Păstrăv la cuptor cu legume – rețetă explicată detaliat
Păstrăv la cuptor cu legume – rețetă explicată detaliat. Cum să faci un păstrăv cu legume la cuptor așa încât legumele să fie bine gătite iar păstrăvul să nu fie uscat? Află totul în rețeta de mai jos, lista de ingrediente la gram, modul de preparare explicat detaliat și valori nutriționale.
Personal, prefer peștele oricărui tip de carne. Întotdeauna am fost așa. În ultima vreme, însă, am o poftă nebună de acesta. Îl consum, într-o formă sau alta, de cel puțin trei ori pe săptămână. O fi pentru că organismul îmi transmite semnale că ar avea nevoie de mai mult fosfor? În fine, până la interpretarea tuturor semnalelor, eu mă bucur la nebunie de pește iar păstrăvul este unul dintre soiurile pe care le gătesc cel mai des. Ultima rețetă preparată a fost acest pătrăv la cuptor cu legume. A ieșit un deliciu și ar fi fost păcat să nu împărtășesc rețeta cu voi.
Peștele, în general, încă și mai mult păstrăvul, are o carne delicată. E foarte ușor să-l ratăm, deshidratându-l. Ca una care gătește pește cu o frecvență serioasă, vă spun că nimic nu e mai trist ca un păstrăv uscat, gătit excesiv. Din păcate, am văzut destule rețete de păstrăv la cuptor cu timp indicat de gătire de câte 45 de minute – 1 oră!
Pe de altă parte, am publicat eu însămi destule rețete de păstrăv gătit la cuptor, într-o formă sau alta. Știu bine că, la o temperatură înaltă, păstrăvul e gătit perfect în doar 15 minute! O astfel de rețetă găsiți cu un click pe poza următoare.
În cazul gătirii la temperatură moderată (la 180°C), păstrăvul are nevoie de 25, maximum 30 de minute de gătire. Niciun minut mai mult, asta dacă vrem o carne gustoasă și suculentă. Cu aceste reguli în minte, am început prepararea minunatului păstrăv cu legume la cuptor, a cărui rețetă vă invit să o descoperiți mai departe.
Ingrediente păstrăv cu legume la cuptor
- 2 păstrăvi mărișori, fiecare au cântărit în jur de 450 de grame
- 1 ceapă (100 de grame)
- 2 căței de usturoi
- 1 ardei gras (150 de grame)
- 1 morcov (50 de grame)
- 1 dovlecel mic (220 de grame)
- 1 vânătă mică (250 de grame)
- 60 ml. de ulei de măsline sau de care aveți la îndemână
- 250 de ml. de bulion de casă concentrat
- 1 frunză de dafin (opțional)
- ½ de linguriță rasă de cimbru uscat (opțional)
- sare și piper după gust
- pătrunjel verde pentru presărat, la final
Mod de preparare păstrăv la cuptor cu legume
Pregătirea peștelui
1. De data asta, am fost suficient de norocoasă să găsesc păstrăv gata dezosat, asta însemnând cu coloana și cele mai multe coaste eliminate. Tot ce am mai făcut eu a fost să scot oasele mici cu penseta. Evident, rețeta se poate pregăti și cu păstrăv cu tot cu oase. Familia mea, însă, nu se atinge de peștele cu os, trebuie să-l elimin pe cel mai mic. În afară de asta, e mult mai elegant să consumi un pește filetat și complet dezosat, mai ales unul care e cu sos, așa cum este acest păstrăv cu legume la cuptor.
2. Am îndepărtat capul și coada păstrăvului. Am despărțit fiecare pește în jumătăți, obținând patru fileuri. Puteți proceda să-l tăiați în jumătăți, pe lungime, și fără să îndepărtați oasele, doar că, repet, recomandarea mea este să fie dezosat peștele. Am decupat înotătoarele și am sărat păstrăvul pe ambele părți. L-am lăsat pe tocător, la temperatura bucătăriei, să-și tragă sarea, cam 15 minute.
Între timp…
3. Am curățat și am tocat ceapa în peștișori. Am curățat ardeiul gras și morcovul și i-am tăiat pe ambii rondele. Am zdrobit usturoiul. Am curățat de coajă dovlecelul, l-am feliat și l-am presărat cu sare, să mai elimine din apă. Vânăta am spălat-o, am zvântat-o și am curățat-o cu un peeler, lăsând câteva fâșii de coajă, așa cum am procedat și la rețeta de imam bayildi. Am tăiat vânăta în cuburi cam de 2-3 cm și le-am sărat, să elimine lichidul amar conținut.
Pregătirea legumelor pentru cuptor
4. Imediat ce vânăta s-a umplut de broboane de lichid, am pus toate cuburile într-o sită și le-am clătit rapid, sub jet de apă rece. Am presat bine deasupra cuburilor de vânătă, să elimin cât mai mult lichid. Le-am zvântat bine, apoi, cu șervete de hârtie de bucătărie.
5. Am încis pe foc mediu-iute o tigaie adâncă. Am adăugat 2 linguri de ulei (din cantitatea totală recomandată) și apoi vinetele zvântate. Am rumenit vinetele rapid, la foc iute, amestecând de câteva ori, apoi le-am scos deoparte cu o spumieră.
6. În aceeași tigaie, am mai adăugat 1 lingură de ulei și am pus ceapa tocată peștișori, usturoiul și morcovii rondele. Am presărat de la început puțină sare, am amestecat și am redus focul la mic. Am călit ceapa cu morcovul și usturoiul pe foc mic, amestecând frecvent, timp de 8 minute, din care primele 5 sub capac. Am amestecat frecvent, să nu cumva să se prindă, și am adăugat, de două ori, câte o lingură de apă fierbinte.
În timp ce ceapa s-a călit cu morcovul, am pornit cuptorul și l-am fixat la 190°C, cu ventilație.
7. După ce ceapa a devenit sticloasă iar morcovul s-a frăgezit pe jumătate, am adăugat în tigaie bulionul și frunza de dafin. Aceasta nu este obligatorie, dar mie îmi place aroma de dafin în sosul de roșii. Am gătit sosul la foc iute, timp de 5-6 minute, cât să fie vizibil că a început să scadă, apoi l-am sărat și l-am piperat după gust.
8. Am turnat sosul într-o formă pentru cuptor, de 32 x 22 cm (de ceramică, termorezistentă).
Am zvântat bine dovleceii cu șervete de hârtie absorbantă și i-am adăugat în tavă. Am adăugat rondelele de ardei gras și cuburile de vinete rumenite. Am amestecat bine, așa încât toate legumele să vină în contact cu sosul. Am acoperit tava cu capacul și am dat legumele la cuptorul preîncins la 190°C, setarea cu ventilație, la o înălțime medie, pentru 25 de minute.
Gătirea păstrăvului la cuptor, pe patul de legume
9. După 25 de minute, am scos tava cu legume de la cuptor și am ridicat temperatura la 230°C, păstrând aceeași setare cu ventilație. Am descoperit tava și am verificat legumele. Morcovii erau fragezi, la fel ardeii și dovleceii iar sosul mirosea superb. Am zvântat bine fileurile de păstrăv cu șervete de hârtie de bucătărie și le-am presărat cu piper și cimbru uscat (care e opțional, eu l-am pus că-mi place în combinația asta).
Am aranjat bucățile de păstrăv deasupra legumelor, cu pielea în sos. Opțional, printre fileurile de păstrăv se pot intercala legume, așa cum am procedat eu (v. poza de mai jos). Atenție, însă, să nu vă ardeți, atât tava cât și conținutul ei sunt foarte fierbinți! Am stropit peștele cu restul de ulei de măsline și l-am dat la cuptorul deja încins la 230°C, cu ventilație, la înălțime medie, pentru exact 15 minute. De data asta, tava a mers la cuptor fără capac!
10. La finele celor 15 minute, iată ce minunăție am scos din cuptor! Păstrăvul perfect gătit, cu pielița rumenă și crocantă și carnea suculentă, fină și mătăsoasă, sosul superb aromat iar legumele super gustoase!
O mămăliguță consistentă, servită alături de desăvârșitul păstrăv la cuptor cu legume, a făcut ca acest prânz să fie unul dintre cele mai reușite din ultima vreme. Dacă vreți să aflați cum fac eu mămăliga pripită (video), click pe poza de mai jos.
Sper să încercați rețeta și să reveniți cu impresii. Mai multe rețete cu pește găsiți cu un click pe următoarea poză.
Lasă un răspuns