V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
Pregatire00:30 ore
Gatire00:30 ore
Timp total01:00 ore
Portii3
Grad dificultatemediu
SARI LA RETETA
Advertising
O reteta rafinata de pastrav, cu gust fin si putini carbohidrati – ce altceva ne-am putea dori la cina? In cazul in care doriti sa mai incercati si alta alternativa de preparare a pestelui decat vesnicul (si foarte gustosul) peste fript, am a va propune si voua aceasta reteta de pastrav cu ciuperci in sos de vin alb.
Timp de pregatire: ore Timp de gatire: ore Timp Total: ore Numar portii: 3 portii Grad de dificultate: medie
Ingrediente:
Advertising
Advertising
3 pastravi frumusei (aproximativ 300-350 de grame fiecare)
2 cepe
aproximativ 250 de ml. de vin alb sec
300 de grame de ciuperci proaspete
60 de grame de unt
1 lingura de ulei de masline
60 de grame de smantana nefermentata (eu am folosit Dorna pentru gatit)
2 foi de dafin
sare si piper
frunze de ceapa ciorii (optional) sau patrunjel verde pentru ornat
Preparare:Pastravii se eviscereaza, se curata cu grija de solzi, se spala si se zvanta cu un servet. Ia’ uitati-i ce frumusei sunt si cum ne „privesc” cu ochisori limpezi, ochii astia frumosi indica faptul ca sunt foarte proaspeti, daca pestele are ochii tulburi e mai bine sa ne abtinem sa-l cuparam.
Advertising
Pentru ca in aceasta reteta pestele e mai degraba fiert-inabusit decat fript si dezosarea lui dupa preparare mi s-a parut mai dificila, am desprins cu grija coastele de carnea din interiorul pestelui, am apucat coloana vertebrala si am smuls-o din dreptul capului, indepartand-o pe cat mai jos posibil catre coada. Va asigur ca procedeul nu e greu deloc, totul e sa incercati.
Pestele se sareaza si pipereaza atat in exterior, cat si in interior.
Se taie ceapa marunt.
Se aseaza ceapa intr-o tava destul de adanca iar deasupra se pun pestii.
Se adauga frunzele de dafin si vinul alb.
Tava se acopera cu folie de aluminiu si se da la cuptorul preincins la 190 de grade Celsius timp de 35-40 de minute.
Intre timp, se incinge uleiul de masline intr-o tigaie, se adauga untul si cand s-a topit, se pun in tigaie ciupercile bine curatate de impuritati cu un servet uscat.
Se calesc ciupercile si cand sunt facute se sareaza, se pipereaza si se scot din tigaie, pastrandu-se la cald, acoperite.
Dupa trecerea timpului de gatire, se scoata tava cu pastravii din cuptor.
Se scot cu grija pastravii pe o suprafata de lucru (fund de lemn, tava, farfurie intinsa etc.).
Tigaia in care s-au facut ciupercile se incinge din nou si se toarna in ea tot sosul cu ceapa si vin din tava in care s-au facut pastravii.
Se aduce la fierbere sosul si se mai fierbe pana scade potrivit gustului (vreo 5-6 minute).
Se indeparteaza pielea de pe pastravi (optional, dar totusi e indicat, pielea se scoate foarte usor si daca s-ar pastra ar fi destul de dezagreabil de mancat); se pastreaza pastravii la cald (eu i-am pus pe o farfurie deasupra unui vas cu apa clocotita).
Se scot frunzele de dafin din sosul de ceapa, se adauga smantana si se mai da intr-un clocot scurt. Se da sosul prin sita (eu l-am omogenizat putin cu blenderul de mana) si se potriveste gustul cu sare si piper alb.
Se serveste cate un pastrav pe farfurie, cald, acoperit cu sos si cu ciupercile alaturi, ornat cu frunzulite de ceapa ciorii sau alta verdeata.
Foarte misto reteta, multumesc. Am preparat-o cu mitarci in loc de ciuperci de crescatorie (sunt ceva mai gelatinoase si mai dulci, dar au o textura mai fina si un parfum mult mai intens). Seamana foarte mult cu una din retetele favorite ale lui Hemingway – Pastrav albastru (Truite au Bleu), descoperita intr-o carciuma din Franta, prin anii ’20. Diferenta este ca Hemingway fierbea pastravul in otet de vin si nu in vin. Si, desigur, nu-i indeparta pielea, care, in cazul in care pastravul e foarte proaspat, capata o culoare albastra dupa preparare. Ceea ce s-a intamplat si cu pastravii mei gatiti in vin alb sec, doar ca a fost un albastru mai discret :)
Nu? Ma intreb atunci ce-or fi fost acele discuri mici, asemanatoare unor minuscule paiete, oarecum cornoase si semitransparente pe care le-am razuit de pe pielea lor… atunci cand ii prajesc, nu indepartez solzisorii pentru ca pestii fiind crocanti in final nu se simt, dar la aceasta reteta la care produsul finit e foarte moale nu mi s-a parut deloc indicat sa ii las. Ma rog, cui ii plac paietele … poate sa le consume linistit!
Am facut si eu aseara, o reteta clasa intai. Nu m-am obosit cu dezosatul pentru ca eram numai eu cu sotul si am scurtat pregatirea. Dar gustul sosului a fost nemaipomenit, cu siguranta o sa mai repet reteta.
minunata reteta, si a venit la fix. maine ii serbez ziua lui fi-miu, face 8 ani, si avem peste in meniu. o sa-l fac asa, cu mica diferenta ca o sa pun niste branza philadelphia in tigaia cu ciupercute; imi place mult combinatia, si la fel copiilor. week-end placut in continuare.
Saraca lume! Pai nu te-am asteptat cu un sac de salau de dunare si nu te-ai aratat? Din cauza matale am mancat singuri tot pestele ala, iti dai seama prin ce am trecut?:P
Arata impecabil si starneste toate sucurile gastrice.Un truc ptr dezosarea pestelui ( sunt nevasta de pescar): se toarna putin otet in interiorul pestelui curatat, pe coloana si se primba otetul de la cap la coada de mai multe ori.Otetul macina un pic din os ,exact cat sa-l poti scoate usor.Felicitari ptr toate retele.
Minunat. Sunt mare fan pastrav, un peste gustos si sanatos, reteta f buna. Felicitari pt alegerea facuta! In afara discutiei despre pastrav vreau sa va marturisesc faptul ca prajitura mea cu mere si branza a iesit de expectie, pacat ca nu am cu ce sa fac poze de calitate sa le pot trimite.
Lasă un răspuns