Tartar de somon – rețetă detaliată
Tartar de somon – rețetă detaliată, cu lista de ingrediente la gram și modul de preparare prezentat în detaliu. Cum să faci tartar de somon acasă la tine, un aperitiv delicios și elegant.
Nu demult, am cumpărat un somon mare, întreg, pe care l-am tranșat acasă. Principalul scop nu a fost să-l gătesc nici la grătar, nici la tigaie. Ei bine, a ajuns un somon tartar. Soțul meu e înnebunit după gravlax, o modalitate specific scandinavă de a conserva acest pește. Într-atât de mult îi place încât aproape că a renunțat la tradiționalul șonc din Banat în favoarea gravlaxului.
Așa că, periodic, pe lista mea de cumpărături intră câte un monstru de somon, pe care îl tranșez cu grijă. Operațiunea ”monstrul” s-a soldat cu două fileuri de somon uriașe, tare frumoase, pe care le-am pus la marinat pentru a-i face bărbatului pofta. Rețeta respectivă o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
După tranșare, mi-au rămas vreo 350 de grame de carne de la burtă și alte mărunțisuri cu aspect nu prea elegant. Din aceste căzături se poate face un excelent burger de somon. Personal, mi se pare o barbarie și o condamnabilă risipă să distrugi fileurile ca să le toci pentru burgeri, bucățile astea sunt numai bune iar rețeta o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
La fel de potrivite sunt aceste mărunțișuri și pentru un tartar de somon. Nu că nu s-ar putea face tartar din file! Problema este că din căzături nu se pot recompune fileurile, așa că cel mai bine e să dai fiecărei bucăți întrebuințarea cea mai practică și mai economică, valorificând peștele la maximum. Așa s-a născut rețeta de tartar de somon pe care o împărtășesc azi cu voi.
Ingrediente Tartar de Somon
- 320 de grame de somon fără piele, fără urmă de oase și curățat bine de pielițe
- 2 linguri de capere desărate
- 2 eșalote tocate mărunt
- 2 ardei chilli curățați de semințe și fin tocați
- 1 lingură cu vârf de pătrunjel fin tocat
- zeama și coaja galbenă de la 1 lămâie
- 1 cățel de usturoi
- 1 avocado bine copt
- 2 roșii mari, cu pulpa tare
- 80 de grame de baby spanac
- sare și piper
- 2 linguri de ulei de măsline
Mod de preparare Tartar de Somon
Variante
Vreau să specific că un tartar de somon se poate asezona în diferite moduri. Pentru o tentă asiatică, preparatul va conține sos de soia, ceapă (eșalotă), poate puțin ginger mărunțit, poate niște coajă de limetă, coriandru verde și chilli. Varianta mea este mai simplă și cu o tentă mai degrabă mediteraneană. Dacă se echilibrează gustul bine și se condimentează cu curaj, va ieși un preparat despre care se va vorbi multă vreme.
Pregătirea ingredientelor
1. Somonul trebuie să fie extrem de proaspăt, cu un miros plăcut de mare. Trebuie curățat cu grijă de orice urmă de oase și pielițe, apoi carnea se toacă mărunt cu cuțitul.
2. Ceapa eșalotă se toacă fin, la fel și ardeiul chilli. Nu o să fie plăcut să vă întâlniți cu bucăți mari de ceapă sau ardei iute în farfuria voastră de tartar de somon. Se toacă mărunt pătrunjelul, coaja de lămâie se răzuiește. Atenție, lămâia trebuie să fie bine spălată și ștearsă înainte, de preferință să fie bio! Pătrunjelul se toacă și el foarte mărunt. O parte din capere (1 lingură) se păstrează întregi, celelalte se toacă.
Asezonarea preparatului
3. Se amestecă ceapa eșalotă, ardeiul iute, coaja rasă de lămâie, pătrunjelul și caperele tocate cu carnea de somon. Se asezonează curajos cu sare și piper proaspăt măcinat. Se gustă, un tartar de somon (de fapt, orice tartar) e lamentabil dacă nu are un gust îndrăzneț, bine echilibrat. Se acoperă bine cu folie alimentară și se dă la frigider pentru măcar 1 oră.
Elementele de pe farfurie
4. Între timp, roșiile se opăresc scurt în apă clocotită (nu mai mult de 30 de secunde). Se trec imediat într-un vas cu apă foarte rece (cu gheață). Se decojesc și se îndepărtează inimile și semințele (care se pot folosi la altceva). Pulpa roșiilor se toacă mărunt și se pune într-o sită să se scurgă bine de lichid. Tocmai am pregătit un concassé de roșii ca la carte.
5. Cu puțin timp înaintea servirii, se pregătește pasta de avocado. Se curăță avocado de coajă și se indepărtează sâmburele. Se pune într-un castron. Se adaugă zeama de la 1 lămâie, din care se păstrează separat 1 lingură. Se adaugă și cățelul de usturoi. Se lucrează cu blenderul de mână până de obține o pastă fină, care se asezonează cu sare și piper.
6. Se porționează pe farfurii, după gust și fantezie, cantitatea de tartar de somon împărțită în mod egal. Eu am presat compoziția de tartar de somon într-un inel cu diametrul de 8 cm. Se aranjează după plac pasta de avocado, concassé -ul de tomate, caperele păstrate întregi, stropite cu 1 lingură de ulei de măsline. Separat, salata de baby spanac se asezonează cu 1 lingură de zeamă de lămâie, sare și piper după gust și uleiul de măsline rămas.
Poftă mare!
Lasă un răspuns