O reteta rafinata de pastrav, cu gust fin si putini carbohidrati – ce altceva ne-am putea dori la cina? In cazul in care doriti sa mai incercati si alta alternativa de preparare a pestelui decat vesnicul (si foarte gustosul) peste fript, am a va propune si voua aceasta reteta de pastrav cu ciuperci in sos de vin alb.
Ingrediente:
- 3 pastravi frumusei (aproximativ 300-350 de grame fiecare)
- 2 cepe
- aproximativ 250 de ml. de vin alb sec
- 300 de grame de ciuperci proaspete
- 60 de grame de unt
- 1 lingura de ulei de masline
- 60 de grame de smantana nefermentata (eu am folosit Dorna pentru gatit)
- 2 foi de dafin
- sare si piper
- frunze de ceapa ciorii (optional) sau patrunjel verde pentru ornat
Preparare:
Pastravii se eviscereaza, se curata cu grija de solzi, se spala si se zvanta cu un servet. Ia’ uitati-i ce frumusei sunt si cum ne „privesc” cu ochisori limpezi, ochii astia frumosi indica faptul ca sunt foarte proaspeti, daca pestele are ochii tulburi e mai bine sa ne abtinem sa-l cuparam.
Pentru ca in aceasta reteta pestele e mai degraba fiert-inabusit decat fript si dezosarea lui dupa preparare mi s-a parut mai dificila, am desprins cu grija coastele de carnea din interiorul pestelui, am apucat coloana vertebrala si am smuls-o din dreptul capului, indepartand-o pe cat mai jos posibil catre coada. Va asigur ca procedeul nu e greu deloc, totul e sa incercati.
Pestele se sareaza si pipereaza atat in exterior, cat si in interior.
Se taie ceapa marunt.
Se aseaza ceapa intr-o tava destul de adanca iar deasupra se pun pestii.
Se adauga frunzele de dafin si vinul alb.
Tava se acopera cu folie de aluminiu si se da la cuptorul preincins la 190 de grade Celsius timp de 35-40 de minute.
Intre timp, se incinge uleiul de masline intr-o tigaie, se adauga untul si cand s-a topit, se pun in tigaie ciupercile bine curatate de impuritati cu un servet uscat.
Se calesc ciupercile si cand sunt facute se sareaza, se pipereaza si se scot din tigaie, pastrandu-se la cald, acoperite.
Dupa trecerea timpului de gatire, se scoata tava cu pastravii din cuptor.
Se scot cu grija pastravii pe o suprafata de lucru (fund de lemn, tava, farfurie intinsa etc.).
Tigaia in care s-au facut ciupercile se incinge din nou si se toarna in ea tot sosul cu ceapa si vin din tava in care s-au facut pastravii.
Se aduce la fierbere sosul si se mai fierbe pana scade potrivit gustului (vreo 5-6 minute).
Se indeparteaza pielea de pe pastravi (optional, dar totusi e indicat, pielea se scoate foarte usor si daca s-ar pastra ar fi destul de dezagreabil de mancat); se pastreaza pastravii la cald (eu i-am pus pe o farfurie deasupra unui vas cu apa clocotita).
Se scot frunzele de dafin din sosul de ceapa, se adauga smantana si se mai da intr-un clocot scurt. Se da sosul prin sita (eu l-am omogenizat putin cu blenderul de mana) si se potriveste gustul cu sare si piper alb.
Se serveste cate un pastrav pe farfurie, cald, acoperit cu sos si cu ciupercile alaturi, ornat cu frunzulite de ceapa ciorii sau alta verdeata.
Lasă un răspuns