Păstrăv la cuptor – rețetă pas cu pas
Păstrăv la cuptor – rețetă pas cu pas, cu poze, rapidă și delicioasă. Cum se face un păstrăv la cuptor cu pielea foarte crocantă și carnea suculentă.
Această rețetă de păstrăv la cuptor a fost o adevărată revelație, atunci când am descoperit-o. Chiar așa, e posibil să iasă un păstrăv făcut la cuptor atât de bun și cu pielea atât de crocantă încât crănțănește mai plăcut ca un chips de cartof? Asta ca să nu mai menționez gustul și contrastul atât de plăcut între carnea fină și pielea crocantă și rumenă. Am declarat pe dată că nu voi mai pregăti niciodată păstrăvul în alt mod, mai ales că, pe lângă toate uimitoarele calități de gust și textură, acest minunat păstrăv e gata în 30 de minute, ba chiar mai puțin, dacă ai norocul să găsești peștele gata filetat așa cum cere rețeta!
De fapt, toată treaba merge atât de repede, încât e nevoie să vă sincronizați atent cu garnitura – care în cazul meu a fost o mămăligă, așa cum se vede din imagini – pentru ca odată păstrăvul ieșit din cuptor să-l puteți servi imediat, bucurându-vă de pielea incredibil de gustoasă și crocantă și de toată experiența degustării.
Și cum v-am promis un preparat rapid, nu are rost nici să vă țin prea lungă vreme de povești, zic eu să ne apucăm repejor de treabă, nu înainte de a vă zice că această uimitoare rețetă am descoperit-o la Jamie Geller de la Joy of Kosher, adaptând-o tehnicii din dotare.
Ingrediente Păstrăv la cuptor – rețetă pas cu pas
- 2 păstrăvi de câte 300-350 de grame fiecare, cântăriți după eviscerare și eliminarea coloanei vertebrale
- sare după gust
- piper negru măcinat după gust
- 1 cățel mic de usturoi
- 1/2 linguriță de cimbru uscat
- 1/2 linguriță de paprika dulce
- 1 lingură de ulei de măsline
ALTE REȚETE CU PĂSTRĂV:
Păstrăv la cuptor – rețetă pas cu pas, pregătirea păstrăvului
1. De această dată, am fost atât de norocoasă încât am găsit la pescăria Selgros păstrăvi gata… acum am un moment de blocaj, dându-mi seama că nu există în limba română un termen pentru ”butterflied”, că doar nu pot zice ”fluturizați” și nici ”fluturiți”. În fine, păstrăvii desfăcuți ca un fluture, prin eliminarea coloanei vertebrale și a coastelor care se țin de aceasta. Chit că, da, am mai avut destule oscioare de scos cu penseta, pentru că bărbatu-meu nu s-ar atinge de pește dacă ar doar ar bănui iminența descoperirii unui cât de mic oscior.
2. În cazul în care nu sunteți la fel de norocoși, rugați-l pe vânzător să facă operația asta pentru voi. Iar dacă nici asta nu e posibil, atunci puteți urma sfaturile de filetare a păstrăvului de la rețeta de rulouri de păstrăv la cuptor (click pe link) încercând să mențineți – sau nu – fileurile atașate, pentru că preparatul iese la fel de bine și cu peștele despărțit în două fileuri, nu doar cu el desfăcut ca un fluture.
Păstrăv la cuptor – rețetă pas cu pas, condimentare și pregătire de cuptor
1. Porniți cuptorul și setați-l pe funcția grill, la 230°C. Odată ce aveți păstrăvii fie desfăcuți ca fluturele, fie filetați, tamponați-i cu șervete absorbante de bucătărie, să eliminați umiditatea în exces. Condimentați-i pe partea cu carnea cu sare, piper, cimbru uscat, radeți pe răzătoarea mică usturoiul (pe tot) și presărați paprika.
2. După ce i-ați condimentat pe partea cu carnea, stropiți-i cu ½ din cantitatea de ulei de măsline și așezați-i, cu partea condimentată (cea cu carnea), în tava cuptorului, în prealabil așternută cu hârtie de copt. Atenție, să fie un tip de hârtie de copt care rezistă la temperatură înaltă, nu din cea care merge doar până la 180°C! Condimentați cu sare, piper negru măcinat, cimbru și paprika și stropiți identic cu ulei de măsline partea cu pielea, acum expusă.
Gătirea (coacerea) păstrăvului în cuptor
1. Odată încins cuptorul la 230°C, se dă tava cu păstrăvii la cuptor, în jumătatea superioară. Nu chiar pe șina cea mai de sus, ci pe următoarea.
2. Păstrăvii se coc la 230°C, funcția grill, timp de 15 minute. În acest timp nu este nevoie să îi întoarcem. Practic, doar pielea va fi expusă căldurii directe, iar carnea se va găti delicat dedesubt de aceasta. Eventual, numai dacă doriți, o dată, cam la jumătatea timpului de gătire, puteți unge delicat pielea cu uleiul care se va scurge de pe pește, cu ajutorul unei pensule. La finalul celor 15 minute, minunăție de păstrăv la cuptor, aromat și cu pielea crocantă, de vis!
Servire
Acest păstrăv la cuptor se servește imediat, alături de garnitura preferată și sosuri sau salate de crudități, la alegere. Noi am ales să-l servim cu mămăligă (click pentru rețeta video de mămăligă) și un sos foarte simplu. Sosul, de fapt, e un fel de mujdei slab. L-am făcut din 1 cățel mic de usturoi, 1 lingură de pătrunjel verde tocat, zeama și coaja galbenă fin răzuită de la ½ de lămâie, 2 linguri de ulei de măsline, 4 linguri de apă rece și 1 strop de sare, toate date împreună la blender. A fost efectiv delicios!
Vezi și rețeta de păstrăv la grătar!
Ne-am bucurat, așadar, de o masă delicioasă, făcută într-un timp foarte scurt. Poftă mare!
Lasă un răspuns