Cautare in site
x inchide
Friptura de vita la foc mic cu doua feluri de mamaliga

Friptura de vita la foc mic cu doua feluri de mamaliga

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 16.11.2013
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
SARI LA RETETA
Advertising

Desi friptura de vita a carei reteta o veti citi mai jos a fost de o mare fragezime si cu un gust robust si delicios, vedeta acestui articol nu se doreste a fi carnea, ci modesta mamaliga.

Azi, impreuna cu un grup de bloggeri culinari din Romania, am pus la cale actiunea cunoscuta sub denumirea conspirativa „Mamaligari din toate tarile, uniti-va!”, care are ca scop declarat reinterpretarea mamaligii noastre traditionale.

friptura de vita la foc mic cu doua feluri de mamaliga s

Mai multe despre mamaliga puteti citi in articolul dedicat istoriei acestui preparat universal pe meleagurile noastre (si nu numai): Istoria incompletă a mămăligii noastre.

Practic, mamaliga merge cu orice: cu branza, cu tocanita, cu lapte sau iaurt, ba chiar si cu o lingura de magiun. Mie imi place tare mult mamaliga cu peste la cuptor sau la gratar, dar inca nu am reusit sa ma obisnuiesc cu mamaliga langa sarmale, cu toate ca deja au trecut vreo 17-18 ani de cand si la noi in Banat a inceput sa ni se ofere prin restaurante aceasta combinatie, probabil adusa de o generatie de bucatari pregatiti in alte parti.

La calitatea mamaligii de a se asorta cu aproape orice am apelat eu astazi, incercand sa o „reinterpretez” in doua feluri de garnituri pentru o unica si nespus de frageda friptura de vita.

Ingrediente Friptura De Vita La Foc Mic Cu Doua Feluri De Mamaliga:

  • 1,6 – 2 kg. pulpa de vita maturata
  • 150 ml. de vin rosu
  • 2 tulpini de telina
  • 2 morcovi
  • 2 cepe salote taiate felii mari
  • 3 catei de usturoi
  • 5 linguri de ulei de masline
  • 2 foi de dafin
  • 1 buchetel cu 4-5 ramuri de rozmarin
  • 1/2 legatura de patrunjel
  • 150-200 de grame de malai
  • 50 de grame de unt
  • volumul a 1 cana de lapte de branza tare, razuita fin (o branza gen parmezan, eu am folosit insa o branza facuta de mine acasa pe care am maturat-o timp de 3 luni)
  • 1 lingura de pesmet
  • 1 lingurita de paprika
  • 1-2 lingurite de miere
  • sare si piper
  • salata proaspata (eu am folosit valerianella) cu dressing dulce-acrisor din 1 lingurita de mustar cu boabe intregi, 1 lingura de otet de vin alb, 3 linguri de ulei de masline, 1 lingura de miere de albine si 1 praf de sare

Preparare Friptura De Vita La Foc Mic Cu Doua Feluri De Mamaliga:

Am ales pulpa de vita pentru ca are o carne cu fibre puternice, care se preteaza la gatitul cat mai lent, la foc mic, spre deosebire de alte piese de transare, care sunt recomandate pentru frigerea rapida la temperaturi inalte.

1. 1 lingura de rozmarin tocat se amesteca cu 1 lingurita buna de sare, 1 lingurita de paprika si 1 lingurita de piper. Cu acest amestec se freaca bine carnea.

2. Legumele se taie in bucati potrivite si se pun intr-o cratita cu peretii grosi, potrivita pentru cuptor (o cratita de fonta sau de ceramica e cea mai nimerita, cu mentiunea ca cel putin la fel de bine se poate pregati acest preparat la slowcooker). preparare friptura de vita la foc mic 1

3. Se incing 2 linguri de ulei intr-o tigaie larga si se rumeneste rapid carnea pe toate partile (sa nu dureze mai mult de 5-6 minute  aceasta operatiune, nu urmarim decat sa dam putina culoare carnii).

Advertising

4. Carnea se aseaza deasupra legumelor din cratita si se adauga vinul.

5. Se adauga si frunzele de dafin si cateva frunzulite de rozmarin, apoi se acopera cat mai etans vasul cu capacul, eventual dublat de folie de aluminiu, si se da la cuptorul preincins la 140-150 de grade Celsius, unde se va coace timp de 4 ore.

preparare friptura de vita la foc mic 2 6. Dupa trecerea timpului de gatire, friptura se scoate din cratita si se lasa sa se raceasca, acoperita. Retineti, daca o lasati sa se raceasca de tot, pastrati-o la frigider si serviti-o a doua zi, incalzita la aburi, va fi chiar mai gustoasa, de asemenea, puteti sa o consumati rece, in loc de mezel, sau sa faceti un delicios sandvis cu friptura de vita.

7. Sosul se strecoara prin sita, colectand partea lichida intr-o craticioara. Se pune sosul pe foc mic si se lasa sa fiarba pana se reduce la jumatate, eventual, daca doriti, se pot adauga o parte din legumele fierte, pasate fin, pentru a-l mai ingrosa. preparare friptura de vita la foc mic 3

7. Dupa ce sosul s-a redus, eu i-am echilibrat gustul cu miere de albine, e un sos cu un gust foarte robust de vita, vin si legume si mi s-a parut ca are nevoie de putina dulceata pentru a-l „imblanzi”. Adaugati sare si piper dupa gust si 25 de grame de unt, pe care il incorporati in sos amestecand continuu pana se topeste complet. Sosul se pastreaza la cald.

preparare sos friptura de vita la foc mic

Practic, cu friptura am cam terminat, e o carne care se topeste efectiv in gura si care se potriveste cu orice garnitura, cum ar fi diferite piureuri, legume aburite, orez etc. sa nu uitam, insa, ca vedeta noastra e mamaliga; asadar, sa apucam cu nadejde facaletul!

Puneti pe foc cam 700 de ml. de apa cu 1 praf de sare. Cand fierbe, adaugati malaiul in ploaie, amestecand continuu, dupa cum vedeti in imaginea de mai jos, eu am renuntat la traditionalul facalet in favoarea telului in forma de para, care are nemaipomenita calitate de a face sa dispara orice urma de cocolos, cat de mic de-ar fi. Nu uitati, insa, sa aprindeti si cuptorul, fixandu-l la 200 de grade.

preparare mamaliga

Advertising

Mamaliga se fierbe pe indelete, cel putin 10 minute, pana se ingroasa si este bine fiarta. Nu avem nevoie de o mamaliga prea tare, de aceasta data. In mamaliga se adauga restul de 25 de grame de unt si 2/3 din intreaga cantitate de branza rasa, eventual niste piper macinat, dupa gust.

preparare mamaliga 2

Intr-o tava acoperita cu hartie de copt se formeaza discuri din mamaliga intinsa cu dosul lingurii intr-un strat cat de subtire. Acestea se dau imediat la cuptor si se vor coace pana se rumenesc, devenind aurii. Lasati-le sa se raceasca pe hartia de copt, abia dupa aceea le veti putea desprinde.

preparare chipsuri de mamaliga

Restul de mamaliga (pentru ca in cratita va ramane mai mult de jumatate) se rastoarna cat e inca fierbinte intr-o tava mica (cam de 20×28 cm.), bine unsa cu ulei. Se lasa sa se raceasca bine mamaliga, eventual se da putin la frigider.

Intre timp, restul de rozmarin tocat, patrunjelul tocat, 1 catel de usturoi zdrobit, pesmetul si restul de branza rasa se dau impreuna la blender pana se formeaza un amestec fin, cu o frumoasa culoare verde.

Dupa ce mamaliga din tava s-a racit bine, se taie in dreptunghiuri de dimensiune potrivita (cam 10×3 cm.) care se ung bine cu ulei si se tavalesc prin amestecul de ierburi aromatice.

preparare chipsuri de mamaliga cu ierburi aromatice

Bucatelele astfel pregatite si aseaza intr-o tava captusita cu hartie de copt si se dau la cuptor 15-20 de minute, pana cand incep sa se rumeneasca iar crusta de ierburi aromatice devine usor crocanta.

Preparare chipsuri de mamaliga cu ierburi aromatice 2

Pentru asamblarea farfuriei, incepem prin a felia, in sfarsit, friptura de vita.

friptura de vita la foc mic feliata

Instagram @lauralaurentiu

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Știri culinare cu subiect asemănător:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

23 comentarii la Friptura de vita la foc mic cu doua feluri de mamaliga

  1. […] bucataria vesela – Chiftele de soia cu mamaliga aromata si valeriana Laura Laurentiu – Friptura de vita la foc mic cu doua feluri de mamaliga Radu Groza – Mamaliga “cartofi prajiti”, cotlete de vitel si salsa Doina Varga – […]

  2. […] Party In bucataria vesela – Chiftele de soia cu mamaliga aromata si valeriana Laura Laurentiu – Friptura de vita la foc mic cu doua feluri de mamaliga Radu Groza – Mamaliga “cartofi prajiti”, cotlete de vitel si salsa Doina Varga – Mamaliguta […]

  3. Ioana Tone spune:

    cum putea fi o reteta de-a ta altfel decat delicioasa?mai ai o portioara si pentru mine?

  4. Laura, m-ai cucerit cu retetele acestea! Imi place tare mult ce-ai facut tu aici. :)

  5. Adriana Lucia Mara spune:

    friptura e minunata, dar mamaligile m-au dat pe spate ;)
    felicitari ! :)
    Adriana Mara

Advertising