât timp ale noastre rulouri cu scorțișoară sunt la cuptor, amestecăm untul moale pentru glazură cu zahărul pudră apoi adăugăm apa clocotită lingură cu lingură, până obținem o compoziție ca o smântână grosuță, dar totuși fluidă (eu am pus 4 linguri de apă clocotită). Chiar dacă glazura are un aspect tăiat, amestecați-o energic de mai multe ori și stropiți rulourile fierbinți. Când se va usca, glazura va căpăta o consistență asemănătoare cu fondantul.
Mâncați-le cu plăcere, alături de o cană de lapte, de ceai sau pur și simplu. Că-s bune tare aceste rulouri cu scorțișoară, din stadiul de călduțe și până se răcesc complet (dacă mai apucă). Fiică-mea nu a mai avut răbdare, a sfâșiat unul aproape fierbinte. Când am văzut cum arată în interior, n-am mai zis nimic, decât am înghițit în sec.
Poftă mare!
Lasă un răspuns