Cum se pregatesc racii?
Racul romanesc este o delicatesa (pe nedrept) aproape uitata. Am denumit acest crustaceu ca rac romanesc pentru ca se poate pescui din raurile si lacurile din tara noastra, dar, dupa nume, cei mai intalniti raci din tara noastra sunt „racul de râu” (Astacus astacus) si „racul de lac” (Astacus Leptodactylus).
Din pacate, din cauza poluarii apelor din ultimii ani, racul de rau s-a imputinat considerabil, in schimb au inceput sa apara asa numitele „ferme de raci”, crescatorii de raci de lac, afaceri agricole ale unor curajosi care s-au hotarat sa scoata pe piata un produs romanesc premium, chiar daca publicul este prea putin informat si nu exista o cerere prea mare pentru delicioasele crustacee locale.
Mai mare pacatul, pentru ca prin restaurante crevetii de import au devenit foarte la moda, si gandindu-ne ca acestia ajung in tara noastra in cea mai mare parte congelati, strabatand mii de kilometri, nu ar fi racii locali o alternativa de preferat? Racii sunt o sursa importanta de proteine, continand foarte putine grasimi. Racii contin si omega-3, ceea ce ii face si mai valorosi pentru consum. Pentru ca racul a devenit o raritate pe mesele noastre, am scris acest articol despre cum trebuie pregatiti racii vii.
Ingrediente Raci Fierti
- raci vii (neaparat vii, racii morti se arunca)
- sare
- dafin
- usturoi
Preparare Raci Fierti
1. Dupa cum am specificat in lista ingredientelor, racii potriviti pentru consum trebuie sa fie obligatoriu vii, sa miste din clesti, din mustati sau din picioruse. Racii inerti, fara urma de viata, se arunca. Racii cei mai buni sunt cei de marime mare, 12-15 bucati/kilogram, dar si cei mai mici sunt la fel de gustosi, insa pierderile vor fi mai importante, pentru ca racii nu se consuma in intregime.
2. Apucati cu mana stanga (invers, daca sunteti stangaci) capul si clestii racului si tineti racul fix. La capatul cozii racilor sunt trei segmente cheratinoase, dispuse in forma de evantai. Apucati cu incredere segmentul din mijloc si rasuciti-l usor stanga-dreapta, fara a-l rupe complet (doar sa se desprinda de celelalte segmente).
3. Trageti cu grija de segmentul desprins, care trebuie sa iasa cu tot cu intestinul racului. Daca nu reusiti sa indepartati intestinul la unii raci, nu-i o tragedie, ideal este, insa, sa reusiti in cazul celor mai multi.
4. Racii curatati de intestine se spala in 4-5 ape reci, insistand pe partea dorsala, unde pot avea urme de mâl printre picioruse. Nu va fie teama, cu toate ca ei misca, nu au atata forta in clesti incat sa va faca rau. Intre timp, pe foc se pune o oala cu apa (socotiti atata apa cat sa acopere racii), in care adaugati sare din belsug (sa fie cat de sarata apa, mult mai sarata decat apa pentru paste, de exemplu), 3-4 foi de dafin si cativa catei de usturoi. Cand apa fierbe, se adauga racii, toti deodata. Se acopera cu capacul si se fierb racii timp de 10 minute, apoi se opreste focul si se lasa sa se raceasca in zeama.
5. De la raci se consuma doar carnea din clesti si din coada. Racii se scurg de apa, se prinde capul cu o mana, cu cealalta tinandu-se coada, si, rasucindu-se, capul se rupe si se indeparteaza, cu tot cu continut. Se indeparteaza 2-3 segmente ale cozii apoi se prinde carnea si se trage afara. Carnea din clesti e la fel de buna, dar ceva mai greu de scos: clestii se apasa usor, cat sa crape carapacea, apoi se scoate carnea. Carnea este delicioasa, se poate consuma ca atare, stropindu-se cu sosuri, sau se poate include in diverse retete.
Spor la treaba si pofta buna, o sa revin cu retete delicioase cu raci.
Lasă un răspuns