
Portokalopita – rețetă grecească de plăcintă însiropată cu portocale





Portokalopita – rețetă grecească de plăcintă însiropată cu portocale. Gramaje, mod de lucru detaliat, timp de coacere pentru rețeta portokalopita. Rețeta de plăcintă cu iaurt, însiropată cu portocale.
E vară, dorul de mare și de vacanță e tot mai răscolitor și sunt convinsă că mulți dintre noi visează la însoritul țărm al Greciei, destinația preferată, gazda amabilă și zâmbitoare care ne descrețește frunțile și ne încarcă de energie în fiecare vară. Ca să ne mai alinăm dorul, am făcut o Portokalopita. Cred că cei care au vizitat Grecia, nu au ratat acest deliciu. Pentru cei care nu știu la ce să se aștepte, o descriu, pe scurt: Portokalópita (în greacă, Πορτοκαλόπιτα, din πορτοκάλι portokáli „portocală” și πιτα pita „prăjitură”/”plăcintă”) este un produs grecesc de patiserie, având ca ingredient principal portocala.
Portokalopita este musai bine însiropată, foarte aromată și răcoritoare. În cadrul produselor de patiserie grecești, aparține unei categorii de dulciuri numite siropiasta, dulciuri care sunt scăldate în sirop, cum este și baclavaua. Plăcinta (sau prăjitura, dacă preferați) utilizează portocala completă, de la coajă la suc. În mod ideal, se consumă a doua zi, după coacere, sau în ziua următoare, când siropul este complet absorbit și toate aromele prăjiturii au atins maximul.
Eu nu aș încadra-o în categoria de prăjituri, chiar dacă are aspectul pufos și aerat care poate fi observat în poza precedentă. Până la urmă, e făcută cu foi de plăcintă și iaurt, la fel cu alte rețete de plăcinte pe care le-am publicat anterior. E foarte ușor de făcut și cu totul savuroasă, mai ales consumată la cafea, așa cum se obișnuiește în Grecia.
Vă mai spun un lucru, înainte de a vă lăsa cu rețeta: nu mă interesează dacă aceasta este o ”rețetă originală” de portokalopita! Cât e Grecia de mare, de altfel, sunt sigură că există rețete cu miile, una mai ”originală” decât alta. Rețeta pe care o veți descoperi mai jos este una pe care am adaptat-o personal, pornind de la câteva variante diferite. Am redus drastic zahărul dar vă garantez că, urmând-o, veți obține un desert echilibrat, suficient de dulce și foarte aromat.
Ingrediente Portokalopita
Prăjitura:
- 400 de grame de foi subțiri de plăcintă (un pachet)
- coaja rasă de la 2 portocale cu coaja netratată
- 100 de grame de zahăr
- 150 de grame de unt topit + 20 de grame de unt moale, pentru uns tava
- 4 ouă întregi, de mărime medie
- 200 de grame de iaurt grecesc, cu 10% grăsime
- 1 praf generos de sare
- 10 grame (un pliculeț) de praf de copt
Siropul:
- 2 portocale mari + cele 2 portocale rase de coajă
- coaja portocalie provenind de la 2 portocale
- 350 de grame de zahăr (eu am folosit zahăr brun)
- 100 de mililitri de apă
Decorul:
- 1 portocală
- 100 de grame de zahăr
- 100 de mililitri de apă
Mod de preparare Portokalopita
1. Am început cu niște faze preliminare. Pentru început, am spălat și zvântat portocalele. Neapărat se folosesc portocale cu coaja netratată, pentru că se folosește și coaja lor. Am ras de coajă 2 portocale, doar partea intens colorată, de la suprafață. Am păstrat răsătura într-un castronel.
2. În continuare, m-am ocupat de sirop, pentru că acesta trebuie să fie rece, atunci când Portokalopita este scoasă din cuptor. Cu un peeler pentru legume, am curățat coaja portocalie de la suprafața a 2 portocale cu coaja netratată. Partea albă a cojii e amară, așa că am încercat să o evit și acolo unde am mai scăpat câte puțină, am îndepărtat-o cu cuțitul.
3. Coaja portocalie obținută la pasul anterior am tăiat-o julienne (bastonașe suțiri, ca niște chibrite). Am procedat astfel pentru că intenția mea a fost să folosesc aceste bastonașe de coajă de portocală pentru decorul final, ceea ce este opțional. Dacă nu doriți să faceți la fel, pur și simplu puneți coaja de portocală curățată bine de partea albă într-o cratiță de 2 litri. În aceeași cratiță, eu am pus ”chibițelele” mele de coajă de portocală.
4. Am stors de zeamă cele 4 portocale deja decojite. Am trecut sucul de portocale proaspăt stors prin sită și am pus deoparte 400 de mililitri. Aceasta este cantitatea de suc de care e nevoie pentru sirop. Pentru că am folosit portocale mărișoare, a ieșit un pic în plus, nu mult, am considerat că e un bonus binemeritat. Dacă nu obțineți minimum 400 de mililitri de suc, e nevoie fie să mai stoarceți portocale în plus, fie să completați cu apă.
Siropul
5. În cratița în care am pus bastonașele de coajă de portocală (vezi pasul 3), am adăugat cei 400 de mililitri de suc de portocale, 100 de mililitri de apă și 350 de grame de zahăr brun. Se poate folosi și zahăr alb și chiar miere. Am văzut că unele rețete folosesc cantități uluitoare de zahăr, pentru sirop. Mie, sincer, mi se pare și așa destul de mult dar admit că ăsta e specificul prăjiturii Portokalopita, trebuie să fie dulce și însiropată.
6. Am pus cratița pe foc și, din momentul în care a început să fiarbă, am redus focul și am fiert siropul cu clocote mic, timp de 5 minute.
Odată fiert, am luat siropul de pe foc și l-am lăsat să se răcească bine, până la temperatura camerei. Dacă nu doriți cojile de portocală în prăjitură, treceți siropul prin sită, odată ce a fiert, și eliminați-le.
Uscarea foilor de plăcintă
7. Cei care nu au mai făcut niciodată portokalopita, se vor mira să afle că foile de plăcintă trebuie să fie uscate iască, înainte de a fi incluse în compoziție. Oricât de ciudat ar părea, așa trebuie făcut. Așadar, am pornit cuptorul și l-am setat la 110ºC, cu ventilație. Am scos foile plăcintă din pachet și, așa rulate, cum stăteau în ambalaj, le-am tăiat cu cuțitul, cam de 3-4 centimetri lățime.
Am desfăcut fâșiile de foi de plăcintă și le-am răsfirat pe tava cuptorului (42 x 32 cm). Imediat, am dat tava în cuptorul preîncins la 110ºC, cu ventilație, într-o poziție medie. Uscarea foilor ar trebui să dureze cam 10 minute. Foile nu trebuie să se rumenească, doar să fie foarte uscate, ca hârtia.
Prepararea compoziției cu iaurt și ouă
Cât timp foile se uscau în cuptor, am pregătit crema de iaurt și ouă, baza pentru prăjitura Portokalopita. Imediat ce am scos tava cu foile din cuptor, nu l-am oprit, ci am ridicat temperatura la 180°C, căldură de jos și de sus, fără ventilație.
8. Într-un castron mare, am pus ouăle întregi, sarea și zahărul (100 de grame). Am bătut cu telul în formă de pară, până ce totul s-a omogenizat (nu mai mult de 1-2 minute).
9. Am adăugat în amestecul de ouă iaurtul grecesc și untul topit. Am omogenizat bine, până când am obținut o cremă semi-fluidă.
După ce untul topit și iaurtul s-au omogenizat cu ouăle, am adăugat în castron coaja rasă de la 2 portocale (vezi pasul 1) și praful de copt.
10. Am omogenizat bine compoziția cu telul în formă de pară, obținând o amestec omogen. Am început să adaug treptat foile de plăcintă uscate, pe care, înainte să le adaug în castron, le-am sfărâmat puțin în mâini. Nu am adăugat toate foile deodată, ci le-am pus în 4 tranșe, amestecând bine după fiecare cantitate adăugată. Nu le puneți pe toate deodată, se vor lipi între ele și nu le veți putea amesteca!
Așa că am avut răbdare – oricum, omogenizarea foilor sfărâmate cu crema nu durează mult – și am amestecat delicat, pe măsură ce am mai pus câte o tranșă de firimituri. În final, compoziția pentru portokalopita arată ca în imaginea de mai jos.
Asamblarea și coacerea
11. Când am terminat de omogenizat compoziția pentru portokalopita, cuptorul era deja încins la 180ºC, căldură de jos și de sus, fără ventilație. Am uns cu unt o forma de 30 x 20 centimetri. Eu am folosit o tavă de sticlă termorezistentă dar merge orice formă de copt, în care să puteți atât coace Portokalopita cât și să o însiropați și ulterior să o porționați. Țineți cont însă că plăcinta rămâne în tavă, nu se transferă pe platou, ulterior coacerii.
12. Imediat, am răsturnat în tavă compoziția din castron. Cu o spatulă flexibilă, am tras tot ceea ce aderase de castron, nu am lăsat nimic în urmă. Am nivelat bine compozișia, cu spatula și am dat-o la cuptor, la o înălțime medie. Vă reamintesc setările cuptorului: 180ºC, căldură de jos și de sus, fără ventilație
13. Plăcinta a rămas în cuptor timp de 40 de minute. La finele acestui timp, a ieșit rumenă-aurie, așa cum o puteți vedea în imaginea de mai jos.
Portokalopita – însiroparea
14. Am scos tava din cuptor și am înțepat rapid portokalopita ici-colo, cu un bețișor de frigărui. Rapid, am turnat siropul (răcit până la temperatura camerei) peste plăcinta foarte fierbinte. Repet: dacă nu vreți să vedeți coji de portocală pe suprafața plăcintei, strecurați siropul.
Plăcinta fiind fierbinte iar siropul răcit până la temperatura camerei, acesta va pătrunde foarte bine toate straturile. Am lăsat-o să se răcească până la temperatura camerei apoi am acoperit-o cu capacul și am dat-o la frigider, peste noapte.
Decor – opțional
Pentru cei care nu cunosc semnificația cuvântului ”opțional”, specific că e sinonim cu facultativ sau nu-i musai. Nu vreți, nu faceți, nu schimbă cu nimic rețeta.
Pentru că am avut suficient timp, după ce am dat plăcinta la frigider, eu am optat să fac și acest decor. Am pus într-o cratiță mică 100 de grame de zahăr și 100 de mililitri de apă. Am pus cratița pe foc și, până a apucat să fiarbă, am tăiat 4 felii de portocală rotunde, de 6-7 mm grosime. Le-am tăiat în două, obținând niște semilune pe care le-am pus în siropul care abia începea să fremete.
Când a început să fiarbă, am redus focul la mic și am fiert feliile de portocală timp de 5 minute. Am oprit focul, am transferat cratița pe un grătar și am lăsat feliile de portocală în sirop, până a doua zi, când le-am folosit pentru a decora portokalopita.
Portokalopita – porționare și servire
A doua zi, am scos portokalopita, bine răcită, de la frigider, și am așezat pe suprafața ei feliile de portocale din sirop (vezi paragraful precedent). Siropul rămas în crăticioară s-a dovedit neprețuit pentru unii, care l-au turnat copios peste porțiile de plăcintă.
Pentru că unii bâzâiau deja de nerăbdare, am porționat imediat plăcinta în opt porții generoase și primul pofticios și-a primit farfuria. Numai bine, m-a lăsat în pace să mai fac o poză, în care se vede perfect cât de aerată a ieșit portokalopita mea și cât de bine a pătruns-o siropul!
Portokalopita se servește rece și e nemaipomenit de gustoasă și aromată. Siropul (cel care e responsabil de excesul de zahăr din rețetă) dă o textură și o savoare deosebite acestei plăcinte. În plus, parcă amplifică senzația de răcoare pe care savurarea unei porții ți-o conferă. Într-adevăr, în lipsa siropului, portokalopita nu ar fi la fel de specială.
Dacă vreți să amplificați încă și mai mult această senzație de răcoare, serviți portokalopita cu o cupă de înghețată de vanilie. Sunt sigură vă veți aprecia combinația!
MAI MULTE REȚETE DE PLĂCINTE CU FOI GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns