
Friptura de vita la foc mic cu doua feluri de mamaliga





Desi friptura de vita a carei reteta o veti citi mai jos a fost de o mare fragezime si cu un gust robust si delicios, vedeta acestui articol nu se doreste a fi carnea, ci modesta mamaliga.
Azi, impreuna cu un grup de bloggeri culinari din Romania, am pus la cale actiunea cunoscuta sub denumirea conspirativa „Mamaligari din toate tarile, uniti-va!”, care are ca scop declarat reinterpretarea mamaligii noastre traditionale.
Mai multe despre mamaliga puteti citi in articolul dedicat istoriei acestui preparat universal pe meleagurile noastre (si nu numai): Istoria incompletă a mămăligii noastre.
Practic, mamaliga merge cu orice: cu branza, cu tocanita, cu lapte sau iaurt, ba chiar si cu o lingura de magiun. Mie imi place tare mult mamaliga cu peste la cuptor sau la gratar, dar inca nu am reusit sa ma obisnuiesc cu mamaliga langa sarmale, cu toate ca deja au trecut vreo 17-18 ani de cand si la noi in Banat a inceput sa ni se ofere prin restaurante aceasta combinatie, probabil adusa de o generatie de bucatari pregatiti in alte parti.
La calitatea mamaligii de a se asorta cu aproape orice am apelat eu astazi, incercand sa o „reinterpretez” in doua feluri de garnituri pentru o unica si nespus de frageda friptura de vita.
Ingrediente Friptura De Vita La Foc Mic Cu Doua Feluri De Mamaliga:
- 1,6 – 2 kg. pulpa de vita maturata
- 150 ml. de vin rosu
- 2 tulpini de telina
- 2 morcovi
- 2 cepe salote taiate felii mari
- 3 catei de usturoi
- 5 linguri de ulei de masline
- 2 foi de dafin
- 1 buchetel cu 4-5 ramuri de rozmarin
- 1/2 legatura de patrunjel
- 150-200 de grame de malai
- 50 de grame de unt
- volumul a 1 cana de lapte de branza tare, razuita fin (o branza gen parmezan, eu am folosit insa o branza facuta de mine acasa pe care am maturat-o timp de 3 luni)
- 1 lingura de pesmet
- 1 lingurita de paprika
- 1-2 lingurite de miere
- sare si piper
- salata proaspata (eu am folosit valerianella) cu dressing dulce-acrisor din 1 lingurita de mustar cu boabe intregi, 1 lingura de otet de vin alb, 3 linguri de ulei de masline, 1 lingura de miere de albine si 1 praf de sare
Preparare Friptura De Vita La Foc Mic Cu Doua Feluri De Mamaliga:
Am ales pulpa de vita pentru ca are o carne cu fibre puternice, care se preteaza la gatitul cat mai lent, la foc mic, spre deosebire de alte piese de transare, care sunt recomandate pentru frigerea rapida la temperaturi inalte.
1. 1 lingura de rozmarin tocat se amesteca cu 1 lingurita buna de sare, 1 lingurita de paprika si 1 lingurita de piper. Cu acest amestec se freaca bine carnea.
2. Legumele se taie in bucati potrivite si se pun intr-o cratita cu peretii grosi, potrivita pentru cuptor (o cratita de fonta sau de ceramica e cea mai nimerita, cu mentiunea ca cel putin la fel de bine se poate pregati acest preparat la slowcooker).
3. Se incing 2 linguri de ulei intr-o tigaie larga si se rumeneste rapid carnea pe toate partile (sa nu dureze mai mult de 5-6 minute aceasta operatiune, nu urmarim decat sa dam putina culoare carnii).
4. Carnea se aseaza deasupra legumelor din cratita si se adauga vinul.
5. Se adauga si frunzele de dafin si cateva frunzulite de rozmarin, apoi se acopera cat mai etans vasul cu capacul, eventual dublat de folie de aluminiu, si se da la cuptorul preincins la 140-150 de grade Celsius, unde se va coace timp de 4 ore.
6. Dupa trecerea timpului de gatire, friptura se scoate din cratita si se lasa sa se raceasca, acoperita. Retineti, daca o lasati sa se raceasca de tot, pastrati-o la frigider si serviti-o a doua zi, incalzita la aburi, va fi chiar mai gustoasa, de asemenea, puteti sa o consumati rece, in loc de mezel, sau sa faceti un delicios sandvis cu friptura de vita.
7. Sosul se strecoara prin sita, colectand partea lichida intr-o craticioara. Se pune sosul pe foc mic si se lasa sa fiarba pana se reduce la jumatate, eventual, daca doriti, se pot adauga o parte din legumele fierte, pasate fin, pentru a-l mai ingrosa.
7. Dupa ce sosul s-a redus, eu i-am echilibrat gustul cu miere de albine, e un sos cu un gust foarte robust de vita, vin si legume si mi s-a parut ca are nevoie de putina dulceata pentru a-l „imblanzi”. Adaugati sare si piper dupa gust si 25 de grame de unt, pe care il incorporati in sos amestecand continuu pana se topeste complet. Sosul se pastreaza la cald.
Practic, cu friptura am cam terminat, e o carne care se topeste efectiv in gura si care se potriveste cu orice garnitura, cum ar fi diferite piureuri, legume aburite, orez etc. sa nu uitam, insa, ca vedeta noastra e mamaliga; asadar, sa apucam cu nadejde facaletul!
Puneti pe foc cam 700 de ml. de apa cu 1 praf de sare. Cand fierbe, adaugati malaiul in ploaie, amestecand continuu, dupa cum vedeti in imaginea de mai jos, eu am renuntat la traditionalul facalet in favoarea telului in forma de para, care are nemaipomenita calitate de a face sa dispara orice urma de cocolos, cat de mic de-ar fi. Nu uitati, insa, sa aprindeti si cuptorul, fixandu-l la 200 de grade.
Mamaliga se fierbe pe indelete, cel putin 10 minute, pana se ingroasa si este bine fiarta. Nu avem nevoie de o mamaliga prea tare, de aceasta data. In mamaliga se adauga restul de 25 de grame de unt si 2/3 din intreaga cantitate de branza rasa, eventual niste piper macinat, dupa gust.
Intr-o tava acoperita cu hartie de copt se formeaza discuri din mamaliga intinsa cu dosul lingurii intr-un strat cat de subtire. Acestea se dau imediat la cuptor si se vor coace pana se rumenesc, devenind aurii. Lasati-le sa se raceasca pe hartia de copt, abia dupa aceea le veti putea desprinde.
Restul de mamaliga (pentru ca in cratita va ramane mai mult de jumatate) se rastoarna cat e inca fierbinte intr-o tava mica (cam de 20×28 cm.), bine unsa cu ulei. Se lasa sa se raceasca bine mamaliga, eventual se da putin la frigider.
Intre timp, restul de rozmarin tocat, patrunjelul tocat, 1 catel de usturoi zdrobit, pesmetul si restul de branza rasa se dau impreuna la blender pana se formeaza un amestec fin, cu o frumoasa culoare verde.
Dupa ce mamaliga din tava s-a racit bine, se taie in dreptunghiuri de dimensiune potrivita (cam 10×3 cm.) care se ung bine cu ulei si se tavalesc prin amestecul de ierburi aromatice.
Bucatelele astfel pregatite si aseaza intr-o tava captusita cu hartie de copt si se dau la cuptor 15-20 de minute, pana cand incep sa se rumeneasca iar crusta de ierburi aromatice devine usor crocanta.
Pentru asamblarea farfuriei, incepem prin a felia, in sfarsit, friptura de vita.
- Pe farfurie se pune putin sos, apoi cam 1/2 de felie de friptura (am potrivit dimensiunea bucatilor de carne asa incat diametrul chipsurilor rotunde de mamaliga sa fie ceva mai mare decat al feliilor de friptura – poza 1).
- Se acopera cu un chips rotund de mamaliga, se adauga din nou putin sos, apoi inca o bucata de carne si din nou sos (poza 2).
- Se adauga inca un chips, din nou sos si o ultima bucata de fiptura care se acopera cu sos (poza 3).
Pe farfurie am adaugat chipsurile de mamaliga cu ierburi aromatice si cate putina salata stropita cu un dressing dulce-acrisor, care are menirea de a mai inmuia robustetea gustului preparatului principal.
Cu speranta ca ceea ce v-am aratat va este pe plac, va mai spun ca atat friptura in sine, cat si cele doua retete de chipsuri de mamaliga, pot fi preparate separat si alaturarea lor, desi absolut delicioasa, nu e si obligatorie. Va mai spun ca daca decideti sa le pregatiti pe toate impreuna, un pahar de vin rosu se va potrivi de minune. Va dezvalui ca pentru reteta de azi m-a inspirat, pana la un punct, o reteta de Marco Parizzi si va spun si pofta mare!
Ei sunt ceilalti mamaligari care au incercat azi sa arate ca mamaliga nu e demodata: Georgiana si Iolanda Voinea – Mămăligă, ou ochi cu ceapă prăjită şi crispy chorizo Diana Duca – Batoane de Mămăligă cu Roșii Uscate, Gorgonzola și Ierburi Aromatice Daiana si Cosmin – Paine cu maia, faina de malai si durum… Lacramioara Mihaela – Prăjitură cu mălai Alexandra Butnari- Parjoale de mamaliga cu ceapa caramelizata Oana Jipa – Mămăligă în straturi Ioana Tone – Za mamaligus Carmen-Ana – Tocanita de vacuta cu mamaliguta Bucataresele Vesele – Rulada de Mamaliga cu Ciuperci Piri Piri e Canela- Taci si-nghite! pentru Mãmãliga Party In bucataria vesela – Chiftele de soia cu mamaliga aromata si valeriana Radu Groza – Mamaliga “cartofi prajiti”, cotlete de vitel si salsa Doina Varga – Mamaliguta in straturi cu branza si costita/sunca (proiectul “Mamaliga”) Aphextwinz Blog – Am pus-o de mamaliga Alice Ciobanu – Mamaliga cu lapte Lucian Gavrilă (Food and Beyond) – Pseudo-polentologos (Fals tratat de mămăligologie) Uica Mihai – Mămăligă ori coleaşă Adriana Lucia Mara – Mamaliga Fripta Dia.daria – Mămăligă fiartă în lapte de cocos Postolache Violeta – Tochitura in cuib de mamaliga Claudia Rusu – Bulz taranesc cu oua de prepelita Geta Cipaianu – Minimămăligă în pături Iuliana Miu – Tartă cu blat de mămăligă şi spanac Cerasela Badr El-Din – Tarte din mamaliga cu branza brie Lili Liliana- Mamaliga in fel si chip Elena Toma – Ziua internationala a mamaligii sau „Mamaligari din toate tarile uniti-va!” Gabriela Petre – Mamaliga la gratar cu tocanita de ceapa Andreea Denisa-Dea’s Cakes – Mamaliguta cu sote de ciuperci Brindusa – Chipsuri de mamaliga cu sos picant de bloody mary Dana Burlacu Visternicu – Mamaliga cu cartofi Iuliana Florentina Avram – Polenta taragna
Lasă un răspuns