Cartofi fondanți – rețetă detaliată
Cartofi fondanți – rețetă detaliată – lista de ingrediente la gram și modul de lucru descris pe etape, cu imagini pas cu pas. Ce sunt cartofii fondanți și cum se gătesc? Una dintre cele mai elegante garnituri, rețeta de cartofi fondanți.
Ce sunt, deci, acești cartofi fondanți? Una dintre cele mai faine garnituri, niște cartofi foarte gustoși și foarte aspectuoși. Încerc un joc de cuvinte: sunt ei fondanți, cartofii ăștia, dar sunt definiți nu doar de fond ci și de formă. Indiferent ce alte opinii au apărut, cartofii fondanți trebuie să aibă forma consacrată, de butoiaș îndesat. Altfel sunt degeaba! Personal, îmi plac foarte mult acești cartofi iar rețeta am publicat-o și în cartea mea, în 2018.
Dacă orice bucată de cartof gătită pe plită și la cuptor merită numită cartof fondant, atunci putem face și cartofi a la dauphinoise din cartofi rași, amestecați cu smântână și usturoi! De ce să-i mai tăiem la mandolină, de ce i-am mai aranja în straturi? Zic eu că dacă tot facem un preparat, să-l facem așa cum se cuvine. Cu atât mai mult cu cât rețeta de cartofi fondanți nu este cine știe ce dificilă iar rezultatul merită tot efortul.
Până și wikipedia descrie cartofii ăștia astfel: ”cartofi fondanți sau pommes fondant (în franceză „cartofi care se topesc”), este o metodă de gătire a cartofilor care implică, tradițional, tăierea lor în formă de cilindru, rumenirea capetelor și apoi coacerea lor cu unt și supă.” Concluzia mea este în același timp o invitație: faceți-i, că merită, dar faceți-i cum trebuie, pentru că satisfacția va fi mai mare! La finalul rețetei, găsiți și sugestii de etapizare a rețetei, ca să vă fie cât se poate de comod de preparat și servit.
Ingrediente Cartofi fondanți – rețetă detaliată
- 2 cartofi/persoană, din cei ceruiți, pentru prăjit (am socotit cartofi de mărime medie, în jur de 130-150 gr/bucată)
- 1 lingură de ulei de măsline
- 2 căței de usturoi întregi (sau mai mulți, dacă se dorește).
- 3-4 rămurele de cimbru
- 30 de grame de unt
- 300-400 ml. de supă de pui (după cât de mare e tigaia)
- sare și piper
Mod de preparare Cartofi fondanți – rețetă detaliată
1. De la început, am pornit cuptorul și l-am fixat la 200°C. Imediat, am ales cartofi de mărime pe cât posibil egală (ceea ce ajută foarte mult), i-am spălat bine, i-am zvântat și i-am curățat de coajă. După aceea, i-am mai clătit încă o dată cu multă apă rece, i-am scurs și i-am zvântat.
2. Pentru a obține forma specifică de cartofi fondanți, mai întâi le tai capetele, așa încât aceștia să poată sta vertical.
3. Cu un cuțitaș bine ascuțit sau cu peeler-ul pentru legume, am redus partea bombată a cartofilor, să arate pe cât posibil mai mult ca niște cilindri. Resturile decupate din cartofi se pot folosi cu succes la o supă cremă sau la alte preparate.
4. După ce le-am dat această formă de cilindru (pe cât posibil), am tăiat cartofii în felii de grosime egală (cam de 4 cm grosime). Acest aspect îi face să semene cu scoicile saint jaques, vă zic asta așa, ca reper, în cazul în care poza de mai jos nu e suficient de relevantă.
Gătirea cartofilor la tigaie
5. Am ales o tigaie complet metalică, pe care să o pot folosi și pe aragaz dar și s-o dau la cuptor. Eu am una de fontă, perfectă pentru genul ăsta de utilizare. Am sărat și se piperat rapid cartofii. Am încins tigaia pe foc iute și am adăugat uleiul de măsline. Am așezat în tigaie cilindrii de cartofi, sprijiniți pe suprafața plată. I-am prăjit în această poziție, fără să îi mișc, până când s-au rumenit frumos.
6. După ce cartofii s-au rumenit pe partea în contact cu tigaia, am redus focul la mediu și am întors cartofii pe partea opusă (tot plată). În poza de mai jos, se vede că deja s-au rumenit, pe o parte.
7. Am adăugat în tigaie cimbrul, cățeii de usturoi și untul, tăiat în bucățele mici.Am prăjit cartofii în continuare, încă 5 minute, la focul care a rămas la poziția medie.
8. După ce au trecut cele 5 minute în care cartofii mei fondanți s-au scăldat în untul fierbinte, am adăugat în tigaie supa de pui fierbinte. Trebuie pusă atâta supă cât să ajungă nivelul lichidului cam la ½ – ¾ din înălțimea cartofilor, să nu-i acopere.
Acum am luat tigaia de pe plită și am dat-o la cuptorul încins la 200°C. Am gătit acolo cartofii timp de 15-20 de minute. Acești cartofi fondanți, când sunt gata, sunt foarte fragezi în interior și cu partea superioară rumenă și crocantă. Eu îi las la cuptor până când supa se evaporă complet iar suprafața superioară are o crustă faină.
Cum facem să îi avem pe masă la momentul optim?
Acești cartofi fondanți pot fi gătiți în avans, până la pasul 7. Să zicem că avem o friptură în cuptor. În timp ce aceasta se gătește, putem oricând curăța și prăji cartofii, lăsându-i deoparte. După ce friptura e gata, are nevoie de un timp de odihnă. În acest răgaz, încingem tigaia cu cartofii pe foc, adăugăm supa fierbinte și îi dăm la cuptor, finalizându-i.
Astfel, ne putem delecta cu o friptură minunată, odihnită corect (deci mai fragedă) alături de niște cartofi fondanți incredibil de fragezi, cu partea superioară crocantă. Pe lângă faptul că sunt atât de aspectuoși, sunt și gustoși și cu o textură excelentă, una dintre cele mai faine garnituri.
MAI MULTE REȚETE DE GARNITURI GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns