Tocmai m-am delectat cu o minunatie si nu pot sa nu v-o impartasesc, o reteta de macrou la cuptor cu un sos grozav, care pune exceptional in valoare pestele. Sincer, nici nu stiam ca macroul poate fi atat de gustos, pe langa faptul ca e aur curat pentru sistemul meu circulator prea putin protejat, un „aur” pe care platesc atat de putin la pravalie, pentru ca il pot gasi oricand si e unul din pestii oceanici cei mai ieftini.
Sa va mai spun cat de benefic e pestele asta pentru sanatate? Parca am mai scris pe undeva cate ceva, dar hai sa reiau:
pestele oceanic de apa rece (macrou, hering, cod, somon, cod, sardine) este recomandat mai ales celor care sufera de diferite boli cardiace, dar ajuta si la mentinerea unui nivel constant al glicemiei. Nutritionistii propun un consum regulat de peste pe saptamana, indiferent de varsta, pentru a combate o gama larga de afectiuni, de la cele intalnite in cazul copiilor, pana la astm sau chiar cancer de prostata. Principalul avantaj al carnii de peste il reprezinta grasimile din seria acizilor grasi esentiali omega 3. Acestia se gasesc in carnea de peste oceanic de apa rece si au un tol esential in a preveni imbatranirea precoce si protectia sistemului nervos. S-a demonstrat chiar ca in cazul copiilor, pestele stimuleaza dezvoltarea capacitatilor intelectuale, iar batranii care mananca peste de trei-patru ori pe saptamana sunt mai putin predispusi riscului de a suferi de Alzheimer.
In fine, sa revin la reteta cu o poza care sper sa va faca pofta:
00:2000:3000:502 portiiredusIngrediente:
- 2 bucati de macrou
- 1 lingura de mustar obisnuit
- 1 lingura + 1 lingurita de mustar cu boabe intregi
- zeama de la 1/2 de lamaie
- 1 ceapa mijlocie
- 1 catel mic de usturoi
- 2 frunze mici de dafin
- 1 buchetel de tarhon proaspat (3-4 fire)
- 100 ml. de vin alb sec
- 100 ml. de smantana nefermentata (am folosit Dorna pentru gatit)
- 30 de grame de unt
- 1 ligura de ulei de masline extravirgin
- sare si piper
Preparare:
Macroul trebuie sa fie decongelat si golit eviscerat; eu i-am scos si coloana vertebrala si coastele la fel ca in
aceasta reteta; se spala bine cu apa rece si se zvanta pestii cu servet.
Pestele se sareaza si se pipereaza in interior, se imparte 1 lingurita de mustar cu boabe intregi in ambii pesti, se pune in fiecare cate 1 frunza mica de dafin si cate 1 fir de tarhon; se taie catelul de usturoi in felii subtiri care se presara in interiorul pestilor.
Se inchid pestii cu ierburile inauntru, se condimenteaza cu sare si piper si pe dinafara si se aseaza intr-o tava termorezistenta; se adauga 1/2 din unt in fulgi sau felii subtiri, uleiul de masline si zeama de lamaie.
Tava se da la cuptorul preincins la 200 de grade Celsius.
Intre timp, se toaca ceapa foarte marunt, se topeste untul ramas intr-o craticioara si ceapa se caleste 2-3 minute in unt, amestecand constant. Se adauga vinul si se fierbe inca 3 minute. Se trage craticioara de pe foc, se adauga smantana si cate 1 lingura de mustar si 1 lingura de mustar de Dijon. Se amesteca bine si se potriveste gustul cu sare si piper. Se scoatetava cu macroul din cuptor si se toarna sosul deasupra pestilor.
Se da tava din nou la cuptor pentru inca 8-10 minute. Se serveste pestele fierbinte, direct din tava in care s-a copt, cu sos, felii de lamaie si o garnitura la alegere; eu am optat pentru cartofi natur, cu putin ulei de masline si verdeata, cred ca s-ar potrivi la fel de bine o garnitura de orez, legume in abur sau chiar paste (tagliatelle).
Foarte, foarte bun si rapid, pe deasupra!
Lasă un răspuns