
Burger de somon





Un burger de somon poate fi un excelent proiect de weekend si asta nu pentru ca ar dura mult, dimpotriva, ci pentru ca e un rasfat perfect pentru ragazul de relaxare pe care ni-l dorim in aceasta perioada. Reteta de burger de somon face parte din programul „7 zile de sanatate” initiat de Philips, la care am fost foarte bucuroasa sa particip.
Pentru pregatirea somonului si a altor ingrediente am folosit blenderul de mana Philips Avance Speed Touch si treaba a mers repede si usor. Pentru lista ingredientelor si modul de preparare vizionati videoul de mai jos.
Ingrediente burger de somon
- 1 chiflă/porție (4 bucăți)
- 400-480 de grame de somon (100-120 gr/porție)
- 1 avocado bine copt
- 3-4 fire (subțiri) de ceapă verde
- 2 căței mici de usturoi
- 3-4 linguri de ulei de măsline
- 1 limetă
- 1 lingură de mărar verde tocat
- 1 lingură de pătrunjel verde tocat
- 1 lingură de sos teiyaki
- 1 lingură de sos de soia
- 1 lingură de coriandru verde tocat (opțional, dacă nu-l tolerați, îl puteți înlocui cu pătrunjel)
- sare și piper după gust
- salata verde preferată (fetica, romaine, lăptucă etc)
- opțional – ardei iute și fâșii fine de ridiche daikon
- 1 lingură de ulei
Mod de preparare – rețetă video
Mod de preparare step by step (text)
1. Curățăm somonul de piele și oase. Pentru acest burger de somon se pot folosi nu doar fileuri, ci și bucăți mai puțin apetisante, cum ar fi burta peștelui. Carnea de somon atent curățată se taie cubulețe. Într-un chopper, cubulețele de somon vor fi tocate perfect în câteva secunde. Urmărim să fie mărunțite, dar nu transformate într-o pastă.
2. Carnea de somon tocată o punem într-un castron. Adăugăm ³⁄4 din ceapa verde tocată, mărarul și pătrunjelul, 1 lingură de sos teriyaki și 1 lingură de sos de soia. Asezonăm cu piper (sosul de soia este deja sărat). Amestecăm bine. Verificăm gradul de asezonare, dacă mai e nevoie de sare mai adăugăm, ca să obținem un burger de somon bine asezonat după gustul nostru.
3. Se formează chiftele mari, de 100-120 de grame/bucata. Acum, ai noștri burgeri de somon se înfoliază și se dau la frigider măcar 20 de minute înainte de gătire.
Sos aioli de avocado
4. Avocado se curăță și se scobește de pulpă (vezi video de mai sus). ½ din pulpă se pune în chopper. Se stropește imediat cu zeama de la ½ de limetă. Se adaugă 1 cățel de usturoi și 3-4 linguri de ulei de măsline. Se procesează până obținem o pastă fină și se condimentează cu sare și piper.
Salsa de avocado
5. Într-un castron punem avocado-ul rămas tăiat cubulețe. Stropim cu restul de zeamă de limetă. Adăugăm 1 ceapă verde tocată rondele și 1 lingură de coriandru verde tocat (dacă vă place). După gust, putem adăuga și ardei iute (dacă dorim). Condimentați cu sare și piper după gust. Cu această salsa vom servi al nostru burger de somon.
Gătire burger de somon
6. Acest burger de somon se poate grăti fie direct la grătar sau pe o plită încinsă, fie la tigaie. Iarna, e mai accesibilă tigaia. Suprafața de gătire, oricare ar fi ea, se încinge bine și se unge cu ulei. Burgerii de somon se gătesc 2-3 minute pe fiecare parte.
Se asamblează: chiflele se taie transversal, se pot prăji sau doar încălzi. Se ung chiflele cu sosul aioli se avocado și se asamblează cu salata la bază, apoi ai noștri burgeri de somon, salsa de avocado și ridiche daikon (opțional).
Poftă bună!
Lasă un răspuns