Saramură de pește fript pe grătar sau pe sare – saramură de crap
Saramură de pește fript pe grătar sau pe sare – saramură de crap rețetă pas cu pas. Rețetă tradițională de saramură de crap, ca în Clisura Dunării, pe pat de sare sau pe grătar. Cum se face saramura de pește ca la Dunăre?
Saramura de pește nu e unul dintre felurile cu care mă pot lăuda că am crescut. Bega nu oferă cine știe cât pește timișorenilor. Mai degrabă, concetățenii mei, cei care pot fi văzuți cu undița, pe lângă podurile Timișoarei, practică pescuitul de dragul unui ceas de plăcută zăbavă și de socializare cu alți pasionați. În lipsa ingredientului principal, firește că nici nu s-au dezvoltat, în jurul orașului nostru de câmpie, multe rețete cu pește. Cei împătimiți de pescuit și de preparatele cu pește, le pot găsi la o distanță nu prea lungă, în Clisura Dunării. Mai aproape, timișorenii pot ajunge la Dunăre în doar 130 de kilometri, trecând granița cu Serbia. La Stara Palanka, ultima așezare sârbească udată de fluviu, a apărut un fenomen turistic la scară mică, bazat pe peștele pescuit din Dunăre.
POATE TE INTERESEAZĂ ȘI ALTE REȚETE TRADIȚIONALE PE BAZĂ DE PEȘTE:
Conservă de pește în ulei picant – rețetă pescărească din Clisură
Pește prăjit în crustă de mălai
Așadar, neavând șansa să degust saramura de pește în copilărie, mai mare mi-a fost mirarea când, adult fiind, am descoperit-o la Eșelnița, în Clisura Dunării. Eram cu un grup destul de mare de prieteni și mă amuză și azi să-mi amintesc mai ales reacția unuia, care a fost uluit să constate că ”ăștia pe-aici fac ciorbă din pește prăjit!”.
Până la urmă, firește că ”ciorba” de pește prăjit ne-a plăcut la nebunie! Gazda ne oferise o saramură din tot felul de pește proaspăt prins. Crap, caras, șalău și unii mărunți cărora le zicea ”obleți”. Alături de mămăliga albă, specifică zonei, pentru că în Clisură se cultivă un porumb alb, cu un gust foarte fin, cred că a fost una dintre cele mai delicioase mâncăruri din câte am gustat vreodată.
Eu însămi, așadar, am început să fac saramură de pește destul de târziu. Târziu, dar insistent, aș putea zice. Asta pentru că mi-a plăcut foarte mult la prima degustare, așa că nu a durat mult până când am reprodus acasă la mine rețeta de saramură de pește, oferită cu amabilitate de gazda noastră de la Eșelnița. Mai târziu, am încercat și altă variantă. Una pe care am descoperit-o în cartea lui Radu Anton Roman, ”Poveștile bucătăriei românești”, cu peștele fript pe crustă de sare. Încă și mai târziu, am avut prilejul să degust, în casa unui gălățean, saramură făcută cu pește prăjit în crustă de mălai. Bună și aceea! Până la urmă, caracterul acestui preparat e în zeama bogată în gust și legume, nu în modalitatea de gătire a peștelui.
În cele ce urmează, vă voi povesti despre primele două variante, care, până la urmă, au aceleași ingrediente, diferit fiind doar modul de gătire al peștelui.
Ingrediente saramură de pește fript pe grătar sau pe sare
- 1 crap mare (cam de 2,5 – 3 kg) sau alt pește, după preferință
- cam 50 de ml de ulei de floarea soarelui
- 4 ardei kapia roșii
- 4 ardei iuți
- 500 de grame de roșii bine coapte
- 1 căpățână de usturoi
- 1 legătură de cimbru proaspăt
- 1 frunză de dafin
- 1 legătură de pătrunjel proaspăt
- sare
- piper negru boabe
- 1-2 linguri de oțet
Preparare saramură de pește fript pe grătar sau pe strat de sare – pregătirea peștelui
1. Indiferent ce fel de pește folosiți, acesta trebuie eviscerat, curățat perfect de solzi, bine clătit cu apă rece și tamponat cu șervete absorbante de bucătărie. Eu folosesc de obicei crap pentru saramură. Mai rar, am făcut saramură din somn și mi-a plăcut foarte mult. În imaginea de mai jos puteți vedea crapul pe care l-am pregătit urmând exact pașii din tutorialul video de aici (click pe link).
2. După ce am curățat perfect peștele, l-am tăiat medalioane și l-am presărat cu sare, lăsându-l să stea astfel cam 10-15 minute.
Când pregătesc saramura cu peștele prăjit pe sare, atunci îl tai în două jumătăți pe lung și îl porționez în bucăți. În acest caz, pește nu se mai sărează, își va trage destulă sare în timpul prăjirii.
3. Cât timp peștele stă cu sarea, se încinge bine de tot grătarul. E esențial să fie bine încins, altfel peștele se va prinde de grătar și va fi greu (dacă nu imposibil) să-l întoarcem. Pentru varianta cu peștele fript pe sare, deasupra focului iute se pune o tablă pe care se presară un strat de sare grunjoasă și se lasă să se încingă bine.
Preparare saramură de pește fript pe grătar sau pe strat de sare – gătirea peștelui și a legumelor
4. Când grătarul s-a încins, se unge bine peștele cu ulei, peste tot. Se pune la fript pe grătar. De jur împrejur se pun pe grătar și roșiile, ardeii kapia și ardeii iuți. Roșiile se scot imediat ce au urmele caracteristice de grătar și pielița a plesnit. Se pun într-un castron cu capac. Ardeii iuți și kapia se coc până se înmoaie (ca pentru ardei copți) apoi se scot peste roșii. Peștele se întoarce pe partea opusă cam după 10-12 minute. De altfel, mai înainte de atât nici nu l-am putea întoarce. Pielea crocantă se desprinde de grătar când e destul de friptă.
5. Bucățile de pește se fac pe grătar cam 16-18 minute, să fie bine făcute fără a fi uscate. Se scot într-un castron mare sau într-o tavă și se acoperă cu un capac.
7. În poza de mai jos vedeți varianta de gătire pe sare încinsă. Legumele, după cum se vede, le-am făcut tot pe grătar. Peștele l-am gătit 15 minute pe partea cu pielea, cu grătarul acoperit cu capacul și doar 2-3 minute pe partea opusă. După ce peștele a fost bine gătit, ănainte de a continua, am îndepărtat cât mai multă sare de la suprafața peștelui.
Saramură de pește fript pe grătar sau pe strat de sare – prepararea zemei aromate
8. Roșiile se curăță de pieliță și se zdrobesc cu o furculiță. Atenție, avem nevoie de toată zeama, încercăm să nu o pierdem. Usturoiul se curăță, se zdrobește și se păstrează deoparte. Ardeii iuți și ardeii kapia se decojesc și se curăță de semințe, apoi se toacă bucăți.
9. Punem pe foc o oală cu apă, aproximativ 650-750 ml, cât să acopere bine peștele. Adăugăm boabele de piper, dafinul și cimbrul.
10. Când apa dă în clocot, adăugăm roșiile zdrobite, cu tot cu sucul lor, cât și ardeii copți și tocați. Dăm într-un clocot scurt și sărăm zeama după gust. Oprim focul, adăugăm usturoiul zdrobit și oțetul și gustăm din nou. Gustul trebuie să fie curajos, plin de arome.
Atenție, dacă am prăjit peștele pe crustă de sare, nu mai sărăm zeama, aceasta își va trage gust din crusta peștelui!
Saramură de pește fript pe grătar sau pe strat de sare – servire
11. Zeama cu toate legumele se toarnă așa cum e, fierbinte, deasupra peștelui fript. Se acoperă imediat cu un capac și se lasă să se infuzeze aromele cam 15-20 de minute. Timp tocmai destul pentru a face o mămăligă ca la carte.
12. Înainte de servire, bucățile de pește se aranjează pe un platou, se adaugă și legume și atâta zeamă cât să arate bine. Se presară cu pătrunjel verde tocat și se prezintă saramura de pește la masă, alături de mămăliga fierbinte. A-ntrebat cineva ce se întâmplă cu restul zemei? Nu-i purtați de grijă, de obicei zeama se termină înaintea peștelui! E atât de gustoasă și de aromată, că-ți vine s-o mănânci goală, cu lingura, înmuind în ea dumicați de mămăligă. Și dacă așa îți vine, așa să și faci!
Această saramură de pește este una dintre acele mâncăruri simple, nu neapărat foarte arătoase, dar extraordinar de gustoase, așa cum atât de multe sunt în bucătăria românească!
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns