Cautare in site
x inchide
Cum se curăță un pește - crap - tutorial video

Cum se curăță un pește – crap – tutorial video

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 23.03.2017
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
SARI LA RETETA
Advertising

Cum se curăță, se eviscerează și se filetează un pește, crap, tutorial video. O metodă ingenioasă, rapidă și curată de a curăța crapul de solzi, fără a produce un dezastru în bucătărie.

Crapul românesc, iată un pește cu care cei mai mulți dintre noi au crescut. Pentru mine, crapul are gustul cel mai bun, e suculent, nu are un miros prea pronunțat (acel fishiness care nu-i încântă nici pe cei care agreează, de fapt, peștele) și, mai presus de orice, e peștele pe care avem cele mai mari șanse să îl găsim foarte proaspăt, mă refer la noi, ăștia care nu sunt atât de norocoși încât să trăiască la malul mării.

Cum urbea mea natală nu e port la nicio mare, peștii din comerț parcurg cale lungă până să ajungă la noi și cu cât mai lung e drumul, cu atât scad șansele ca acești pești să fie foarte proaspeți. Majoritatea sunt congelați/decongelați iar unii dintre ei, din păcate, ne creează experiențe nu prea plăcute, experiențe care, în cazul celor mai sensibili, se soldează cu o repulsie generală față de tot regnul marin. Din păcate, cred că și tu, cel care citești, știi prea bine la ce mă refer.

Advertising

Crapul, însă, nu e un pește de galantar. Rareori îl găsim filetat, ambalat în caserole. Cel mai adesea, crapul nu parcurge decât ceva mai mult de 100 de kilometri până în orașul meu, provenind din Dunăre (din fericire, avem în oraș pescării care vând pește de Dunăre), uneori din Mureș sau de la crescătoriile locale. Mai proaspăt de atât, nu se poate: magazinele țin peștii în bazine și îi vând vii.

Advertising

Ei bine, un pește viu, cu viscerele în interiorul lui și pe deasupra plin de solzi, îi îngrozește pe mulți. Când văd crapul înotând vesel în bazin, fără să-i treacă prin căpățână că în curând va ajunge într-o tigaie, unii dintre noi deja vizualizează dezastrul ce amenință să se producă în bucătărie deîndată ce vânzătorul scoate peștele cu plasa și îl plătim.

Scopul tutorialului video despre felul în care eu curăț, eviscerez și filetez un crap, pe care îl găsiți mai jos, este de a arăta că dezastrul de care ne temem poate fi minimizat, ba chiar poate să nu mai aibă loc. Am o metodă ingenioasă de a curăța peștele de solzi, și rapidă, și curată, niciun solz nu mai zboară prin bucătărie și nu mai înfundă chiuveta!

În ce privește eviscerarea, e de fapt și ea o treabă la fel de simplă și rapidă, ne vor ajuta să trecem mai ușor prin asta o pereche de mănuși de cauciuc și acceptarea faptului că multe din chestiile pe care ne place să le mâncăm au intestine. Nu uitați, în interiorul peștelui putem găsi și bonusuri delicioase, dacă suntem norocoși, zic de icre.

Advertising

Tot ce nu am spus aici, vă invit să aflați din videoul de mai jos, așadar. Unele lucruri chiar trebuie văzute, nu doar povestite.

Cum se curăță un pește – crap – tutorial video

Cum se recunoaște un pește proaspăt?

Un pește cu adevărat proaspăt trebuie să aibă un miros plăcut, nu accentuat de pește. Apoi, indicii pentru prospețimea peștelui sunt:

 • ochii limpezi, un pește cu ochii tulburi e vechi de cel puțin 3-4 zile
 • carnea fermă, dacă apăsăm asupra acesteia trebuie să revină rapid iar dacă în locul în care am apăsat rămâne înfudat, eu m-aș abține de la consumul acelui pește
 • branhiile de culoare rozalie-roșie aprinsă, dacă branhiile sunt închise la culoare, negricioase, pește e vechi

Câteva rețete cu crap:

crap file cu legume si praz crocant

Crap file cu legume și praz crocant

Peste - crap - cu legume la cuptor

Pește – crap – cu legume la cuptor

crap file cu piure de pastarnac si ceapa caramelizata

Crap file cu piure de păstârnac și ceapă caramelizată

Instagram @lauralaurentiu

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Știri culinare cu subiect asemănător:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

7 comentarii la Cum se curăță un pește – crap – tutorial video

 1. Gabriela spune:

  Multumesc pentru tutorial, foarte bun!

 2. Service GSM spune:

  Folositor! Multumim!

 3. Ionut Popa spune:

  Am tot respectul pentru cei care isi curata singuri pestele. Am incercat si eu de vreo 2 ori si pe langa faptul ca mi-a luat o vesnicie sa il curat prost am si umplut bucataria de solzi. Am auzit ca cel mai simplu cureti un peste scufundat in apa. N-am incercat inca, dar parca i-as mai da o sansa sarmanului peste :)

 4. Serdine WM spune:

  iata o modalitate foarte eficienta, multumesc de tutorial, e foarte explicit si bine realizat!

 5. […] să dau drumul acestei rețete, am văzut la Laura Laurențiu – Rețete ca la mama un tutorial video despre cum se curață un crap. Excelent! O metodă inedita și ușoară care nici că putea pica mai bine! Indiferent cum vă […]

Advertising