Mămăligă, rețeta video
Mămăligă, rețetă video. Cum se face mămăliga? Rețetă simplă de mămăligă românească. Cât mălai folosim la mamaliga? Cât trebuie fiartă mămăliga? Mămăligă pripită, rețetă video.
Mămăliga, o rețetă atât de simplă și care, totuși, are secretele și istoria ei, despre care am scris mai demult în articolul Istoria incompletă a mămăligii noastre. Cei mai mulți dintre noi au făcut mămăligă nu doar o singură dată dar, hai să recunoaștem, de câte ori s-a întâmplat ba să iasă prea lichidă, ba vârtoasă din cale-afară, ba cu bucăți de mălai nefiert, crănțănind neplăcut printre dinți, ba cu cocoloașe?
Poate o să râdeți, dar nu cu foarte mult timp în urmă mi-am dat seama că toată viața făcusem mămăliga incorect și recunosc asta public. Bine, mie-mi place mămăliga așa de mult, încât nu a rămas niciodată nemâncată, ori a fost prea groasă, ori prea subțire.
Nu despre asta e vorba, însă, ci despre o rețetă clară, care să-mi garanteze rezultate constante de fiecare dată. Asta nu am avut, până când, absolut întâmplător, nu am dat peste rețeta de mămăligă a Silviei Jurcovan, răsfoindu-i celebra carte în căutarea rețetei cu totul altui preparat.
BUNE DE MÂNCAT CU MĂMĂLIGĂ – CLICK PE POZE SAU PE TITLUL DE SUB ACESTEA PENTRU A ACCESA REȚETELE!
Rețeta de tocăniță de vită cu ciuperci
Rețeta de friptură de vită cu două feluri de mămăligă
Ei bine, dacă până atunci puneam pe foc apă, niciodată măsurată, și turnam în ea mălai, niciodată aceeași cantitate, după principiul ”pun până se îngroașă” sau ”hai să pun mai puțin, că data trecută a ieșit prea tare”, după ce am citit rețeta – de fapt, rețetele – de mămăligă ale Silviei Jurcovan, am atins un cu totul alt nivel al mămăligii.
Am fost uimită de cantitatea mică de mălai, în raport cu apa, indicată de rețeta doamnei Jurcovan. Apoi am înțeles că o mămăligă bună nu se îngroașă turnând mălai cu nemiluita, ci gătind-o atât cât trebuie. Vreau să vă împărtășesc și vouă procedeul pentru mămăliga pripită, cu precizarea că pentru mămăliga țărănească se recomandă în carte exact aceleași cantități, diferind doar modul de lucru.
Ingrediente Mămăligă, rețeta video
- 1 litru de apă
- 1 linguriță cu vârf de sare
- 200 de grame de mălai (maximum 250 de grame, dacă aveți un mălai mai ”slab”)
Mămăligă, rețeta video – mod de preparare
Mod de preparare, rețeta în format text (printabil)
1. Pentru mămăligă e ideal să se folosească un ceaun sau o oală de fontă, cu fundul mai gros. În această oală se toarnă apa, se pune sare și se pune pe foc, până începe să fiarbă.
2. Când clocotește apa, se adaugă mălaiul sub formă de ploaie. Se amestecă în continuu cu telul în formă de pară, care va preîntâmpina formarea cocoloașelor.
3. Se amestecă mai departe, chiar după ce s-a pus tot mălaiul, până ce mămăliga reîncepe să fiarbă. Se reduce atunci focul la minimum, pentru că mămăliga are tendința să împroaște cu stropi fierbinți în timp ce fierbe. Se amestecă în continuare încă 3-4 minute.
4. Se acoperă oala cu capacul și se fierbe la foc minim încă 15 minute, timp în care vom descoperi oala și vom amesteca energic de încă trei ori.
5. Acum mămăliga este suficient de fiartă, o putem servi imediat dacă nu dorim să o răsturnăm. Este momentul ideal pentru a o turna în forme, pentru mămăligă în straturi la cuptor etc.
6. Dacă dorim să o răsturnăm, o acoperim cu capacul și o lăsăm să stea vreo 10 minute. O descoperim, apoi, și o punem pe foc iute până pufăie, desprinzându-se de fundul și pereții oalei. Acoperim oala cu o farfurie plată sau un fund de lemn și întoarcem mămăliga cu o mișcare rapidă. Ridicăm oala și mămăliga noastră va apărea, galbenă și frumoasă ca un tort. Poftă mare!
Lasă un răspuns