Peste cu ciuperci si creveti
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
Pregatire
00:30 ore
Gatire
00:25 ore
Timp total
00:55 ore
Portii
4
Grad dificultate
usor
SARI LA RETETA
In urma cu ceva vreme, am vazut la televizor (pe un canal de calatorii) o emisiune dedicata gastronomiei din Suedia; printre alte „numere” delicioase, au prezentat si un bucatar suedez cu valoarea confirmata de un numar de stele Michelin (nu mai stiu nici numele bucatarului, nici numarul stelelor) care a pregatit reteta din care m-am inspirat eu ca sa gatesc acest peste cu ciuperci si creveti. Cu toate ca nu am avut de unde sa iau pestele „unditar” gatit in varianta originala si nici galbiori nu am gasit, asa cum a folosit bucatarul suedez, va asigur ca fileul de rechin, ciupercile champignon si crevetii s-au imprietenit de minune cu restul ingredientelor, rezultand o minune de mancare scaldata intr-un sos fin de smantana.
00:3000:2500:554 portiiredusIngrediente Peste cu ciuperci si creveti:
(pentru 4 persoane)
- aproximativ 650-800 de grame de peste file (pestele „unditar” folosit in reteta originala a fost descris drept un peste cu carnea densa, de aceea am decis sa il inlocuiesc cu fileul de rechin)
- 250 de grame de creveti gata decorticati
- 300 de grame de ciuperci proaspete (galbiori in reteta originala, eu am folosit champignon)
- 2 linguri de ulei de masline
- 50 de grame de unt
- 1 lingura de faina
- 3-4 cepe echalotte (sau 1 ceapa alba, obisnuita)
- 2 linguri de pasta de rosii buna
- 200 de ml. de supa de peste
- 100 de grame de smantana nefermentata (sa nu fie acra)
- 1 foaie de dafin
- sare, piper
- marar verde pentru servit
Preparare:
Ati observat, cred, pe lista ingredientelor, supa de peste. Eu am preparat-o fierband pe foc mic pielea groasa a fileurilor de rechin, pe care am indepartat-o si carapacele crevetilor; am spumat supa de cateva ori apoi am strecurat-o si am folosit-o la reteta.
Pentru inceput, ceapa se taie foarte marunt. Intr-o tigaie se incinge o lingura de ulei de masline, se adauga 20 de grame de unt si dupa ce acesta se topeste, se adauga ceapa, care se caleste pana ce se inmoaie.
Cele mai noi rețete video
Se adauga peste ceapa pasta de rosii si se amesteca bine.
Se stinge imediat cu supa de peste, se adauga foaia de dafin, 1 lingurita rasa de sare si piper dupa gust. Se lasa sa clocoteasca la foc mic.
Pestele se sareaza si se pipereaza.
Se presara pestele cu faina si intr-o tigaie larga se incinge restul de ulei de masline (1 lingura), apoi se adauga restul de unt (30 de grame). Se rumeneste pestele in tigaie pe ambele parti.
Pestele se scoate deoparte si se pastreaza acoperit. In aceeasi tigaie in care s-a prajit pestele se adauga ciupercile curatate si portionate dupa plac (jumatati, sferturi sau chiar intregi, daca sunt mici). Se calesc pana ce se inmoaie si lichidul pe care il lasa se evapora. Se adauga si crevetii si se calesc impreuna cu ciupercile pana devin rozalii (in cazul in care aveti creveti cruzi, daca sunt prefierti, caliti 2-3 minute).
Deasupra crevetilor si ciupercilor din tigaie se strecoara si se paseaza sosul cu ceapa, pasta de rosii si supa de peste.
Se adauga smantana in sos.
Se adauga in sos bucatile de peste prajit si se mai clocoteste totul 3-4 minute, pe foc mic. Se potriveste gustul de sare si piper si mancarea este gata de servit.
Pe farfurie se aseaza cate o bucata mare de peste care se garniseste cu creveti, ciupercile si sos din belsug. Se presara cu marar proaspat.
Lasă un răspuns