Coronite cu scortisoara
Aseara, prietena mea draga Stella mi-a facut pofta cu o fotografie in care se vedeau niste placintele superbe, in forma de coronita. Mi-am spus imediat ca pe astea trebuie sa le fac si eu cat de curand, prea erau aratoase. Prietena mea mi-a dezvaluit ca are reteta de la o prietena a ei, turcoaica, la randul ei aceasta afland reteta de pe un site turcesc. Toate bune, numai ca reteta pe care am primit-o era pentru placinte sarate iar eu aveam o pofta nebuna de ceva dulce si pufos! De aici pana la ceea ce vreau sa va propun azi a mai fost un singur pas: am pastrat ideea de asamblare, dar am facut coronitele mele dintr-un aluat dulce, cu unt si arome fine, pe deasupra le-am si umplut cu crema de unt si scortisoara. Ce-a iesit… va imaginati. Cred ca parfumul lor s-a raspandit in toata Ghiroda :).
Ingrediente Coronite Cu Scortisoara
- 550-600 de grame de faina
- 200 de ml. de lapte
- 200 de grame de unt
- 20 de grame de drojdie proaspata
- 1 ou intreg
- 3 galbenusuri
- 100 de grame de zahar
- 1 lingurita de coaja rasa de lamaie
- 1 lingurita extract de vanilie
- 5 linguri de zahar pudra
- 1 lingura de scortisoara (daca nu va placa scortisoara puteti folosi cacao)
- 1 praf de sare
Preparare Coronite Cu Scortisoara:
1. Drojdia se freaca intr-un castronel cu 2 lingurite de zahar (din cantitatea totala) pana cand se lichefiaza.
2. Se topesc 100 de grame de unt, restul de 100 de grame se lasa la temperatura camerei sa se inmoaie.
3. 1 ou intreg si doua galbenusuri se bat cu furculita cu sarea, extractul de vanilie, coaja rasa de lamaie si restul de zahar; se adauga laptele caldut si se omogenizeaza.
4. Se amesteca drojdia activata cu laptele cu oua.
5. Se pune faina cernuta intr-un castron si se framanta, adaugand amestecul de lapte si ou putin cate putin. Odata aluatul format, se adauga untul topit, dar nu fierbinte, si se framanta in continuare pana aluatul incepe sa formeze basici si se desface complet de pe maini si peretii vasului. Atentie, in functie de tipul de faina folosit, ar putea fi nevoie sa se adauge 1-2 linguri de faina in plus sau dimpotriva, cateva linguri de lapte caldut, daca aluatul e prea tare.
6. Aluatul se aseaza intr-un castron uns cu ulei si se infoliaza, apoi se lasa intr-un loc caldut pana isi dubleaza volumul.
Împăturirea aluatului
7. Odata crescut bine, aluatul se rastoarna pe planul de lucru uns cu ulei.
8. Untul moale se amesteca intr-un castronel cu 2 linguri de zahar pudra si scortisoara (se poate folosi cacao in loc de scortisoara sau pur simplu doar zahar vanilat).
9. Aluatul se imparte in 12 bucati egale (se taie o data in jumatate, apoi fiecare jumatate se injumatateste la randul ei si fiecare dintre cele 4 bucati rezultate se imparte in cate 3 bucati pe cat posibil mai egale).
10. Fiecare bucata se aplatizeaza pe rand pe planul de lucru uns cu ulei, cu sucitorul sau cu palma (eu am facut-o cu palma) pana la obtinerea unei forme elipsoidale.
11. Se unge fiecare bucata astfel aplatizata cu cate 1 lingurita din crema cu unt si scortisoara si daca chiar nu mai puteti de pofta de dulce, asa ca mine, se mai presara si cu zahar tos (poza 1).
12. Se taie cu un cutit bine ascutit sau cu rola de patiserie, pe partea cea mai lunga a bucatii de aluat, fasii-fasiute late de aproximativ 1 cm. Sfatul meu este sa nu taiati chiar pana la capat, veti lucra mai usor (poza 2).
13. Incepand de la stanga spre dreapta se ruleaza aluatul oblic (poza 3), tinand de capatul ruloului format in stanga (poza 3).
14. Se rasuceste ruloul obtinut in forma de spirala, formand o coronita (capatul se introduce dedesubt).
Modelarea
15. Se aseaza toate coronitele in tava acoperita cu hartie de copt (poza 5), se acopera cu un servet de bucatarie si se aprinde cuptorul, fixandu-l la 190 de grade Celsius. Pana cand cuptorul se incinge, coronitele vor mai creste.
16. Inainte de a le da la cuptor, se bate galbenusul cu 1-2 lingurite de apa si se ung delicat coronitele pe suprafata.
Coacerea
Se coc la 190 de grade Celsius pana cand cresc si se rumenesc frumos iar in casa miroase innebunitor.
Intre timp, cele 3 linguri de zahar pudra ramase se amesteca omogen cu aproximativ 1 lingura de apa rece, turnata picatura cu picatura, pana cand se obtine o consistenta ca de smantana. Imadiat ce sunt scoase din cuptor, coronitele se stropesc cu aceasta glazura, cat sunt fierbinti.
Spor la treaba tuturor si mai ales fanilor nerabdatori de pe facebook, care au declarat ca asteapta reteta cu drojdia pe masa :)). Pofta buna!
Lasă un răspuns