Cautare in site
x inchide
Česnica - cesnița - prăjitura tradițională a Crăciunului Sârbesc - cu foi de casă (video)

Česnica – cesnița – prăjitura tradițională a Crăciunului Sârbesc – cu foi de casă (video)

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 06.01.2019
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
SARI LA RETETA
Advertising

Česnica – cesnița – prăjitura tradițională a Crăciunului Sârbesc, rețetă pas cu pas, inclusiv tutorial video cu tehnica întinderii foilor subțiri de casă. Ce este și cum se face česnica, prăjitura rituală sârbească de Crăciun, în  Banat și Vojvodina. 

Au trecut niște ani buni de când am postat prima dată, pe o rețea de socializare, o poză cu česnica (a se citi cesnița) făcută de soacra mea, de Crăciun. Îmi amintesc că a produs un impact major printre pofticioșii mei urmăritori. Mi-am propus de multe ori să public rețeta. Ba mai mult, unora dintre cei care au cerut rețeta de česnica extrem de insistent, le-am și dat-o, așa cum am primit-o de la soacra mea, în varianta cu foi subțiri de cumpărat. Pentru că, da, merge și așa. Doar că vă asigur că finețea unei česnice făcute în casă de la început și până la sfârșit nu se compară cu nimic. Foile fine sunt identice celor care le-am folosit la rețeta de plăcintă cu dovleac sau la rețeta de ștrudel. Pe mulți îi sperie aceste foi, dar, veți vedea, nu sunt chiar atât de dificil de făcut.

cesnica cesnița prajitura sarbeasca de craciun reteta de cesnica cu foi de casa

V-am promis în introducere să vă povestesc pe scurt ce este, de fapt,  česnica (чесница, pronunțat cesnița). În primul rând, trebuie să știți că, în general, česnica are forma unei pâini rotunde. Doar la sârbii din Banat și Vojvodina, ea seamănă mai degrabă cu o baclava. Česnica noastră e făcută din multe foi fine din aluat fără drojdie, umplute cu nucă și fructe uscate. Între foile astea, se ascunde neapărat un bănuț de argint sau de aur. Persoana care va găsi, la masa de Crăciun, moneda, se spune că va fi din cale-afară de norocoasă în Anul Nou ce va începe peste doar câteva zile. Să nu uităm, Crăciunul sârbilor se sărbătorește pe stil vechi, pe 7 ianuarie. 

Vechi credințe și superstiții

La sârbi, există tot felul de tradiții legate de fertilitate, conectate cu Sărbătoarea Crăciunului. La socrii mei în casă se obișnuiește să se pună sub masă paie și o sită cu grâne. În sită, printre grâne, se pune o sticlă mică cu țuică. De pe masă nu lipsesc nucile, merele și vinul roșu și o lumânare aprinsă și, bineînțeles, česnica.

Există tot felul de superstiții legate de această coptură rituală. Česnica trebuie preparată în ziua de Ajun (Badnjedan) sau dimineața devreme, în ziua de Crăciun. Se mai spune că apa folosită la frământat trebuie colectată dintr-un izvor sau o fântână, dimineața, înainte de răsărit. În schimbul apei, în fântână se aruncă o mână de cereale. Apa asta se crede că va oferi puteri speciale celor care vor mânca česnica. Femeia care prepară česnica trebuie să fie primenită înainte de a se apuca de frământat. Făina trebuie luată dintr-un sac neînceput iar după ce aluatul e gata, gospodina ar fi bine să atingă cu mâinile de care se mai țin bucăți din aluat stupii, adăpostul animalelor, vița de vie și pomii fructiferi, existând credința că acest obicei ar aduce fertilitate. 

Ce credințe se mai păstrează în zilele noastre

Nu toate aceste superstiții se mai respectă în zilele noastre. Cu totul întâmplător, îmi dau seama că am desfăcut o pungă nouă de făină pentru a face česnica. Apa, însă, era de la rețea iar multe gospodine sârboaice au renunțat la a face foile în casă, găsindu-se foi subțiri de cumpărat. Bucuria de a împărți česnica cu cei dragi, emoția descoperirii monezii norocoase, credința în mai bine și speranța, acestea sunt semnificațiile cele mai importante ale Sărbătorii Crăciunului, care merită cu adevărat să se perpetueze.

Ingrediente Česnica – cesnița – prăjitura tradițională a Crăciunului Sârbesc – cu foi de casă

Varianta 1 – cu foi de casă

 • 500 de grame de făină (tip BL 550 am folosit eu)
 • 350 ml. apă
 • ½ linguriță de sare
 • 150 de grame de unt cu 82% grăsime, topit (se poate înlocui cu 125 ml. ulei)
 • 60 ml. ulei
 • în plus: ulei pentru stropit aluatul frământat, făină pentru planul de lucru

Varianta 2 – cu foi cumpărate

 • 500 de grame de foi de plăcintă
 • 200 ml. apă minerală
 • 175 ml. ulei
 • Umplutura 

  • 400 de grame de nuci măcinate sau tocate din cuțit, dacă preferați
  • 100 de grame de stafide sau alte fructe uscate (eu am folosit merișoare)
  • 150 de grame de zahăr
  • 100 de grame de miere de albine
  • opțional, zeama proaspăt stoarsă de la 1 portocală mare (asta e contribuția mea la rețetă, nu are nimic a face cu tradiția dar zic eu că a fost categoric benefică)
  • Česnica – mod de preparare aluat pentru foi subțiri făcute în casă

   1. Din făină, apă și sare se frământă un aluat neted, complet nelipicios. Frământarea e bine să dureze 10-15 minute.

   aluat pentru cesnica sau foi subtiri de placinta

   2. Aluatul se împarte în două jumătăți identice.

   mod de preparare aluat cu foi subtiri pentru cesnica sau placinte impartire

   Advertising

   3. Se modelează fiecare bucată de aluat în formă de bilă. Se unge bine o tavă (farfurie) cu ulei, se stropește cu ulei și aluatul și se așează pe aceasta. Se acoperă cu folie și se lasă să se odihnească 20-30 de minute.

   aluat pentru cesnica sarbeasca reteta pas cu pas

   Mod de preparare Česnica – întindere foi subțiri de casă

   4. Masa – planul de lucru – se așterne cu o față de masă groasă, din bumbac sau in. Se presară bine fața de masă cu făină. Se lucrează pe rând cu câte o bucată de aluat, în timp ce bucata rămasă se păstrează acoperită. Se pune aluatul pe masă și se întinde cu sucitorul până la o grosime de aproximativ 1 cm.

   intindere aluat cu sucitorul pentru foi subtiri de placinta

   5. După asta, aluatul se va întinde exclusiv cu mâinile, ridicându-l de pe masă și rotindu-l rapid. Urmăriți tutorialul video de mai jos (2:05 minute).

   6. În final, aluatul trebuie să depășească marginile mesei iar marginile se decupează cu un cuțit bine ascuțit înainte de folosire. Se stropește bine cu untul amestecat cu ulei (sau doar cu ulei). Aluatul nu are voi să se usuce, pentru că e foarte fragil și s-ar rupe.

   Atenție, dacă folosiți foile pentru česnica, întindeți a doua bucată de aluat doar după ce prima e deja asamblată. Foile, după cum spuneam, se pot folosi pentru fel de fel de plăcinte.

   Pregătirea umpluturii

   7. Înainte de asamblare, se pornește cuptorul și se fixează la 190°C cu ventilație sau 200°C static.

   Varianta 1 – cu foi de casă: se va folosi untul și uleiul rămas pentru asamblare. Foile sunt proaspete, umede, nu necesită mai multă apă.

   Varianta 2 – cu foi cumpărate: se amestecă uleiul cu apa minerală și se agită bine. Cu acest amestec se vor stropi foile pe măsură ce se asamblează. Amestecul de apă și ulei se va agita de multe ori, pentru că, firesc, are tendința să se separe.

   8. Se amestecă nuca și zahărul.

   amestecare nuca cu zahar

   Advertising

   9. Se unge bine cu ulei o tavă de 30×22 cm.

   Asamblare Česnica – prăjitura tradițională a Crăciunului Sârbesc

   10. Acum începe asamblarea propriuzisă: în tava bine unsă, se pune un strat de 3 foi decupate după dimensiunea tăvii. Între foi se stropește cu unt amestecat cu ulei sau, pentru varianta cu foi cumpărate, cu amestecul de apă minerală și ulei, bine agitate. Eu am folosit pentru primul strat aluatul decupat de la marginea foii întinse, se vede că nu are o formă perfect regulată, asta nu are nicio importanță.

   asamblare cesnica sarbeasca reteta pas cu pas

   11. Deasupra foilor se presară un strat generos din nuca amestecată cu zahăr.

   umplutura de nuca

   12. Peste stratul de nucă, se presară câteva fructe uscate.

   adaugare fructe uscate

   13. Se acoperă cu un strat dublu de foi stropite între ele cu unt și ulei sau apă minerală și ulei, pentru varianta cu foi cumpărate.

   stratificare foi subtiri unse cu unt sau ulei

   14. Se stropesc foile și pe deasupra și continuăm în aceeași ordine, nucă, fructe uscate și foi unse. Ținem cont ca pentru final să ne rămână un strat triplu, trei foi una peste cealaltă.

   stropire foi de placinta proaspete facute in casa cu unt

   La un moment dat, dacă faceți česnica cu foi de casă, veți termina prima foaie întinsă. Acoperiți bine tava cu strat dublu de prosoape de bucătărie, întindeți aluatul rămas și continuați la fel.

   14. Înaintea ultimului strat de umplutură, se pune și moneda de argint norocoasă.

   adaugare moneda de argint intre foile de aluat

   15. Se acoperă bine cu nuca rămasă. E bine să ținem cont cam pe unde e moneda, eventual ca să putem să oferim bucata copiilor, care se vor bucura tare mult.

   moneda de argint ascunsa in straturile de foi si umplutura pentru cesnica sarbeasca cesnica reteta pas cu pas

   16. În final, česnica se acoperă cu ultimul strat format din trei foi de aluat, se presează ușor deasupra lor apoi se stropesc cu untul sau apa cu uleiul rămase. Se taie în pătrate și se înțeapă din loc în loc.

   cesnica sarbeasca reteta pas cu pas cesnita pregatita de copt

   Mod de preparare česnica – coacere, finisare și servire

   17. Se coace česnica la 190°C cu ventilație sau 200°C static, la o înălțime medie, timp de 10-15 minute. După aceasta se reduce temperatura la 180°C și se continuă coacerea timp de încă 25-30 de minute, până česnica e frumos rumenită.

   cesnica sarbeasca reteta cesnica coapta

   18. Înainte de a scoate česnica din cuptor, am încălzit mierea până s-a lichefiat și am amestecat-o cu sucul de portocală proaspăt stors. Am turnat mierea subțiată cu suc de portocale pe toată suprafața česnicei fierbinți. Am acoperit tava cu prosoape de bucătărie curate și am lăsat česnica să se răcească bine.

   cesnica sarbeasca cesnita insiropata dupa coacere cesnica reteta

   Crăciunul e întotdeauna îmbelșugat, dar această česnica este bucuria cea mai mare a mesenilor. Abia așteptăm ziua de mâine, ca să vedem cine va fi anul acesta norocosul care va găsi moneda!

   cesnica sarbeasca reteta pas cu pas cum se face cesnica cu foi de casa si nuca

   Să vă fie de folos!

Instagram @lauralaurentiu

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Știri culinare cu subiect asemănător:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Advertising