Sarmale de post mănăstirești cu nucă și stafide
Sarmale de post mănăstirești cu nucă și stafide, rețetă pas cu pas. Cum se fac niște sarmale de post cu nucă și stafide, rețetă de la mănăstirea Șag. Sărmăluțe vegane în foi de varză murată, cu umplutură de orez cu nucă și stafide.
Cred că Postul Paștelui este un moment cum nu se poate mai bun ca să împărtășesc cu voi o rețetă mai specială, pe care o știu de mult, mult timp și pe care am pregătit-o și eu de câteva ori în viață, cu smerenie și duioșie, în amintirea unor oameni dragi din familia mea, care nu mai sunt printre noi. E o rețetă diferită de cea pe care am publicat-o mai demult, de sarmale de post cu ciuperci, dar una cel puțin la fel de bună.
Cândva, pe când eram eu o tânără profesoară la Ciacova, o localitate foarte frumoasă din vestul județului Timiș, am fost chemată de una din colegele de cancelarie la parastasul bunicii ei. Eu făceam naveta cu trenul între Timișoara și Ciacova, dar momentul s-a potrivit să fie unul perfect. Trenul de ora 12 îl pierdusem și până la cel de 4 mai aveam vreo câteva ceasuri pe care, de ce nu, puteam să le petrec alături de familia colegei mele.
Pesemne că era o zi de miercuri sau de vineri. Sau poate că parastasul s-o fi nimerit să fie cam pe-acum, în timpul postului Paștelui. Chiar nu mai țin minte aceste detalii, dar țin minte ca azi meniul de post care s-a servit, delicios și cu multe feluri noi pentru mine.
Colega mea avea o mătușă care alesese calea mănăstirii. Era călugăriță la mănăstirea Șag și se întorsese în familia pentru comemorarea mamei ei. Sub supravegherea acestei femei senine, cu fruntea palidă și înaltă și ochi negri foarte blânzi, se pregătiseră toate bucatele.
A fost prima dată când am gustat din aceste sarmale de post mănăstirești cu nucă și stafide și am fost uimită cât de echilibrate și gustoase erau. Nu am îndrăznit să cer pe loc rețeta, dar i-am cerut-o colegei mele după câteva zile. Fata asta, foarte amabilă, m-a poftit din nou la ea acasă unde mi-a deschis în față caietul în care însăși mătușa notase mult râvnita rețetă de sarmale de post mănăstirești cu nucă și stafide. Iar azi le împărtășesc la rândul meu cu voi.
Ingrediente Sarmale de post mănăstirești cu nucă și stafide
- 1 ceapă mare sau 2 cepe de mărime medie
- 1 morcov mic
- 50 ml. ulei
- 150 de grame de orez cu bob rotund, spălat sub jet de apă rece, într-o sită, și zvântat
- 150 de grame de nucă
- 100 de grame de stafide
- 1 căpățână de varză murată, nici prea mare, nici prea mică
- verdeață tocată după gust, eu am pus ½ legătură de pătrunjel verde și ½ legătură de mărar verde tocat
- 1 linguriță rasă de cimbru uscat
- 1 linguriță cu vârf de pastă de roșii
- 200 ml. bulion de roșii
- sare și piper
- opțional, mărar și cimbru uscat
Pregătirea verzei murate pentru sarmale de post mănăstirești
1. Se desprind frunzele de pe căpățâna de varză murată. Dacă varza e prea sărată, se desărează frunzele, clătindu-le succesiv în câteva ape reci. Se decupează cu grijă nervurile groase de pe frunze și se aleg frunzele potrivite ca dimensiuni și calitate pentru sarmale. Nervurile și frunzele rupte sau prea mici pentru a împături în ele sarmalele se toacă mărunt, ne vor servi ca să facem un pat confortabil în oală, pentru sărmăluțe.
Din frunzele de la suprafața căpățânii de varză, care sunt mai mari, se pot obține 2-3 sarmale de aproximatv 7 cm lungime și 3 cm grosime, așa cum le fac eu. Se împart frunzele în bucăți în care să putem înscrie un pătrat cu latura de 12-13 cm.
2. În final, avem deoparte frunzele pregătite pentru sarmale iar într-un castronel avem varza tocată.
Pregătirea umpluturii pentru sarmale de post mănăstirești cu nucă și stafide
Chiar dacă va părea ciudat, acest sarmale de post mănăstirești conțin pe lista ingredientelor unele pe care le-am vedea pretându-se mai degrabă pentru prăjituri. Cu toate acestea, sarmalele nu vor fi dulci, ci vor avea doar dulceața delicată pe care ar da-o o carne de bună calitate. E un amestec echilibrat și bine gândit.
Eu obișnuiesc să hidratez miezul de nucă în apă rece cam 1-2 ore înainte de a mă apuca de sarmalele de post și recomand să o faceți și voi. În caz contrar, nuca va absorbi enorm de multă apă în timpul gătirii și ar fi posibil să se spargă sarmalele la fiert.
1. Se toacă mărunt ceapa și se rade morcovul prin răzătoarea fină. Uleiul se înfierbântă într-o tigaie încăpătoare și se adaugă ceapa. Se presară cu puțină sare și se călește pe foc mediu-mic, să se înmoaie fără să se coloreze deloc.
2. Între timp, se scurge bine nuca de apa în care am pus-o la înmuiat și se toacă prin mașina de carne sau la robot. Nu e nevoie să folosim mașina specială pentru nucă, pentru că miezul de nucă va fi umed și nu se va preta mărunțirii cu aceasta.
3. După ce ceapa începe să devină translucidă, semn că s-a și înmuiat (cam după 7-8 minute de călit la foc mic spre mediu) se adaugă morcovul ras și se amestecă rapid.
4. Se adaugă în tigaie orezul și se călește timp de 2-3 minute, amestecând constant.
5. Se adaugă acum în tigaie nuca tocată și se călește în continuare, amestecând continuu, timp de aproximativ 2 minute.
6. Se desface pasta de roșii în 2 linguri de apă și se adaugă acum în tigaie, amestecând bine, până se omogenizează. În final, se adaugă stafidele și se oprește focul.
7. Pentru a se răci mai rapid, umplutura se răstoarnă imediat într-un castron. Se adaugă sare și piper după gust, ținând cont însă că și varza murată are destulă sare. Tot acum se adaugă și verdeața și se omogenizează bine totul.
Sarmale de post mănăstirești cu nucă și stafide, umplerea sarmalelor
Așa cum am arătat și la celelalte rețete de sarmale pe care le-am publicat, și în cazul acestor sarmale de post mănăstirești cu nucă și stafide rularea, umplerea foilor de varză cu umplutura se face identic. Pe fiecare foaie de varză pregătită pentru sarmale se pune câte 1 lingură bună de umplutură, se rulează și se îndeasă capetele înăuntru. Un tutorial video despre felul în care se împăturesc/se umplu sarmalele puteți viziona la rețeta de sarmale tradiționale în foi de varză murată.
Sarmale de post mănăstirești cu nucă și stafide, fierberea
1. Pentru a fierbe aceste sarmale de post mănăstirești – și orice fel de sarmale, de fapt – este de preferat o oală cu pereții mai groși sau, și mai bine, una de lut. Eu am o oală din ceramică pe care o folosesc cu plăcere pentru sarmale. Pe fundul oalei am așternut un pat confortabil din tocătura de varză murată, apoi am aranjat deasupra acesteia sarmalele.
Opțional, se pot adăuga ramuri de mărar uscat, de cimbru uscat și frunză de dafin. Eu adaug întotdeauna, pentru că nu fac parte dintre cei cărora le e frică de arome.
2. Se pune deasupra sarmalelor o farfurioară de mărime potrivită, cu fața în jos, ca să le țină sub nivelul lichidului în timpul fierberii. Într-o crăticioară, se dă în clocot bulionul de roșii cu ½ de litru de apă și se toarnă deasupra sarmalelor aranjate în oală. Se mai adaugă apă fierbinte, cât să le acopere cam de 8 cm. Se acoperă cu capacul și se pune oala pe foc mic. Se fierb sarmalele până când e bine fiartă varza.
Practic, orezul va fierbe în 20 de minute, dar uneori e posibil să dăm peste o varză care fierbe mai greu. De data asta am avut noroc și în exact o oră sarmalele mele au fost perfect fierte. După cum se vede în imaginea de mai jos, au absorbit lichidul complet.
Sarmale de post mănăstirești cu nucă și stafide – cum se servesc
Aceste sarmale de post mănăstirești cu nucă și stafide se servesc, de regulă, calde, stropite cu sosul din oală. Cel mai bine se potrivesc ca fel principal vegan. Spre deosebire de sarmalele cu carne, însă, sarmalele de post sunt delicioase și reci, ca aperitiv.
În orice caz, sunt absolut delicioase, vă invit să le încercați și vă aștept cu vești!
Alte rețete de sarmale:
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns