
Găluște de cartofi – rețetă de garnitură





Găluște de cartofi – rețetă de garnitură. Rețetă de găluște de cartofi ca la Viena, garnitură pentru friptură cu sos. Kartoffelknodel, găluște de cartofi vieneze. Cum se face aluatul pentru găluște de cartofi servite ca garnitură?
Rețeta pe care v-o propun azi e cea de găluște de cartofi, rețetă de garnitură foarte îndrăgită de familia mea și în special de soțul meu. Rețete de ”knödel”, adică găluște, v-am mai arătat și cu alte prilejuri, să ne amintim de semmelknödel, delicioasele găluște din pesmet sau pâine uscată, care merg atât de bine cu ciolanul copt molcom la cuptor sau cu diferite mâncăruri cu sos. Evident, azi ne vom concentra asupra rețetei de găluște de cartofi, înrudite cu cele mai demult publicate dar care servesc aceluiași scop, fiind servite pe post de garnitură lângă fripturi săftoase.
Aceste găluște cu cartofi sunt specifice bucătăriei în stil vienez, însă delicioasele knödel au ajuns, prin influența habsburgică, să facă parte din bucătăria central europeană în general, răspândindu-se din Austria în toate teritoriile fostului imperiu. Vom întâlni aceste găluște, în diferite variante, în toate restaurantele – și, evident, în toate gospodăriile – care oferă feluri de mâncare clasic austriece, dar și în Germania, în Cehia și Slovacia, în Ungaria și Polonia. La noi în Banat, zonă cu puternică influență austriacă și germană, găluștele sunt un tip de garnitură deseori întâlnită, mai cu seamă în acele localități în care a existat o numeroasă populație de etnici germani.
Cu ce anume, mai exact, asociem noi găluștele de cartofi? După cum am spus, se potrivesc perfect cu fripturile, mai cu seamă cu cele cu sos bogat sau cu carnea mai grasă, cum ar fi rața sau porcul. Găluștele cu cartofi se potrivesc de minune cu oricare din preparatele de mai jos (click pe imagini pentru rețete).
Rețete de preparate care se potrivesc cu găluștele de cartofi:
Și acum, rețeta, care sper să vă fie de folos, cu atât mai mult cu cât e una din cele mai ingenioase și în același timp gustoase variante de reciclare ale unui piure de cartofi rece.
Ingrediente Găluște de cartofi – rețetă de garnitură
- 300 de grame de piure de cartofi rece sau 300 de grame de cartofi fierți, bine scurși de apă și răciți
- 1 ou întreg
- 70-100 de grame de făină
- 1 vârf de cuțit de nucșoară
- sare și piper
- pentru servire, puțin unt topit și verdeață proaspătă tocată
Găluște de cartofi – rețetă de garnitură, precizări preliminare
După cum deja am precizat, pentru această rețetă se poate folosi cu succes un rest de piure de cartofi sau se pot fierbe cartofi special pentru pregătirea găluștelor. Faptul că ingredientul de bază este piure sau cartofi va determina două lucruri ce se vor schimba, față de cele precizate de mine:
- Timpul de preparare se va schimba, adăugându-se cel necesar pentru fierberea cartofilor, eu am precizat timpul necesar dacă se folosește un piure rece, așa cum am făcut eu.
- Dacă se folosesc cartofi fierți (nu piure) va intra mai puțină făină, e mai bine să începeți cu 70 de grame și să adăugați doar dacă e nevoie; dacă se folosește piure, acesta este mai umed, conținând și lapte și unt, așa că va fi nevoie de 100 de grame de făină.
Găluște de cartofi – rețetă de garnitură, pregătirea aluatului cu cartofi pentru găluște
1. Înainte de a ne apuca de aluat, punem pe foc o oală mare cu apă (4 litri) în care adăugăm o lingură bună de sare. Apa trebuie să atingă acel punct în care fierbe fără clocot chiar atunci când terminăm noi de frământat și modelat găluștele, operații care, veți vedea, nu necesită deloc mult timp.
2. Cartofii fierți și zdrobiți sau piureul rece se pun într-un castron destul de încăpător ca să se poată frământa în aceasta.
3. Se adaugă peste cartofi oul întreg și sare după gust (un praf bun de sare) și se omogenizează în masa de cartofi.
4. Se adaugă făina, nucșoara și piper măcinat după gust (sfatul meu ar fi să nu evitați nucșoara, puneți doar un vârf de cuțit, dar puneți, contează enorm pentru gustul final). Frământați rapid, fără să insistați prea mult, doar cât să se omogenizeze.
5. Aluatul obținut este destul de omogen, de consistență potrivită și ușor lipicios. Nu trebuie să căutăm să obținem un aluat neted, ca la pâine, pentru că acela are rețeaua de gluten foarte dezvoltată (urmare a frământării îndelungate) și noi nu urmărim obținerea unor găluște elastice, gumate.
Găluște de cartofi – rețetă de garnitură, modelarea și fierberea găluștelor
1. Cât timp pregătim aluatul, tragem cu ochiul la apa de pe plită, dacă vedem că e pe punctul de a începe să fiarbă, reducem focul la minimum și ne apucăm imediat de modelat găluștele.
2. Aluatul se răstoarnă pe o planșetă unsă cu puțin ulei sau umezită cu apă și se împarte în 6-8 bucăți egale între ele.
3. Cu mâinile umede sau ușor unse cu puțin ulei, modelăm pe rând, din fiecare bucată de aluat, bile, pe care le rotunjim în palme.
4. Continuăm identic până ce am modelat toate bucățile de aluat.
5. Punem găluștele la fiert în apa care abia murmură, toate deodată, și imediat trecem cu delicatețe o spatulă lată pe sub fiecare gălușcă, să le desprindem în eventualitatea (destul de puțin probabilă) în care s-au prins de fundul oalei.
6. Găluștele de cartofi se fierb sau, mai exact, se poșează, timp de 25 de minute, în apă care nu clocotește. E foarte important ca apa să nu fiarbă în clocot, pentru ca găluștele să fie moi și bine pătrunse. Când sunt bine gătite, găluștele se vor ridica la suprafață. Din acest moment le putem lăsa fie în apa în care au fiert, oprind focul, fie într-o sită, deasupra oalei cu apă fierbinte și acoperind totul cu un capac, ca să rămână fragede și fierbinți până când suntem gata să le servim.
Găluște de cartofi – rețetă de garnitură, cum se servesc
Găluștele de cartofi se servesc calde, după ce se stropesc cu unt topit și se presară cu verdeață tocată. Parcă cel mai bine se potrivesc cu fire de cepșoară (chives) tocate, dar merg și cu pătrunjel verde, așa cum am folosit și eu ultima dată când le-am pregătit.
Uite, o sugestie ar fi în imaginea de mai jos, care surprinde felul principal al prânzului nostru de duminică, o friptură la cuptor cu sos onctuos, alături de găluștele astea care se împrietenesc cu sosul mai bine decât orice altceva și de gutui caramelizate. În loc de gutui, puteți încerca varza roșie în stil nemțesc (click pe link pentru rețetă), picantă și aromată.
Poftă mare!
Lasă un răspuns