Cautare in site
x inchide

Urzica în alimentație și proprietățile ei

Adaugata la de

Urzica în alimentație și proprietățile ei. Pe scurt, despre urzică, planta numită Urtica Dioica. Rețete cu urzici. Urzica – scurt ghid de recunoaștere și recoltare. Cum tratăm înțepăturile de urzică. Cum pregătim urzica pentru consum.

Urzica, proprietăți și uz culinar, rețete cu urzici

Această umilă plantă, urzica, a fost folosită în alimentația omului de mii de ani. În tot acest timp s-au dezvoltat multe rețete care includ urzica. Oamenii au informații moștenite de la o generație la alta despre gustul urzicilor și rețete ca să le pregătească. Informațiile moștenite le includ și pe cele despre calitățile ei depurative, diuretice, hemostatice, antiseptice, emoliente, de combatere a reumatismului și anemiei, de vindecare a rănilor și ulcerațiilor, de stimulare a creșterii părului, de reglare a tensiunii arteriale și a nivelului de zahăr în sânge.

În general, atât gustul, cât și aria de utilizare gastronomică a urzicilor este similară spanacului. Urzicile au un conținut bogat de vitaminele A și C, de fier, potasiu, magneziu și calciu, ceea ce le face foarte valoroase.

urzica în bucătărie

De regulă, în alimentația umană se folosesc doar plantele foarte tinere și mugurii acestora. Modalitățile de preparare sunt foarte variate. Din urzică se fac piureuri, supe, ciorbe, pesto, budinci, plăcinte etc. Dintre cele mai populare preparate cu urzici de la noi din țară sunt Ciorba de urzici, Mâncarea de urzici sau Piureul de urzici. În funcție de zona etnogeografică și specificul ei, rețetele cu urzici sunt diferite și așa e firesc să fie. Cele din Transilvania sunt îmbogățite cu multe lactate, cele din sud sunt mai austere, strict vegane. Trebuie să rețineți că indiferent de modul în care sunt gătite urzicile, ceea ce conțin ele bun rămâne în acea mâncare. Valoroase sunt atât variantele de rețete cu urzici ardelenești, cât și cele oltenești și muntenești.

În alte culturi culinare, se fac paste cu urzici, gnocchi etc. Eu am folosit urzicile și pentru umplutura unor plăcinte, una dintre ele fiind încercată deja de foarte mulți cititori, cu mult succes. În cele ce urmează vă voi povesti cele mai importante lucruri de știut despre urzică iar pentru rețete, click pe imaginile de mai jos.

Rețete cu urzici

placinta cu branza si urzici

Plăcintă cu brânză și urzici

reteta ciorba ardeleneasca de urzici

Ciorbă ardelenească de urzici

Mâncărică de urzici

Pe scurt, despre urzică, planta numită Urtica Dioica

Vă amintiți de basmul ”Lebedele”, al lui Hans Christian Andersen? În acea frumoasă poveste, Eliza, personajul principal, zdrobea tulpinile de urzică, fără a vorbi nimănui despre ceea ce făcea. Motivul era acela de  a obține fibre din care să țeasă cămăși pentru frații ei, ca să-i scape de vraja care-i transformase în lebede. Dincolo de poveste, din tulpina acestei plante miraculoase, care are denumirea latină Urtica dioica, chiar se pot obține niște fibre din care se pot țese materiale textile aspre. Acesta este doar unul dintre multe alte beneficii date de frunze și întreaga plantă. Desigur, pentru industrie, potențialul de plantă textilă al urzicii este redus. O eficiență economică mult mai mare au plantele tehnice ca inul sau bumbacul, dar am vrut să menționez și această mai puțin cunoscută calitate a urzicilor.

Cei mai mulți dintre noi am făcut cunoștință cu urzica în copilărie. De cele mai multe ori, prima întâlnire nu a fost neapărat una plăcută. În acele vremuri fericite, alergam noi de ne sfârâiau picioarele pe orice bucățică de pământ acoperită cu iarbă. La un moment dat, inevitabil am ajuns în proximitatea acestor plante ciudate, a căror atingere ne-a provocat arsuri și usturimi insuportabile.

urzică tânără

Acum, că suntem oameni mari, știm cu toții câteva lucruri despre urzică. Pe cele mai importante le voi relua pe scurt, în cele ce urmează. Urzica este o plantă erbacee, perenă. Urzica este cea mai cunoscută specie din familia Urticaceae-lor. Putem întâlni urzica în toată Europa dar și în Asia, în nordul Africii și în continentul nord american. Plantele înalte și verzi de urzică le întâlnim prin păduri și pajiști. Ele apar, deasemenea, aproape pe oricare teren necultivat, atât la șes cât și la munte. Le întâlnim și la marginile grădinilor, izlazurilor, pe malurile apelor sau marginile drumurilor. În prima imagine a articolului puteți vedea o tufă de urzici crescută la marginea grădinii mele.

Există dovezi numeroase că urzica este cunoscută și folosită din timpuri istorice ca plantă medicinală, pentru alimentație dar și pentru fibrele ei din care pot obține textile.

Urzica – scurt ghid de recunoaștere și recoltare

Deși putem cumpăra urzicile de la piață, de fapt, le-am văzut și prin unele magazine, cel mai sigur și mai plăcut este să le culegem noi înșine. Zic ”mai plăcut”, pentru că această îndeletnicire implică neapărat o deplasare în natură, într-o zi însorită de primăvară, așa că deja ne putem imagina expediția noastră după urzici ca pe o experiență foarte agreabilă.

Să recunoaștem urzica nu este deloc dificil. Chiar dacă alte plante pot avea, la prima vedere, frunze asemănătoare, doar urzica este cea care… ne urzică. Arsura specifică pe care atingerea plantei ne-o dă ne ferește de orice fel de confuzii.

La fel ca oricare alte plante comestibile pe care le putem recolta noi înșine, este de recomandat ca urzica să fie culeasă din locuri cât mai izolate. Cu cât mai neatinse de picior omenesc dar și de mașini și tehnologie vor fi locurile din care o recoltăm, cu atât mai mici sunt șansele ca proprietățile urzicilor să fie afectate de poluare.

urzica proprietati pregatire cum culegem urzicile

Pentru a culege urzicile, e bine să vă protejați mâinile cu mănuși. Eu îmi pun de obicei mănuși de unică folosință și uneori simt usturimea și prin acelea. Soțul meu e un adevărat viteaz, el culege urzicile cu mâna liberă. Susține că urzicăturile sunt de leac și pare-se că are dreptate. Dacă puteți suporta atingerea usturătoare a urzicilor, aceasta este eficientă pentru combaterea nevralgiilor și durerilor articulare. Dacă nu sunteți dispuși să suportați urzicăturile și ați uitat mănușile acasă, protejați-vă mâinile cu o pungă. Vă va limita puțin îndemânarea, dar va fi la fel de eficientă la mănușile.

Încercați să culegeți doar vârfurile (mugurii) și frunzele tinere, sunt mai fragede și nu conțin fibre. De asemenea, e important să culegem pe cât mai posibil alte specii de ierburi care ar putea crește la un loc cu urzicile.

Cum tratăm înțepăturile de urzică

Dacă v-ați urzicat și senzația e greu de suportat, puteți s-o ameliorați prin băi locale cu apă călduță cu bicarbonat. Chiar și o baie locală cu apă sărată este eficientă.

De asemenea, poate fi eficientă frecarea locului urzicat cu frunze proaspete de ștevie sălbatică, pe care există șanse să o găsim în același areal în care crește și urzica.

stevia

Ștevie, frunze de ștevie

Cum pregătim urzica pentru consum

Urzica este una din plantele care trebuie spălate cu foarte multă grijă, înainte de consum, din două motive. Primul este evident, planta fiind sălbatică este expusă mediului. Al doilea este că perii caracteristici de pe frunzele și tulpina de urzică nu au doar proprietatea de a-i ”arde” pe nepoftiți, ci și pe aceea de a aduna ușor praful și impuritățile.

Cel mai eficient mod de a spăla urzicile este în baie de apă rece. Nu sub jet de apă rece, ci în baie, și voi explica imediat motivul. Toate impuritățile conținute de urzici, de regulă praful și pământul, prin absorbirea de apă vor deveni mai grele decât plantele și se vor lăsa la fund, astfel având cele mai mari șanse de a le elimina complet.

Așadar, umpleți chiuveta cu apă rece, deșertați urzicile alese de eventualele ierburi nedorite în aceasta și agitați-le puțin.

cum se spala urzicile urzica ghid de preparare

Cu mâinile protejate de mănuși, scoateți urzicile, care vor pluti la suprafața apei, și așezați-le într-o sită, la scurs. După ce se scot toate urzicile, putem observa impuritățile depuse pe fundul apei din chiuvetă.

spalare urzica cum pregatim urzicile pentru consum

Scoatem dopul și lăsăm apa să se scurgă complet, apoi clătim bine chiuveta de impurități. Umplem chiuveta din nou cu apă curată și repetăm procedeul până când în apă nu mai rămân deloc impurități. Uneori e nevoie să se spele urzicile în 3 ape, alteori, mai ales după perioade ploioase, e nevoie de 5-6 ape ca să rămână curate.

urzica pregatire urzica pentru consum

Acum putem include fără grijă urzica în preparatele noastre culinare. Nu va conține nimic altceva decât ceea ce are bun de oferit. Să vă fie de folos!

Instagram @lauralaurentiu

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *