Tocăniță de porc – rețetă tradițională
Tocăniță de porc – rețetă tradițională cu poze pas cu pas. Ce bucăți de carne să alegem pentru o tocăniță de porc? În ce ordine adăugăm ingredientele într-o tocăniță de porc? Rețeta tradițională de tocăniță de porc – ingrediente și mod de preparare.
De câte ori gătesc câte o tocăniță sau câte-un papricaș, Vukomir se amuză copios pe seama mea. Pur și simplu nu pot părăsi oala în care se gătește mâncare și cum dă în clocot, cum mă pun pe gustat! Și gust… și nu mă mai pot opri. Pur și simplu, sosul care se formează din carne și ceapă călită mi se pare irezistibil. Puține mâncăruri mă fac mai fericită. Așa că, fie că fac o tocăniță de vită, pe care o pregătesc, de regulă, și cu niște ciuperci, fie că fac una de porc, nu m-aș mai da dusă din bucătărie!
Și dacă tot mi-am mărturisit public păcatul lăcomiei, sper să-mi fie iertat! Iar voi nu-i musai să mă imitați… doar dacă nu vă place tocănița la fel de mult ca mie!
De regulă, pentru o tocăniță de porc nu prea grasă, aleg o pulpă de porc degresată. Merge și din spată, cu mențiunea că această bucată e mai împănată și va ieși tocănița mai grasă. În niciun caz nu fac tocăniță din mușchiuleț de porc sau din cotlet, care se pretează cu totul altor preparate și altor moduri de gătire. Și nici din ceafă, coaste sau piept de porc – bucăți grase, care se pretează bine pentru fripturi la grătar sau la cuptor.
Lămurite fiind această chestiune simplă, să purcedem! Mâncarea nu e una sofisticată, dar ne recompensează cu un gust fantastic!
Ingrediente Tocăniță de porc – rețetă tradițională
- 600 de grame de pulpă de porc
- 1 lingură de ulei
- 2 cepe (230 de grame au avut ale mele)
- 2 căței de usturoi
- 1 linguriță de paprika dulce sau 1 lingură de pastă de ardei concentrată
- 150 de grame de roșii decojite (din conservă)
- 1-2 foi de dafin
- sare și piper
- opțional: pătrunjel verde pentru presărat (din care eu nu am avut niciun fir)
Mod de preparare tocăniță de porc – rețetă tradițională
1. Se curăță și se toacă ceapa, se zdrobește 1 cățel de usturoi iar carnea se taie în cuburi cu latura de ~4 cm. Se presară carnea cu sare și piper.
2. Într-o cratiță (cam de 3 litri volum) se încinge pe foc mediu uleiul. Se rumenesc cuburile de carne în ulei, amestecând frecvent. Uleiul va fi puțin, dar carnea de porc e inevitabil să nu mai lase un pic de grăsime, așa că, până la final, va fi destulă. Treaba asta va dura cam 10 minute.
3. După ce cuburile de carne de porc sunt rumenite pe ici-colo (nu trebuie să fie toate rumene), se scot într-un castron și se păstrează deoparte. Imediat, în grăsimea rămasă în cratiță se adaugă ceapa tocată și cățelul de usturoi zdrobit. Se reduce focul la mic, se presară un praf de sare și se călește ceapa, amestecând frecvent, timp de 10-15 minute, până se înmoaie bine. Atenție, ceapa nu trebuie să se rumenească, dacă observați această tendință, adăugați imediat în cratiță 2-3 linguri de apă fierbinte.
4. Imediat ce ceapa s-a înmuiat, se adaugă înapoi în cratiță carnea rumenită, cu toate sucurile pe care le-a lăsat în castron. Se adaugă imediat paprika sau pasta de ardei și se amestecă rapid. Se acoperă totul cu apă fierbinte, cam de 1 lat de mână. Se pune acum și dafinul. Se acoperă cu capacul și se fierbe la foc mic până când se înmoaie bine carnea. La mine a durat o oră și zece minute, depinde de frăgezimea cărnii. În acest răstimp, dacă lichidul scade prea mult, se completează cu apă fierbinte.
5. După ce carnea s-a înmuiat, se adaugă roșiile decojite și al doilea cățel de usturoi, zdrobit. Se mai fierbe până scade sosul după gust și se condimentează cu sare și piper după gust.
Servire tocăniță de porc – rețetă tradițională
Se servește tocănița de porc caldă, cu garnitura preferată. Merge un orez fiert simplu, cartofi natur sau piure, o mămăliguță sau chiar niște paste fierte. La fel, se potrivește orice salată de crudități – chiar și o simplă salată verde – sau niște castraveciori murați.
Poftă mare și să vă fie de folos!
Lasă un răspuns