Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Peste cu legume la cuptor

Peste cu legume la cuptor

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 20.03.2012
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
PUBLICITATE

Pentru toți cei care au postit cu smerenie până acum, vine dezlegarea la pește! Pe 25 martie, creștinii ortodocși sărbătoresc Buna Vestire, ziua când Arhanghelul Gavril i-ar fi vestit Fecioarei Maria că a fost aleasă de Dumnezeu să dea naștere Mântuitorului Hristos. Tradiția mai spune că, în această zi aducătoare de veste minunată, oamenii nu au voie să se certe, fiind mare păcat. Fiind dezlegare la pește, se spune că acela care gusta pește de Buna Vestire se va simți tot anul ca peștele în apă. În calendarul popular, Buna Vestire este cunoscută sub denumirea de Blagoveștenii sau Ziua Cucului, când cucul cânta pentru prima dată în an. Sugestia mea pentru meniul cu pește de Buna Vestire este un pește – crap – cu legume la cuptor, înăbușit cu vin și mirodenii și nemaipomenit de gustos, lângă o porție zdravănă de mămăligă. Vezi și rețeta de plachie de pește sau pe cea de saramură de crap sau poate te interesează o rețetă de pește prăjit în crustă de mălai.

peste-cu-legume-la-cuptor-reteta-culinara-pas-cu-pas-cum-se-face-peste-la-cuptor-cu-legume-si-vin-retetecalamamaro

Ingrediente Peste cu legume la cuptor:

  • atatea bucati zdravene de peste (in jur de 200-250 de grame) cati meseni aveti de saturat, eu am folosit file de crap
  • 4 linguri de ulei (eu am folosit extravirgin de masline, dar merge de oricare)
  • 1 ceapa marisoara
  • 2 catei de usturoi
  • 1 ardei rosu
  • 1-2 morcovi
  • telina cat 1 ou mic (sau 1-2 tije de telina)
  • 400 de ml. de rosii in bulion (rosiile si sucul)
  • 200 de ml. de vin alb
  • 3-4 linguri de faina
  • 10 boabe de piper
  • 2 foi de dafin
  • cimbru
  • sare, piper macinat
  • verdeata tocata pentru presarat (patrunjel si cimbru, dupa preferinte)

Preparare Peste cu legume la cuptor – pregătire la tigaie

1. Bucatile de peste se sareaza si se pipereaza (poza 1) apoi se dau prin faina. Se incing intr-o tigaie 3 linguri de ulei si pestele se rumeneste pe ambele parti (poza 2). Odata rumenit, pestele se scoate din tigaie si se pastreaza deoparte.

Ultima rețetă publicată

2. In aceeasi tigaie, fara a o spala, se adauga restul de ulei. Se adauga apoi ceapa tocata, telina tocata marunt, usturoiul zdrobit si ardeiul taiat fasiute. Se calesc pana incep sa se inmoaie, amestecand constant. Se adauga si morcovii curatati si taiati rondele. Se adauga 2-3 linguri de vin si se inabusa legumele timp de 5-6 minute (poza 3).preparare peste cu legume la cuptor 1

Peste cu legume la cuptor – gătire la cuptor

3. Se ia de pe foc tigaia cu legume si se sareaza si se pipereaza dupa gust.
Intr-o tava adanca, potrivita pentru cuptor si de dimensiuni adecvate cantitatii de peste ce urmeaza sa se pregateasca, se  aseaza toate legumele. Deasupra se aseaza bucatile de peste. Se toarna sucul de rosii iar rosiile se toaca marunt si se distribuie deasupra pestelui. Se toarna restul de vin in tava.preparare peste cu legume la cuptor4. Se adauga boabele de piper (eu am pus piper rosu, e foarte aromat fara a fi iute), frunzele de dafin rupte in bucati si cateva ramurele de cimbru.preparare peste cu legume la cuptor 25. Tava se acopera foarte bine (cu capacul sau cu foile de aluminiu) si se da la cuptorul preincalzit la 190°C pentru 45 de minute. Dupa trecerea acestui timp, se indeparteaza capacul si se mai lasa in cuptor pana cand se rumeneste preparatul deasupra.peste cu legume la cuptor final. peste cu legume la cuptor reteta

Servire peste cu legume la cuptor

Se serveste pestele cald, presarat cu verdeata tocata, alaturi de o portie de legume din tava, cu mamaliga sau cartofi natur (sau ce garnitura ii place fiecaruia). Optional, se poate stropi cu mujdei de usturoi (optiunea mea a fost sa o fac).peste cu legume la cuptor, reteta de peste cu legume la cuptor 2Mai multe retete de peste la cuptor.

Grupul Facebook

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

37 comentarii la Peste cu legume la cuptor

  1. Alexandru spune:

    Multumesc pentru reteta buna!

    Observatii
    1° f buna ideea cu curatatul de solzi sub apa!
    2° uleiul de masline nu este potrivit pt prajire – se degradeaza, nu rezista la temperatura de prajire si se descompune în substante mai putin sanatoase
    3° reteta si rezultatul ramân la fel de bune chiar exprimate 100% în frumoasa noastra limba româna! Engleza nu ajuta la nimic!

    • Domnule Alexandru, să vă fie de bine rețeta cea bună. Observațiile, însă, nu le înțeleg, mărturisesc.
      1. La lista de ingrediente scrie clar ulei, apoi, într-o paranteză, am scris ce anume am folosit eu și că dumneavoastră puteți folosi oridecare. Despre concepțiile lui Mencinicopschi, cel care mijlocit vânzarea chiar a locului său de muncă, institutul în cadrul căruia lucra, către unul dintre cei mai corupți oameni din țara asta, vă spun că sunt egale cu zero. Nu ați fost niciodată într-o vacanță în Grecia, Italia, Spania? Toți oamenii ăia prăjesc strict în ulei de măsline extravirgin. Cu toate astea, se zice că dieta mediteraneană e una dintre cele mai sănătoase de pe mapamond. Deci nici vorbă despre descompunerea uleiului în substanțe nesănătoase.
      2. Vă rog chiar foarte mult să identificați un singur cuvânt în limba engleză în acest articol și să mi-l scrieți aici. Eu l-am recitit de două ori și nu am găsit niciunul. Asta e chiar culmea!

  2. […] la mai multe surse de inspiratie: convorbiri telefonice cu prietena mea draga Laura Laurentiu (lauralaurentiu.ro), cartea de „Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti” a regretatului Radu Anton Roman […]

  3. catalin spune:

    deja mie foame acum ma apuc de el :)

  4. silviu spune:

    Este super buna

  5. silviu spune:

    Este super buna

  6. silviu spune:

    Este super buna

  7. silviu spune:

    Este super buna

  8. silviu spune:

    Este super buna

  9. silviu spune:

    Este super buna

  10. Mario Moro spune:

    FFELICITTAARII DOAMNAAA…..
    MI-A LASAT GURA APAAAAAA………….

  11. Mario Moro spune:

    AM DAT DE D-VOASTRA …..MA PUN PE GATIT…..

  12. Anca T spune:

    Eu am făcut rețeta asta cu somon și a fost magnific! Ne-am lins degețelele cu toții acasă! :-)

    Mie, personal, mi se pare cea mai gustoasa maniera de a consuma pestele.

    Mulțumim frumos, Dna Laura !

    • lauralaurentiu spune:

      Si mie mi se are la fel, poate nu cea mai eleganta, dar fara discutie una dintre cele mai gustoase retete cu peste. Sa va fie de bine!

  13. Liviu Negru spune:

    ExpandAm făcut și o foto ca drept dovadă!

  14. Liviu Negru spune:

    Dragă Laura  iți mulțumesc pentru această savuroasă rețetă, vreau să-ți spun că a fost extraordinar de delicioasă, nu gătesc foarte mult însă mi-a făcut plăcere să gătesc astăzi de Florii fiind soția la serviciu și dorind să-i fac o surpriză după o zi de muncă, îți mulțumesc, cu respect Liviu

  15. Virgilutz spune:

    Pe cate ingrediente, tot atatea arome! 
    Un meniu intreg intr-o farfurie: 
    …”tutti a tavola, – per mangiare!!” 

  16. Pisicuta_alba1250 spune:

    pupici de la mine …………astept cu nerabdare retetele tale…….paaaaaaaa , cu drag Giulia

  17. Ionela spune:

     Minunat, l-am incercat si eu ieri de Buna Vestire, abia am apucat sa-l gust pentru ca baietii mei au fost foarte incantati, dar m-am bucurat nespus si de legumele ramase, totul a fost foarte delicios, multumim de reteta si cu si siguranta o vom repeta de Florii!

  18. Fara_Cristina spune:

    oare la legume pot fi puse si din cele congelate cu brocoli si conopida

  19. Delia spune:

    Maine fac si eu reteta, desi nu am tinut post si as vrea sa va intreb daca ati folosit vin sec sau dulce, care il recomandati ?

  20. Marius spune:

    Arata genial. O sa o incerc si eu!

    • lauralaurentiu spune:

      M-as bucura sa o faci, nu e deloc greu de facut si iese un preparat cu peste foarte, foarte bun. Te astept cu impresii.

  21. Rodica_gheorghita spune:

    este o reteta buna si, pt cei care au probleme cu stomacul ,pestele merge la cuptor si fara a fi prajit,nu-i asa Laura?.Oricum,un peste cu orice fel de legume,la cuptor ,este super

  22. Mioara spune:

    este o reteta ff .gustoasa….eu pestele il fac la gratar (trecut prin pesmet inainte de a fi pus pe gratar) cu cartofi natur cu patrunjel verde,legume la cuptor facute in sucul lor si sos de usturoi cu iaurt.Am sa incerc si reteta ta.

  23. Fyonna22 spune:

    intrebare….eu nu gatesc peste ca nu ma pricep ce tip de peste sa cumpar,care este bun la cuptor?cu cartofi?

    • lauralaurentiu spune:

      Am spus deja ca eu am folosit fileuri de crap. Poti folosi si fileuri de salau de exemplu, cu sau fara piele, va fi la fel de bun. Dar cartofii, ce-i cu ei? Te referi daca se poate servi preparatul cu cartofi? Da, se poate, iti recomand cartofii fierti natur, stropiti cu un pic de unt topit si patrunjel si poate o idee de usturoi.

  24. Maraoravita spune:

    …Laura ….ai niste retete minunate …..esti incredibila ….in toate ….

  25. Elena.M spune:

    Doamna Laura,vreti de pe acum sa ne innebuniti cu reteta asta.Oooooo,pana duminica mai e mult,dar si cand pun in aplicare reteta asta,o sa mananc pana numai pot.Va pup,doamna Laura.

  26. Mariavornicu98 spune:

    tre sa fie foarte gustos…….trebuie sa-l incerc neaparat

PUBLICITATE
PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE