Păstrăv prăjit în crustă de mălai rețetă simplă și rapidă
Păstrăv prăjit în crustă de mălai, rețetă simplă, rapidă, explicată detaliat, pentru un pește cu crusta rumenă și crocantă și carnea mătăsoasă. Cât timp se prăjește un păstrăv? Ce temperatură trebuie să aibă uleiul pentru prăjire? Află detaliile care fac diferența dintre un preparat mediocru și unul excelent.
De curând, am participat la aniversarea cuiva drag, care ne-a invitat să sărbătorim la un restaurant așezat într-un cadru minunat, pe malul unui lac. Am fost vrăjită de priveliște iar restaurantul a fost foarte primitor. Am fost încântată de cât de prietenos și în același timp discret a fost ospătarul care s-a ocupat de noi. Când am aflat că restaurantul, de fapt, a apărut ca să valorizeze la un nivel superior producția din crescătoria de pește a proprietarilor, dezvoltată în chiar lacul pe al cărui mal ne aflam, am devenit nerăbdătoare să gust preparatele. Evident, pește mai proaspăt de atât nu aveam unde altundeva să comand! Așa că am ales din meniu un pește prăjit cu mămăligă și mujdei. Simplu și bun, m-am gândit! Nu aveam cum să dau greș cu așa ceva.
Totuși, după ce ospătarul cel simpatic și discret ne-a adus mâncarea, ne-am dat seama că greșiserăm! Se poate rata chiar un preparat atât de simplu! Porția mea de pește prăjit era uscată – iască. După privirile celor de la masă, am înțeles rapid că nu era în regulă nici prin farfuriile lor.
VEZI ȘI REȚETA DE PĂSTRĂV CU LEGUME, LA CUPTOR – CLICK PE POZA DE MAI JOS
Chiar atunci, la masă, ronțăind din peștele uscat ca niște așchii de lemn, m-am gândit că-i musai să public o rețetă care să-i ajute pe cei doritori de un astfel de preparat. Azi, cu această rețetă de păstrăv prăjit, explicată detaliat, îmi concretizez ideea. Am ales să-mi pun în practică ideea pregătind chiar un păstrăv, pentru că e peștele pe care-l găsim cel mai ușor, în stare proaspătă.
Ingrediente păstrăv prăjit în crustă de mălai
- 1 păstrăv de 350-400 de grame/porție
- 1 lingură de făină
- 2 linguri de mălai grișat
- sare și piper
- ulei pentru prăjit (cantitatea depinde de mărimea tigăii)
Mod de preparare păstrăv prăjit în crustă de mălai – rețetă simplă și rapidă
Pentru o reușită perfectă a acestei rețete simple de păstrăv prăjit, e nevoie de un pic de atenție la detalii. Cel mai mult contează cât timp se prăjește peștele. Evident, nu-i de dorit să fie crud! Doar că, dacă peștele rămâne un pic crud, asta se poate remedia ulterior. Dacă e prea gătit, adică uscat, e pur și simplu ratat, nu mai ai ce-i face.
De asemenea, e importat și să alegem păstrăvi proaspeți și mai jos veți găsi un mic ghid pentru a le recunoaște prospețimea. De asemenea, mai avem nevoie și de un minim instrumentar. Unele dintre ustensilele sugerate sunt obligatorii, cum ar fi o tigaie largă și adâncă, cu fundul mai gros, pentru prăjirea peștelui. Prăjirea se poate face și într-o tavă mai îngustă și lungă, cu fundul gros, care merge și pe plită. Util ar fi și un termometru cu citire instantanee, dar ne putem descurca și fără el.
Cum recunoaștem peștele proaspăt?
În primul rând, mirosul. Peștele vechi are un miros neplăcut, cel proaspăt are un miros discret de pește și de apă curgătoare.
În al doilea rând, un pește proaspăt va avea ochii foarte limpezi. Dacă priviți cu atenție cele trei bucăți de păstrăv din poza de mai jos, veți remarca claritatea ochilor. Ochii opaci, cu aspect lăptos, sunt un semn clar că peștii nu sunt proaspeți.
Un alt semn clar care dă indicii despre cât de proaspăt este un pește este aspectul cărnii. Peștii a căror carne este proaspătă au carnea umedă, ușor lucioasă. Dacă, în schimb, carnea pare acoperită de o peliculă cu aspect lăptos, pește e stricat, sigur nu veți dori să-l consumați.
Curățarea și asezonarea peștelui
1. Păstrăvul are un strat de solzi mărunți, pe care recomand să-i răzuiți rapid cu un cuțit (sau un instrument specific, acum există și așa ceva). Clătiți pește sub jet de apă și tamponați-l cu hârtie absorbantă. În situația în care păstrăvul este mai lung decât diametrul celei mai mari tigăi pe care o aveți, e mai bine să-i tăiați capul, poate și coada.
2. Dacă preferați să evitați peștele cu oase, cereți să vi se dezoseze peștele, atunci când îl cumpărați. Cele mai multe magazine care vând pește proaspăt oferă și acest serviciu. În poza de mai jos vedeți un păstrăv a cărui coloană a fost îndepărtată în magazin. Sigur, am mai scos și eu, cu penseta, oasele mărunte, pentru că familia mea nu se atinge de pește dacă are vreo temere că ar exista cel mai mărunt oscior. Dezosarea este opțională, rețeta de păstrăv prăjit se pregătește identic cu peștele cu sau fără oase. Unii zic că cel gătit cu tot cu os ar fi mai gustos, chiar.
3. Odată bine curățat și zvântat cu șervete absorbante de bucătărie, am asezonat bine păstrăvul cu sare și piper, atât în interior cât și în exterior. După asezonare, l-am lăsat pe un platou, acoperit cu capac/folie alimentară, pe blatul de bucătărie, timp de 30 de minute. În acest timp peștele (pe care, cel mai probabil, l-ați scos din frigider) va reveni la temperatura ambientală și se va impregna cu sare și piper. Opțional, puteți folosi și alte condimente și/sau ierburi aromatice, după gust.
Crusta de mălai
4. Chiar înainte de prăjire, amestec, pe coală de hârtie de copt, mălaiul și făina. Se poate folosi doar mălai, dar în amestec cu făină va adera mai bine de păstrăv. Amestecul pentru crustă poate fi și el condimentat, adăugând, pe lângă mălai și făină, câte ½ de linguriță din ierburile aromatice preferate (uscate), poate un strop praf de usturoi (care mie nu-mi place în mod deosebit) sau altele. Eu prefer să las crusta simplă, oricum voi oferi la masă mujdei, dar fiecare face cum îi place.
5. Încing tigaia pe foc mediu-iute apoi adaug uleiul. Stratul de ulei din tigaie trebuie să aibă o adâncime de 3-4 cm, să ajungă măcar până la jumătate din grosimea peștelui. Las uleiul să se încingă, va dura ceva până când va atinge temperatura necesară prăjirii.
6. Între timp, pun păstrăvul direct pe coala de hârtie de copt pe care am amestecat ingredientele pentru crustă. Îl îmbrac bine, atât în interior cât și în exterior. Verific să nu rămână porțiuni neacoperite, apoi scutur peștele bine de mălaiul și făina în exces, chiar înainte de a-l pune în uleiul bine încins.
Prăjirea în baie de ulei
Știu că uleiul s-a scumpit, știu și că are multe calorii. Totuși, un păstrăv prăjit, cu crustă crocantă de mălai, rămâne o tentație irezistibilă. Nu se va face gaură-n cer, cum zicea Bunică-mea, dacă-i vom ceda, câteodată.
O VARIANTĂ MAI SĂNĂTOASĂ ESTE REȚETA DE PĂSTRĂV LA CUPTOR – CLICK PE POZA DE MAI JOS
În privința costului, nu am cum să ofer idei salvatoare. E dificil să refolosim uleiul în care prăjim pește. Eventual, să-l filtrăm, după ce se răcește, printr-un filtru fin (ca cele pentru cafea) și să îl refolosim, maximum o dată, tot pentru prăjit pește. Altfel, va transmite gustul de pește oricăror alte preparate am încerca să gătim cu acest ulei!
Caloriile se pot limita dacă respectăm două reguli clare ale prăjirii: ulei din abundență și temperatura de minimum 170°C. E o falsă impresie că peștele (sau orice alt produs) prăjit în ulei puțin ar avea calorii mai puține. Preparatele prăjite trebuie să fie gata cât mai rapid, să nu stea mult timp în contact cu uleiul. Pentru asta, e nevoie de mult ulei foarte fierbinte. Putem verifica temperatura uleiului cu un termometru cu citire instantanee. În lipsa acestuia, putem proba cu o lingură de lemn. Dacă, atunci când băgăm coada lingurii de lemn în uleiul încins, se formează imediat bule de aer jucăușe, temperatura e cea potrivită.
Cât timp prăjim păstrăvul?
7. Întocându-ne la pasul 6, imediat ce am scuturat bine păstrăvul de mălaiul în exces, îl așezăm cu grijă în uleiul încins. Dacă avem de prăjit mai mulți pești, ne asigurăm că au loc în tigaie fără să se atingă. Dacă înghesuim mulți pești, temperatura uleiului va scădea prea mult iar peștii vor absorbi mult din acesta, vor ieși uleioși.
8. După exact 6 minute, am întors păstrăvul, cu grijă să nu mă stropesc cu uleiul încins, pe partea opusă. L-am lăsat să se prăjească și pe partea opusă tot 6 minute. În cazul în care folosiți termometrul cu citire instantanee, temperatura internă recomandată, pentru peștele gătit, este de la 60 la 63°C. Pentru un pește cu greutatea în jurul celei recomandate, timpul total de gătire de 12 minute va duce la obținerea unui păstrăv prăjit cu crusta crocantă și carnea moale, umedă, care se desface în fulgi.
9. La finele celor 12 minute alocate prăjirii, cu ajutorul unei palete late, perforate, am scos păstrăvul din tigaie. L-am așezat imediat pe un strat dublu de hârtie absorbantă de bucătărie, să se dreneze de uleiul în exces. L-am presărat deîndată cu puțină sare, pentru că nu am asezonat excesiv, la început. Practic, păstrăvul meu e gata de servire.
10. L-am servit imediat, cald, ca să ne putem bucura de crusta crocantă și carnea moale. Și dacă tot am menționat carnea, iată, poza de mai jos dovedește că a ieșit exact cum am dorit. O desface cu furculița în fulgi fini, mătăsoși.
11. La servire, am optat pentru mujdei și mămăligă, ca garnitură. Se pot alege și altele, de exemplu cartofi natur și câțiva stropi de lămâie proaspăt storși, va fi perfect și așa.
Cu un click pe poza de mai jos puteți citi și articolul meu despre cele 5 moduri diferite în care puteți prepara mujdeiul.
Sper să vă fie de folos detaliile despre prăjirea păstrăvului. Dacă le veți urma îndeaproape, sigur nu vă va ieși niciodată un pește uscat, fără gust și suculență. Aștept impresiile voastre în comentarii.
Lasă un răspuns