Plăcinte la tigaie – cu brânză și verdețuri – rețetă video
Cred că nesofisticatele dar minunatele și delicioasele plăcinte la tigaie, cu fel de fel de umpluturi, reprezintă unul dintre pilonii bucătăriei tradiționale românești. Ardelenii au plăcintele codrenești sau cele coapte pe lespede, în sudul țării avem scovergile simple sau cu fel de fel de umpluturi iar moldovenii musai că au și ei fel de fel de produse asemănătoare! Până la urmă, ce putea fi mai accesibil, pentru străbunicile și bunicile noastre, decât un aluat simplu pe care să-l umple cu umpluturi dulci sau sărate, după plac și poftă? De cele mai multe ori, aluatul acestor plăcinte la tigaie era unul simplu, de pâine. Alteori, când bunicile voiau ele să ne fie răsfățul deplin, aluatul era îmbunătățit cu lapte și ouă, să devină mai pufos.
Ce-i sigur e că, pentru mine, efortul de a face aceste plăcinte la tigaie este minim. Am convingerea că la fel este pentru oricine. Dacă încerci să evoci, mental, parfumul ăla care-ți făcea poftă, în bucătăria bunicii, în timp ce ea cocea plăcintele, deja ești motivat să te apuci de treabă. Doar să nu te lași descurajat că bunica făcea ea însăși brânza, c-avea verdețuri proaspete din grădină și tigaia aia antică, neagră tăciune! Noi avem chiar mai multe opțiuni! Cheful de făcut plăcinte să nu lipsească, restul sunt rezolvabile!
Alternative pentru ingredientele și instrumentarul bunicii
Brânza de vaci, recomandată pentru această rețetă, se poate face foarte ușor în casă. Am publicat mai demult o rețetă video pe care o găsiți cu un click pe poza de mai jos. Urmând-o pas cu pas, veți obține o brânză foarte bună, bine scursă de zer, perfectă pentru umplut plăcinte la tigaie sau alte preparate. N-aveți timp/chef să faceți singuri ingredientul principal al umpluturii? Atâta bai să fie, se găsesc în comerț multe sortimente de brânză de vaci. Alegeți o brânză mai grasă (minimum 6% grăsime). Înainte de a o folosi, lăsați-o într-o sită deasă, să se mai scurgă de zer. Plăcintele vor ieși perfect, vă asigur!
Error 403: The request cannot be completed because you have exceeded your quota..
Domain code: youtube.quota
Reason code: quotaExceeded
Error: No videos found.
Make sure this is a valid channel ID and that the channel has videos available on youtube.com.
Verdețuri nu ne putem plânge că nu găsim. Spre deosebire de bunica, avem acces la ele tot timpul anului. În supermarket, iată, avem un singur anotimp și acela-i totdeauna verde! Sigur, ne vom bucura mai mult de aceste plăcinte la tigaie dacă le vom face în sezonul de primăvară. Așa cum am specificat și în lista de ingrediente, spanacul e opțional. Puteți să-l eliminați complet sau îl puteți înlocui cu alte verdețuri, de exemplu urzici, un pic de leurdă, lobodă etc.
Tigaia Peter Cook
Cât despre tigaia neagră, antică, a bunicii… o, draga de ea, cât de încântată ar fi fost de tigaia Peter Cook, gama Marble, pe care am folosit-o eu când am copt plăcintele astea! Niciun strop de grăsime nu am adăugat în timpul coacerii și totuși, ale mele plăcinte la tigaie nu s-au prins deloc! Tigaia e finisată cu trei straturi antiaderente și cel mai mult îmi place cât de ușor se curăță, dar asta veți descoperi în rețeta video. Înainte de a viziona rețeta de plăcinte la tigaie, rețineți că găsiți produsele din gama Peter Cook în magazinele Pepco din toată țara, la un preț super avantajos. Descoperă calitatea, bucură-te de preț și musai încearcă și rețeta de plăcinte la tigaie, o să-ți placă mult!
Ingrediente Plăcinte la tigaie – cu brânză și verdețuri – rețetă video
- 400 de grame de făină albă cu conținut ridicat de proteine (minimum 11%)
- 1 ou mic (45 – 50 de grame)
- 120 de ml. de apă călduță
- 120 de ml. de lapte călduț
- 40 de grame de unt topit
- 4 grame de drojdie uscată sau 12 grame (½ de pachețel) de drojdie proaspătă
- 6 grame de zahăr (1 linguriță)
- 8 grame de sare (1 linguriță)
umplutura pentru plăcinte:
- 300 de grame de brânză de vaci grasă, bine scursă de zer, sau un amestec de brânzeturi, de exemplu ½ brânză de vaci + ½ telemea
- opțional, 100 de grame de spanac proaspăt
- 1 legătură de ceapă verde (folosim partea verde deschis și frunzele, partea albă o putem păstra pentru o salată, de exemplu)
- ½ de legătură de mărar
- opțional, 1 linguriță de unt gras (doar dacă folosiți și spanacul pentru umplutură)
- sare și piper după gust (dacă folosiți brânză sărată e posibil să nu mai fie nevoie de sare)
Mod de preparare – rețeta video
MAI MULTE REȚETE DELICIOASE DE PATISERIE GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos! Sper să le încercați și să reveniți cu impresii!
Lasă un răspuns