Tocanita de vita cu ciuperci
Cercetând eu „analele” blogului, am constatat cu mare surprindere ca încă nu am publicat nicio rețetă de tocăniță. Pentru o clipă, mi-am imaginat ca unii dintre cititori și-or fi făcut impresia că aș considera tocănița ceva nedemn de masa familiei mele iar asta mi s-a părut foarte, foarte amuzant. De fapt, cred ca nu trece o săptămână în care să nu fac vreun fel de tocăniță: de vită, de curcan, de ciuperci, de porc sau în diverse combinații.
Dintre toți membrii familiei mele, eu personal sunt cea înnebunită după acest fel de mâncare, pe care îl consider irezistibil alături de o mămăliguță bună. În general, în topul preferințelor mele se situează felurile de mâncare gătite îndelung, la foc mic. Azi am hotărât sa repar nedreptatea pe care i-am facut-o acestui deliciu tradițional, publicând o rețetă de tocăniță de vită cu ciuperci, așa cum o fac eu.
Ingrediente Tocanita De Vita Cu Ciuperci:
- 1 kg. carne de vita taiata in cuburi (se poate folosi pulpa sau spata, chiar si garf sau coaste, eu am folosit o felie mare de rasol care a avut 1,15 kilograme, dar a avut si os)
- 2 cepe marisoare
- 2-3 catei de usturoi
- 3 morcovi mari
- 2 tije de telina apio (sau 1 bucata de radacina de telina, cat 1 ou de mare)
- 300 de grame de ciuperci proaspete (cele pe care le gasiti si/sau cele care va plac cel mai mult, eu am avut ciuperci brune)
- 300 de grame rosii in bulion (atat rosiile, cat si bulionul)
- 2 foi de dafin
- 1 lingura de faina
- 2 linguri de ulei
- patrunjel verde tocat
- sare si piper
Preparare tocanita de vita cu ciuperci
Ingredientele sunt din cele mai simple si la indemana oricui. E important sa alegeti o carne de vita de buna calitate. Nu e deloc important, in schimb, ca vita sa fie tanara, pentru ca tocanita va fi cu atat mai gustoasa cu cat va fierbe mai lent si mai indelung, iar o asemenea abordare ii vine de hac chiar si celei mai incapatanate bovine.
1. Carnea se taie in cuburi si se presara cu faina amestecata cu 1 lingurita de sare si 1 lingurita de piper. Dacă aveți vreo bucățică de os de vită, păstrați-o deoparte, va ajuta mult la gust, mai târziu. Se curata si se toaca ceapa, se zdrobeste usturoiul si se toaca si telina. Morcovii se curata si se taie in bucatele marisoare (de 4-5 cm. lungime) si cu asta, am cam scapat de orice pregatire preliminara.
2. Se incinge uleiul intr-o oala si se prajeste carnea pe toate partile, atat cat sa se deschida la culoare si sa aiba pe ici-colo urme de rumenire. Imediat ce s-a ajuns in acest punct, se adauga telina, ceapa, usturoiul si morcovii. Se pune capacul si se prajeste totul inabusit, pentru ca ceapa sa isi lase apa. Operatiunea asta va dura cam 15 minute (rumenirea carnii si gatirea preliminara cu ceapa si legumele).
3. Se adauga apa fierbinte atat cat sa acopere de 3-4 degete ingredientele din oala. Se adauga acum și osul de vită (dacă îl aveți) cât si frunzele de dafin. Daca folositi Multicooker, din acest moment eu va recomand functia coacere, la 150 de grade, timp de 2 ore. La o oala obisnuita, tocanita trebuie sa fiarba sub capac, la foc mic, pana ce carnea se va fragezi. La fel de bine, insa, se poate pregati intr-o oala de fonta sau de ceramica, la cuptor, la o temperatura de 150 de grade Celsius.
4. Dupa 2 ore, carnea ar trebui sa fie gata. Asta, desigur, daca vaca noastra nu a fost o mare atleta cu muschii excesiv de puternici (caz in care gatirea se prelungeste atat cat e cazul). Daca e nevoie, se mai adauga putin lichid (apa fierbinte). Se adauga rosiile cu bulion maruntite si ciupercile taiate in jumatati si/sau sferturi, dupa marime. Se mai gateste totul 15 minute si se lasa sa scada dupa gust.
5. Se potriveste gustul de sarat si piperat si se serveste tocanita calda, presarata cu patrunjel verde tocat. O puteti asorta cu o garnitura si/sau o salata dupa plac. Merg atat cartofii fierti sau piure, cat si orezul fiert, paste fainoase scurte fierte etc. Dupa parerea mea, mamaliguta e parca tot ce iti poti dori mai mult langa o tocanita.
Servire tocanita de vita cu ciuperci
In imaginea de mai jos, am incercat sa va ofer o idee de asamblare pe farfurie, mai apropiata de stilul bucatariei moderne. Am facut o mamaliguta in care am incorporat o mana buna de parmezan ras si cateva rosii uscate tocate. Am turnat mamaliga intr-o tava unsa cu unt si am lasat-o sa se raceasca. Am decupat o forma dreptunghiulara din mamaliga cu parmezan si rosii uscate si am incalzit-o la cuptor. Am transferat mamalia pe farfurie si am aranjat tocanita de vita deasupra acesteia. Am garnisit preparatul cu cateva frunzulite de ridiche abia incoltite si… parca e un altfel de tocanita, nu? :) Nu, de fapt e aceeasi ca in prima imagine a articolului.
Ori pentru care varianta de prezentare ati opta, tocanita de vita ramane o mancare delicioasa, asa ca va doresc pofta buna!
Lasă un răspuns