Cartofi Dauphinoise
Acest gratin Dauphinois (pronuntat „dofinoa”), asa dupa cum probabil ati dedus deja din titlu, sunt o specialitate frantuzeasca. Felul in sine este consemnat demultisor prin analele gastronomiei, inca de pe la 1788, cand un anume duce de Clermont-Tonnerre inclusese acest fel pe lista mancarurilor servite la curtea sa din Dauphine (regiune din sud-estul Frantei). Cartofii Dauphinoises mai sunt cunoscuti si sub denumirea „Gratin Dauphinois” sau „a la Dauphinoise” (dofinoaz) si uite asa ne mai dam seama despre un lucru, si anume ca e vorba despre cartofi pregatiti in gratin, la cuptor.
Cred că aceasta este rețeta care i-a inspirat pe români să creeze rețeta de cartofi franțuzești, pe care o găsiți cu un click pe poza de mai jos. Le spunem noi franțuzești doar că sunt cât se poate de românești.
Ca o paranteză, ne-am obișnuit să denumim cartofii ăștia ”cartofi dauphinoise”, ceea ce nu e tocmai corect, structura conținând un dezacord. E la fel cum am spune ”cartofi ardelenească”. Formularea corectă este ”a la dauphinoise” (ca in Dauphine) sau cartofi dauphinoises (asta deja e corespondentul la cartofi ardelenești :P) sau, simplu, gratin dauphinois. În fine, așa e la noi, e o denumire general acceptată așa că… cine sunt eu să obiectez? :P
Reteta de cartofi dauphinoises este foarte simpla. Ceea ce o face speciala este gustul si consistenta foarte placuta, datorita smantanii in care se gatesc cartofii si aromei subtile de usturoi. Ar mai fi de spus ca acesti cartofi dauphinoise sunt o alegere excelenta ca si garnitura la o masa festiva. Motivul este acela ca se pot pregati din timp, incalzindu-se la cuptor inainte de servire, economisind astfel timp si efort. Se pot pregati intr-un gratin (forma speciala pentru cuptor) de dimensiune mare sau se pot alege forme mici, individuale, pentru o prezentare mai comoda.
Ingrediente Cartofi Dauphinoise
- 3 cartofi medii ( in jurul a 150 de grame/bucata)
- 100-150 ml. smantana lichida 15% grasime (daca folositi smantana grasa, cu +30% concentratie de grasime, inlocuiti jumatate din smantana lichida cu lapte integral)
- 20 de grame de unt
- 1 catel mic de usturoi
- sare, piper
nota: reteta se poate foarte usor adapta unui numar mai mic sau mai mare de meseni socotind intre 30-50 ml. de smantana (sau smantana cu lapte)/150 grame de cartofi. Eu am folosit smantana lichida pentru gatit cu 15% grasime si nu am diluat-o cu nimic.
Mod de preparare Cartofi Dauphinoise
1. Se porneste cuptorul si se fixeaza la 150 de grade Celsius.
2. Cartofii se curata, se spala si se tin in apa cat sunt intregi. Se taie apoi in rondele foarte subtiri, la mandolina sau, daca cineva are un cutit foarte bun si indemanare, cu cutitul. Se poate folosi si un peeler de legume, dar va dura ceva.
Pregătirea formelor pentru gratin dauphinois
3. Se pregatesc formele (sau forma, daca se pregateste gratin-ul intr-o singura forma, mai mare). Se freaca bine capatul catelului de usturoi de suprafata vasului, asa incat sa prinda aroma. Se ung bine formele cu unt. Ceea ce ramane din catelul de usturoi se zdrobeste foarte fin.
4. Se scurg bine rondelele de cartofi si se zvanta cu un servet, se condimenteaza cu sare si piper si cu usuturoi zdrobit. Se amesteca bine.
Asamblare
5. Se aseaza cate un prim strat de rondele de cartofi fine, in forma.
Deasupra straturilor de cartofi, se toarna cate putina smantana.
6. Se continua in acest mod, alternand straturi de cartofi cu smantana intre ele, pana cand formele (sau forma) se umplu. Se toarna ceva mai multa smantana deasupra ultimului strat.
Gătirea
7. Formele cu cartofi dauphinoise deja asamblate se dau la cuptorul preincalzit la 150 de grade. Timpul de gătire este de 1 ora – 1 ora si jumatate. Ideea e ca in forme individuale cartofii se vor fragezi mai repede, 1 ora va fi suficient. In forma mai mare, va dura mai mult. Cartofii dauphinoises sunt gata cand, introducand la mijlocul formei o scobitoare, aceasta strapunge straturile foarte usor, neintampinand nicio rezistenta. Daca vreti sa aiba suprafata mai rumena (eu asa vreau de obicei), ii pozitionez timp de 3-4 minute sub gratarul cuptorului.
Acesti cartofi dauphinoise sunt nemaipomenit de gustosi si eleganti, ii puteti servi direct din formele individuale alaturi de o friptura sau, dupa ce se odihnesc o perioada, pot fi scosi din forma (ies mai usor daca pe fundul vasului se aseaza un mic cerculet de hartie de copt, bine uns cu unt). Daca ii pregatiti de azi pe maine, pastrati-i la rece si inainte de a-i incalzi la cuptor, adaugati cate 1 lingura cu apa deasupra fiecarei forme. Pofta buna!
Lasă un răspuns