Pastrav cu conopida cous cous
Pastrav la tigaie cu conopida cous cous, suna oarecum neobisnuit. Rareori am facut, insa, un peste (pastrav, in cazul de fata) mai bun. S-a potrivit perfect cu conopida gustoasa si picanta, cu arome amintind de cele indiene. Bineînțeles, peștele astfel pregătit merge la fel de bine și cu alte garnituri, dar nouă ne-a plăcut mult cu asta.
Pastravul a avut pielita crocanta si carnea dulce si suculenta si, mai ales, a fost acceptat cu placere de toata familia. De ce oare? Pentru simplul motiv ca am filetat pestele, desi in cazul pastravului e mai putin obisnuit sa se procedeze astfel. Am ajuns la concluzia ca doar asa, asigurandu-ma ca in peste nu va ramane nici cel mai mic oscior, ii voi convinge si pe ai mei sa-l manance. La linkul urmator veti gasi, daca va intereseaza, mai multe detalii despre felul cum se fileteaza pestele, acum hai sa povestim despre aceasta reteta.
Inainte de toate, tin sa precizez ca am folosit pentru aceasta reteta de pastrav la tigaie 1 pastrav somonat, marisor. Fileurile au cantarit fiecare cate 180 de grame, mai mult decat suficient pentru o portie. E gresita abordarea conform careia o portie ar insemna un peste intreg, pentru ca pestii sunt si mici, si mari.
Deasemenea, e important de retinut faptul ca reteta aceasta se poate pregati din orice fel de fileu de peste, de la cei de apa dulce pana la pestele oceanic, cu singura conditie sa fie proaspat.
Ingrediente pastrav la tigaie cu conopida cous cous:
- 360-400 de grame de peste fileu
- 400 de grame de conopida, cantarita fara frunze si cotor
- 1 ceapa
- 1 catel de usturoi
- 1 ardei iute verde
- 1 frunza de dafin proaspata
- 1 varf de cutit turmeric
- 1 lingurita chimen
- 1 varf de cutit coriandru pudra
- 2 pastai de cardamom
- 1 lingurita de seminte de mustar
- 1 lingurita paprika dulce
- 1 legatura de patrunjel sau coriandru verde
- 80 de grame de ardei rosu
- 100 de grame de boabe de naut, fierte si scurse de apa
- zeama de la 1/2 de lamaie
- 5 linguri de ulei vegetal
- sare si piper
Preparare pastrav la tigaie cu conopida cous cous
1. Desi multi sustin ca pastravul nu ar avea solzi, in continuare eu ma incapatanez sa-i razuiesc bine pielea cu cutitul. Surpriza sau nu, de fiecare data reusesc sa indepartez de pe pielea lui ceea ce se vede in imaginea de mai jos. :) Imediat dupa aceasta operatie, clatesc bine pestele apoi il sterg cu un servet de hartie absorbanta si pot incepe filetarea.
2. Se taie pe spatele pestelui deasupra de coloana si se continua spre interior pe langa oase. Se desprinde fileul la branhii si la coada. Se fasoneaza, decupand inotatoarele. Se repeta operatiunea pe partea opusa a pastravului. Se extrag cu penseta din fileuri oasele ramase in carne, ale caror capete ascutite se vor simti atunci cand trecem cu degetele pe suprafata carnii.
3. Fileurile de pastrav se condimenteaza cu sare si piper si se lasa deoparte, acoperite cu folie alimentara, la temperatura camerei. La fel ca orice carne, inainte de gatire si pestele are nevoie de o perioada de „aclimatizare”, altfel se va curba si se va rasuci in tigaie.
4. In functie de cat de mari sunt, fileurile de pastrav se pot portiona in doua bucati mai mici iar pielea se poate cresta usor cu un cutit foarte bine ascutit. Atentie, crestaturile nu trebuie sa fie prea adanci, pastravul e un peste delicat.
Cous-cous de conopida
5. Deci, propunerea mea de garnitură pentru preparatul acesta este această conopidă pregătită într-un fel mai special. Inainte de a ne apuca de cous cous-ul de conopida, e bine sa avem totul pregatit: conopida rupta in buchete se proceseaza la robot pe functia pulse pana se obtin granule de 1-2 mm, ardeiul, ardeiul iute verde, ceapa si patrunjelul se toaca marunt, nautul se scurge de apa si usturoiul se zdrobeste.
6. Condimentele (poz. 7-12 din lista ingredientelor) se zdrobesc fin in mojar, pana ce se obtine o pudra omogena. Intr-o tigaie incapatoare se incing 3 linguri de ulei si se adauga condimentele, ardeiul iute verde, usturoiul si foaia de dafin. Se prajesc impreuna doar un minut, adaugand imediat ceapa si ardeiul rosu.
7. Dupa ce ardeiul rosu si ceapa s-au inmuiat (2-3 minute) se adauga in tigaie conopida si nautul. Se gateste conopida amestecand frecvent, de preferat prin sotare, si se adauga 2-3 linguri de apa.
8. Conopida nu se gateste mai mult de 4-5 minute, cat sa se inmoaie putin. La final, se adauga zeama de lamaie, sare si piper dupa gust si patrunjelul verde tocat. Se amesteca bine si se trage de pe foc, pastrandu-se la cald.
Gătire pastrav la tigaie
9. Pentru a gati acest pastrav la tigaie, se incinge la foc mediu o tigaie si se adauga cele 2 linguri de ulei ramase. Se tamponeaza pestele pe partea cu pielea cu un servet si se pune in tigaie cu pielea in jos. Pastravul se tine in tigaie cu pielea in jos timp de 4-5 minute, pana cand incepe sa se deschida la culoare pe margini.
10. Se intoarce pestele cu carnea in jos si mai gateste maximum 1 minut. Astfel, se va obtine o pielita foarte crocanta si o carne suficient de gatita, dar in acelasi timp suculenta si gustoasa. Se scoate pastravul din tigaie si se pune cu pielea in jos pe servete de bucatarie, pentru a indeparta uleiul ramas pe suprafata.
Servirea
Se monteaza pe farfurii cous cous-ul de conopida si pestele si se servesc imediat. Ca si sos, eu am facut o emulsie de patrunjel, zeama de lamaie, putin usturoi si ulei de masline, date impreuna la blender, insa la fel de bine se poate servi pestele cu putina lamaie.
E un preparat rapid si gustos si merita incercat. Spor la treaba si pofta mare!
Lasă un răspuns