Placinta mea cu mere
Hai sa vorbim mai pe larg despre placinta mea cu mere de la Ziua recunostintei. Ce desert puteam sa aleg ca sa fie cat mai specific american daca nu o placinta cu mere – „american apple pie”. Pentru placinta cu mere americana am intreprins oarecare cercetari (poate nu destul de amanuntite) privitor la aluat, dar n-am gasit mare lucru pe internet. Pana la urma, am facut dupa cum m-a taiat capul si a iesit o placinta cu mere minunata, frumoasa si mai ales delicioasa, oarecum apropiata, ca aspect, de ceea ce am vazut eu la televizor ca ar fi placinta cu mere americana. Gustul… ne-a propulsat direct in nirvana!
Ingrediente Placinta cu mere:
- 350 de grame de faina
- 150 de grame de zahar (eu am folosit zahar brun)
- 175 de grame de unt rece
- 1 praf de sare
- 2 galbenusuri
- apa rece
- umplutura:6 mere granny smith mari, 100 de grame de stafide, 1 cana de zahar (200 ml.), 4 linguri pline de amidon, 1 lingurita cu varf de scortisoara,
- in plus:1 lingura de gris, 1 galbenus, zahar praf
Preparare aluat pentru Placinta cu mere:
Pentru aluat, am pregatit un pate-brisee: am amestecat sarea cu faina si zaharul intr-un castron si am adaugat untul rece, taiat in cuburi (1). Am incorporat untul in faina, cu ajutorul furculitei (nu se pune mana pe unt, pentru ca se va topi si aluatul nu va mai fi la fel de fraged) (2).
Cand amestecul din castron are un aspect nisipos (poza 2) se adauga galbenusurile si cate o lingura de apa rece, framantandu-se rapid pana cand se aduna toate ingredientele intr-un aluat. Nu se framanta mai mult pentru ca s-ar topi untul si ar dauna consistentei aluatului. Se infoliaza aluatul si se da la frigider pentru o ora (daca se pastreaza mai mult la frigider nu ii dauneaza deloc).
Preparare umplutura
Intre timp, se prepara umplutura pentru placinta americana cu mere, foarte asemanator cu ceea ce am facut la prajitura cu mere si cocos: se curata merele de coaja si de casuta semintelor, se taie in cubuletele si se amesteca cu zaharul si amidonul. Se adauga stafidele si se pune totul pe foc mic, amestecand continuu pana cand compozitia da in clocot si se ingroasa. Se adauga scortisoara, se amesteca bine si se da deoparte pana se raceste.
Asamblare si coacere
Se incinge cuptorul la 180 de grade Celsius. Aluatul rece se imparte in doua si prima jumatate se intinde in foaie rotunda.
Se ruleaza foaia pe sucitor si se deruleaza deasupra unei forme rotunde care nu e necesar sa fie unsa.
Se ajunsteaza marginile aluatului la o inaltime de 3-4 cm. apoi se da forma la frigider, pana se intinde si a doua foaie. Dupa aceea, se presara pe foaia de la baza o lingura de gris si se toarna umplutura.
Umplutura se acopera cu a doua foaie. Se preseaza marginile inauntru si se modeleaza ondulatii. Se cresteaza aluatul la mijloc si se unge cu galbenusul, apoi se da placinta cu mere la cuptorul deja incins. Secretul acestui aluat este sa se dea in cuptorul incins aluatul rece. Untul se va topi brusc si va crea consistenta nisipoasa specifica.
Se coace aproximativ 45 de minute, pana cand placinta se rumeneste frumos. Daca are tendinta sa se arda pe deasupra, se acopera cu o coala de hartie de copt.
Se lasa placinta cu mere sa se raceasca in forma pana e abia calduta. Daca e cazul, se desprind marginile de forma cu ajutorul unui cutit dupa care se rastoarna cu grija pe o farfurie intinsa. Imediat se acopera cu platoul pe care se doreste sa se serveasca si se rastoarna cu maxima prudenta deasupra platoului. Nu e de dorit sa se sparga, doamne fereste! Daca se doreste, se presara cu zahar praf.
Autentica sau nu, va asigur ca a fost o placinta cu mere delicioasa si toti mesenii au fost incantati de ea.
Lasă un răspuns