Crap file cu legume si praz crocant
Crap file romanesc, minunat de gustos langa niste legume asortate
Cred ca datoria oricarui om care activeaza in zona de food din tara asta, fie ca e bucatar intr-un restaurant, blogger, caterer etc, este de a pune in valoare, pe cat posibil, produsele romanesti. Iar crapul nostru de Dunare este unul dintre ele. E adevarat, crapul e un peste cu mai multe oase, dar are un gust exceptional, dupa parerea mea este de departe cel mai gustos peste de apa dulce. Cu reteta pe care v-o propun azi nu am vrut doar sa va ofer o idee (foarte gustoasa, de altfel) de pregatire a pestelui, ci si sa demonstrez ca un crap romanesc, filetat cu grija si prezentat nu pretentios, dar cu putina grija, poate deveni un peste chiar elegant.
00:2000:1500:352medie
Ingrediente Crap File Cu Legume Si Praz Crocant:
- 2 fileuri de crap curatate atent de oase, cam de 200 grame fiecare
- 6 linguri ulei de masline
- 10 varfuri de spranghel verde, subtiri
- 8 buchetele mici de brocoli
- 10 baby morcovi sau 10 bucati morcovi taiati bastonase sau alta forma alungita, cam 2×6 cm.
- 25 de grame de unt
- 150 grame praz, partea alba
- 1 lingura rasa de faina alba (sau amidon de porumb)
- ulei pentru prajit
- 1 legatura de patrunjel verde
- 1/2 lamaie
- 2 catei de usturoi
- 5 rosii cherry (optional)
- sare si piper
Preparare Crap File Cu Legume Si Praz Crocant:
1. Daca ati cumparat fileurile de crap gata pregatite, verificati-le cu atentie, pipaindu-le delicat cu varful degetelor, daca mai au oase. Orice oscior trebuie extras cu penseta. Daca aveti crapul intreg, va trebui sa scoateti fileurile voi insiva, ceea ce implica un efort suplimentar, dar nu e imposibil. Atentie, daca nu aveti un tocator pe care il folositi special pentru peste, infoliati tocatorul cu folie alimentara. Odata pregatite fileurile de crap, se sterg bine de tot cu servete de hartie absorbanta (e foarte important sa fie bine uscate), se presara cu sare si piper si se lasa la temperatura camerei pana pregatim si legumele.
2. Pentru legume cu o culoare frumoasa, vibranta, este esential ca acestea sa fie corect blansate, adica sa fie supuse unui soc termic. Pregatiti legumele, curatandu-le si taindu-le in bucati potrivite. Puneti pe foc o oala cu apa, aduceti-o la fierbere si adaugati sare. Separat, pregatiti un vas cu apa foarte rece si gheata. Legumele se arunca in apa in clocot si se scot direct in vasul cu apa rece si gheata. Atentie, timpul de blansare e diferit, sparanghelul nu are nevoie decat de 30 de secunde – 1 minut, brocoli in jur de 1 minut iar morcovii cam 2-3 minute (doar cat sa inceapa sa se fragezeasca). Aceluiasi tratament supunem si patrunjelul, care sta in baia clocotita doar 10 secunde si se trece in apa cu gheata. Odata blansate, legumele isi vor pastra culoarea frumoasa chiar daca vor mai fi gatite suplimentar inca 10-15 minute.
3. Prazul se taie in rondele fine si se tine in apa cu gheata, cam 10 minute. Inainte de a-l praji, se scurge bine de apa, se zvanta intre doua servete de bucatarie curate, se scoate pe o farfurie si se presara cu faina sau amidonul. Se amesteca asa incat sa se imbrace complet in faina. Se incinge intr-o tigaie ulei vegetal cam de 3 degete (trebuie bine incins, la temperatura de 180 de grade Celsius). Puteti face proba daca uleiul e bine incins cu o coada a unei linguri de lemn, daca in momentul in care se baga in ulei in jurul lemnului incepe sa sfaraie imediat, e suficient de incins, daca nu, se mai asteapta putin. Se prajesc in uleiul foarte incins inelele de praz si se scot cu o spumiera imediat ce devin aurii, drenandu-se pe servete de hartie absorbanta.
4. Sosul pe care l-am pregatit eu pentru acest fel de mancare cu peste a fost destul de simplu si foarte proaspat: cu un peeler pentru legume, am desprins 4-5 fasii de coaja de lamaie, numai partea galbena. Am oparit coaja de lamaie intr-o craticioara, am clatit-o apoi cu apa rece. Am repetat oparirea de 3 ori, schimband apa de fiecare data. Intr-un blender, am pus 1 catel de usturoi, patrunjelul blansat, coaja de lamaie oparita, zeama de lamaie si 3 linguri de ulei de masline. Am procesat la blender pana la obtinerea unui sos fin, pe care l-am condimentat dupa gust cu sare si piper.
5. Pentru prajirea pestelui, trebuie sa tineti cont ca se poate obtine un peste cu pielea crocanta si carnea moale fara sa se foloseasca mult ulei si fara sa trecem pestele neaparat printr-o crusta de faina, malai etc. Este important, insa, ca pielea pestelui sa nu fie umeda, in momentul in care se pune in tigaie, iar tigaia sa fie foarte bine incinsa, chiar sa fumege usor. Se aseaza fileurile de crap in tigaia uscata, cu pielea in jos (nu e nevoie de alt ulei decat cel pe care pestele il are deja pe piele). Se reduce focul putin, sa fie mediu/mare. Se prajesc fileurile cu pielea in jos pana cand observam ca de jur imprejur, carnea incepe sa devina opaca si mai deschisa la culoare (cam 3-4 minute, depinde de grosimea fileurilor). Se intorc pe partea cu carnea si se mai prajesc inca 1, maximum 2 minute si gata.
6. Pentru ca preparatul sa fie cu adevarat memorabil, este esential ca in timp ce se prajeste pestele, sa va ocupati si de sotarea legumelor. Pentru asta, puneti 1 lingura de ulei de masline intr-o tigaie, adaugati catelul de usturoi ramas, zdrobit cu lama cutitului, si puneti tigaia pe foc mediu. Dupa ce usturoiul se coloreaza in auriu, se arunca, rolul lui a fost doar de a aromatiza uleiul. Adaugati pentru inceput morcovii si sotati-i (sau amestecati constant cu o spatula) timp de 2 minute. Adaugati si brocoli si continuati la fel inca 1 minut si la final varfurile de sparaghel si untul. Sotati legumele impreuna pana se infierbanta apoi condimentati-le cu sare si piper proaspat macinat.
7. Optional, puteti pregati si cateva rosioare coapte: se taie rosiile cherry in doua, se presara cu sare si piper si se dau la cuptorul preincins la 180 de grade Celsius timp de 20-25 de minute.
8. Se monteaza pe farfurii de preferinta calde, impartind legumele, rosiile cherry coapte (daca folositi), cate un file de crap, sos si prazul crocant. Este un fel de mancare deosebit de gustos, cu multe arome care se completeaza fericit si cu multe texturi.
Pofta buna si sper ca v-am convins ca si crapul nostru romanesc merita sa stea pe cele mai elegante mese.
Lasă un răspuns