
Somon Gravlax





Pregatesc foarte des Somon ”Gravlax” la mine acasa. Practic, nu ne lipseste niciodata din frigider, pentru ca ne place la nebunie (si in mod special sotului meu) si pentru ca am aflat ca e si extrem de sanatos sa consumi somon, fiind un peste cu un continut ridicat de omega 3.
Reteta de somon ”gravlax” este o specialitate nordica ale carei origini in timp sunt foarte indepartate. De fapt, numele pe care i l-am dat eu nu e tocmai corect, continand un pleonasm, pentru ca termenul ”grav” numeste procedeul de marinare iar ”lax” inseamna somon, dar am alaturat voit acesti doi termeni pentru ca nu e ceva cunoscut de toata lumea de pe la noi iar dorinta mea a fost sa fiu bine inteleasa.
Initial, gravlax a fost un fel de a conserva pestele specific pescarilor. In mod obisnuit, somonul se marineaza timp de cateva zile intr-o mixtura de sare, zahar si marar, cu mici diferente de la o zona la alta. Diferentele constau in adaugarea unor condimente specifice, principiul ramanand acelasi.
Luna Retetelor Scandinave si Baltice, un proiect care face parte din Initiativa Food Connection a fetelor de la Savori Urbane, a parut momentul cel mai potrivit pentru a impartasi cu voi o reteta de care familia mea se bucura de multa vreme si pe care o apreciem asa de mult. Trebuie sa ma stiti ca The Food Connection este unul dintre cele mai frumoase proiecte din blogosfera culinara, in care timp de doi ani, 24 de bloggeri vor fi pe rand gazde lunare ale cate unei bucatarii internationale. Ati inteles deja, luna aceasta este luna retetelor Scandinave si Baltice iar gazda este draguta noastra Teo.
Ingrediente Somon Gravlax:
- file de somon cu tot cu piele (eu am folosit doua fileuri mari, 1,5 kilograme in total)
- 3 linguri de sare marina grunjoasa
- 9 linguri de zahar
- 3 legaturi mari de marar proaspat
- 1 lingura de piper proaspat macinat
Preparare Somon Gravlax:
Important: somonul folosit trebuie sa fie foarte proaspat, cu carnea ferma si un miros placut. Sarea si zaharul de pe lista de mai sus sunt adaptate marimii fileurilor folosite. Practic, folositi aceleasi proportii de 1:3 sare/zahar, pregatind cantitatea de amestec necesara ca sa acoperiti bine fileurile. La mixtura pentru marinare se poate adauga sfecla rosie rasa si se va obtine un gravlax colorat intens in rosu, se poate adauga coriandru macinat, seminte de fenicul etc.
1. Fileurile de somon se verifica cu grija, trecand cu palma deasupra lor, sa nu aiba nici urma de oase. Daca inca se simt oase, acestea se extrag cu o penseta.
2. Se toaca mararul verde si se amesteca bine cu sarea, zaharul si piperul.
Observatie: eu am folosit un raport de 1:3 intre sare si zahar, daca doriti ca tenta de dulce a preparatului final sa nu fie atat de evidenta, reduceti cantitatea de zahar la 2 linguri pentru fiecare lingura de sare folosita.
3. Intr-o cutie sau un vas potrivit pentru frigider se presara cam 1/3 din amestecul de marar si mirodenii si se aseaza fileurile de somon cu pielea in jos (care se pot taia in bucati mai mici, asa incat sa incapa in recipientul pregatit). Se presara restul de amestec intre straturile de peste si deasupra lui si se preseaza cu palma.
4. Se acopera vasul si se da la frigider. Pana a doua zi, zaharul si sarea vor extrage multa apa din peste, asa incat somonul va pluti in lichid. Se intorc fileurile cu pielea in sus si se lasa inca o zi la frigider. Operatiunea se repeta timp de 3 zile, in care vom intoarce de fiecare data somonul invers.
5. Dupa 3 zile, somonul este gata de consum: se scoate din marinada (care se arunca), se clateste scurt cu apa rece si se tamponeaza cu un servet de bucatarie. Bucatile care nu se consuma imediat se ambaleaza (ideal ar fi sa se videze, daca nu, se pot inveli in film alimentar) si se pastreaza la frigider sau la congelator. Eu pastrez in frigider doar bucata inceputa, celelalte le congelez si atunci cand doresc sa le consum le transfer in frigider si le las sa se decongeleze lent. Somonul gravlax se taie felii fine si se degusta in combinatia dorita.
Noua ne place la nebunie la micul dejun, pe felii de paine prajita (integrala, cu seminte, dar cel mai bine parca merge cu painea de secara) cu crema de branza sau unt, un pic de chives sau ceapa verde tocata si lamaie. Pana eu feliez somonul, sotul meu prajeste painea, eu aranjez tartinele, el stoarce cateva picaturi de lamaie pe deasupra si… in cel mai scurt timp ne putem bucura de un mic dejun sanatos si delicios.
Aceleasi tartine se pot servi si ca aperitiv sau gustare, chiar si inaintea unei mese oricat de pretentioase. Spor la treaba si pofta buna!
Lasă un răspuns