Salată de dovlecei cu iaurt și usturoi
Salată de dovlecei cu iaurt și usturoi, rețetă culinară. Cum se face o salată de dovlecei? Rețetă cu dovlecei, salată, cu dressing de iaurt, ridichi și verdeață
În fiecare vară, socrii mei se confruntă cu o supraproducție de dovlecei și, dacă nu s-ar fi ocupat în primăvară coropișnițele de semănăturile din propria noastră grădină, sunt convinsă că la astă vreme ar fi trebuit să vorbesc de o tarabă în piață, pentru că dovleceii ăștia sunt tare harnici, din câteva cuiburi ies zeci de kilograme.
Ei bine, având an de an atâția dovlecei, trebuie să născocesc mereu noi rețete. Supă cu dovlecei, budincă de dovlecei, tartă cu dovlecei, felii crocante de dovlecei la cuptor, plăcintă cu brânză și dovlecei sau dovlecei umpluți… și uite că încă e loc de și mai multe rețete cu aceste prolifice și atât de generoase legume.
Așa că mă gândesc eu că rețeta asta de salată de dovlecei, simplă și gustoasă, pe care, cândva, demult, o pregăteam cu maioneză, la care am renunțat de ani buni, în favoarea unui dressing mult mai sărac în grăsimi și parcă mult mai aromat, făcut din iaurt cu usturoi, o să prindă bine multora, așa cum ne prinde bine și nouă, când suntem înfometați. Să vă fie de folos!
Ingrediente Salată de dovlecei cu iaurt și usturoi
- 1,2 sau 3 dovlecei, indiferent de culoare, important e să fie cruzi și să cântărească împreună cam 500-600 grame
- 1 ceapă de mărime medie (cam 60 de grame)
- 4 linguri de ulei de măsline
- 150 de grame de iaurt grecesc gras, cu 10% grăsime
- 1 cățel zdravăn de usturoi
- 3-4 linguri de zeamă de lămâie
- opțional: cam 1 linguriță de coajă rasă de lămâie
- opțional: 3-4 ridichi tăiate rondele sau 1 ardei gras roșu tăiat cubulețe (pentru textură și culoare)
- 1/2 de legătură de pătrunjel verde tocat
- sare și piper
Preparare Salată de dovlecei cu iaurt și usturoi:
Eu am folosit pentru această rețetă de salată dovlecei galbeni. Nu are importanță, de fapt, culoarea acestora, la fel de bine se poate face salata cu zucchini (cei cu coaja verde foarte închis) sau cu dovlecelul clasic de grădină, cu coaja alb-verzuie. E important, însă, să fie sănătoși, să aibă coaja frumoasă, fără pete, pentru că o vom folosi și pe aceasta și să aibă cât mai puține semințe formate în interior.
1. Dovleceii se spală bine, se zvântă și se taie în cubulețe cu latura de aproximativ 5-6 mm.
2. Ceapa curățată, spălată și tocată mărunt se pune la călit pe foc mediu, într-o tigaie încăpătoare în care adăugăm 1 lingură de ulei, presărând de la început și 1 praf bun de sare.
3. După ce ceapa devine sticloasă, se adaugă în tigaie dovleceii tăiați cubulețe și se întețește puțin focul, pentru ca apa conținută de dovlecei să se evapore cât mai rapid.
4. Dovleceii se călesc timp de 10-15 minute, întorcându-i în tigaie în mod repetat, până ce scad mult și par să nu mai lase atâta apă. Se pun dovleceii căliți într-o sită și se lasă să se răcească și în același timp, să se mai dreneze de lichid.
Dressing de iaurt
5. Între timp, se pregătește dressingul pentru salată: usturoiul se taie felii fine, apoi se presară cu 1/2 de linguriță de sare grunjoasă și se zdrobește bine (cu un pistil). Se adaugă restul de 3 linguri de ulei de măsline, picătură cu picătură, ca la maioneză, în timp ce vom amesteca energic, până se formează o pastă.
6. Peste pasta de usturoi, adăugăm iaurtul grecesc, zeama de lămâie și, doar dacă doriți, puțină coajă de lămâie proaspăt rasă (doar partea galbenă). Eu o adaug, de obicei, pentru că aduce o notă de prospețime în această salată.
7. Se pun într-un castron dovleceii răciți (până la temperatura camerei) și se adaugă dressingul de iaurt și usturoi, deodată cu ridichile tăiate felii fine și pătrunjelul verde tocat. Ridichile le adaug mai ales pentru textură și culoare, dar dacă nu vă plac, puteți renunța la ele sau le puteți înlocui cu ardei gras roșu crud, tăiat cubulețe (sau ardei iute, dacă sunteți amatori de picanterii). Se amestecă totul bine.
În final, se asezonează salata cu sare și piper după gust și recomand să se lase la frigider măcar 30 de minute (și mai bine 1 oră) înainte de servire.
E o salată minunat de gustoasă și care place tuturor celor care au gustat-o. Poftă mare!
Lasă un răspuns