File de crap cu piure de pastarnac si ceapa caramelizata
Parerea mea e ca neaosul crap romanesc bate de departe pestii cu pretentii care se odihnesc pe paturi de gheata la supermarket. Nu mi-e clar pe deplin, dar banuiesc ca declinul crapului in preferintele consumatorilor de peste are legatura cu oasele. Bine, dar gustul? Crapul fara indoiala e unul dintre cei mai gustosi pesti, in plus avem toate sansele sa gasim crap cum nu se poate mai proaspat, inca miscand din coada, pe cand cu pestii cei smecheri de la supermarket chiar am niste experiente atat de neplacute incat prefer sa le tin pentru mine. Mi-am propus azi sa-mi indemn cititorii sa redescopere crapul, unul dintre cei mai gustosi pesti de apa dulce. Sper sa reusesc sa conving ca filetarea unui peste nu e chiar o piatra de incercare. In plus reteta propriuzisa, fileul de crap pe un pat de piure de pastarnac si ceapa caramelizata… oh! O singura imbucatura te propulseaza in Nirvana gurmanzilor.
Ingrediente File de crap cu piure de pastarnac si ceapa caramelizata:
- 1 crap de 1,5-2 kg.
- 750 de grame de pastarnac
- 50 de grame de unt
- 4 linguri de smantana lichida
- 3 catei de usturoi
- 3 cepe medii
- 1 lingura de miere
- 4 linguri de otet balsamic
- 1 lamaie
- 4 linguri de ulei de masline
- sare si piper negru si alb
- frunze de ceapa verde pentru ornat
Preparare File de crap cu piure de pastarnac si ceapa caramelizata:
Spre norocul meu, am gasit la piata un crap-oglinda, adica unul care are foarte putini solzi.
Chiar daca ar fi avut solzi din belsug, iata cum se poate „linisti” inotatorul mult prea vioi, ca sa nu inceapa a sari prin bucatarie: cu o lovitura puternica data cu manerul cutitului in cap. Daca inca mai salta, repetati procedeul, recunosc ca e brutal dar e foarte eficient. In cazul in care are solzi, prindeti pestele de branhii si razuiti solzii in directia inversa fata de cresterea lor naturala. Mai jos aveti un tutorial video care va ajuta sa indepartati solzii crapului printr-o maniera simpla si ingenioasa, in acelasi timp puteti vedea si cum se fileteaza.
Cum se filetează un crap?
1. Cu un cutit bine ascutit – ideal ar fi un cutit special pentru filetare – se face o taietura pe lungimea burtii prin care se vor scoate maruntaiele (poza 1).
2. Se scoate tot continutul burtii pestelui, surpriza placuta a fost ca in interior sa gasesc o manuta buna de icre, pe care le-am curatat de sange si pielite, le-am sarat si le-am pus intr-un castronel (poza 2), va iesi din ele bunatate de salata de icre. Dupa ce se eviscereaza pestele, se spala bine cu apa rece si se zvanta cu servete de bucatarie.
3. Se face o taietura adanca chiar sub branhii, incepand dinspre abdomen catre coloana vertebrala (poza 3).
4. Se taie pe toata lungimea spatelui, razant pe langa coloana vertebrala (poza 4). Ideea e de a „simti” oasele si se a merge cu cutitul chiar pe langa ele, desprinzand carnea.
5. Se continua cu grija taind razant pe langa coaste pana cand se desprinde fileul complet (poza 5).
6. Se indeparteaza partea cu inotatoarele de la burta si se obtine fileul. Cu degetele se pipaie carnea si oasele ramase se extrag cu ajutorul unui pensete. Se repeta in partea opusa, obtinand doua fileuri frumoase (poza 6). Ceea ce ramane (oase, cap) se poate folosi pentru o ciorba de peste sau o supa de baza de peste.
Fileurile se impart in cate 2 bucati, obtinand 4 bucati frumoase, perfecte pentru 4 portii. Se sareaza si se pipereaza bucatile de peste, se aseaza pe o farfurie, se stropesc u zeama de la 1/2 de lamaie si cu 2 linguri de ulei de masline, apoi se infoliaza si se lasa deoparte.
Cum pregatim piure de pastarnac
1. Pastarnacul se curata de coaja, se spala bine si se taie cubulete (poza 1).
2. Cuburile de pastarnac si 1/2 de ceapa taiata si ea cuburi marisoare se pun la fiert in apa sarata (poza 2).
3. Dupa ce pastarnacul se inmoaie bine, se scurge de apa intr-o strecuratoare, se pune inapoi in cratita si se adauga 1 cubulet de unt (20 de grame – poza 3).
4. Se zdrobeste pastarnacul foarte fin (eu am folosit blenderul de mana), se adauga smantana si se mixeaza pana e spumos si cat de fin se poate (poza 4). Se potriveste gustul cu sare si piper alb macinat si se pastreaza cald.
Cum pregatim ceapa caramelizata:
1. Ceapa curatata (2 cepe si jumatate) se taie in pestisori fini; 2 catei de usturoi se zdrobesc.
2. Se incinge pe foc mediu intr-o tigaie 1 lingura de ulei de masline si se adauga 1/2 din untul ramas.
3. Se adauga ceapa si usturoiul tocat, impreuna cu 1 lingurita de sare (poza 1).
4. Dupa ce ceapa se inmoaie si devine pe alocuri aurie, se adauga mierea de albine (poza 2).
5. Se amesteca si se permite cepei sa se gateasca impreuna cu mierea 1-2 minute (poza 3).
6. Se adauga otetul balsamic si 50 de ml. de apa calda si se clocoteste pana cand lichidul scade si devine siropos (poza 4). Se condiementeaza cu sare dupa gust si mult piper macinat si se pastreaza calda pana la servire.
Cum preparam pestele
Intr-o tigaie rece se pune uleiul de masline ramas (1 lingura) si un catel de usturoi zdrobit. Se pune tigaia pe foc mediu spre mic si se amesteca pana cand usturoiul devine usor galbui, apoi se indeparteaza. Se adauga untul ramas (un cubulet mic) si se topeste.
In tigaie se adauga pestele, cu pielea in jos.
Pestele se frige pe aceasta parte pana cand pielea este crocanta si bine caramelizata (6-7 minute), apoi se intoarce pe partea opusa.
Se frige pestele inca 4-5 minute si este gata.
Crap file cu piure de pastarnac si ceapa caramelizata, servire
Pentru asamblarea preparatului si servire, ideal este sa se foloseasca farfurii calde. Se aranjeaza pe farfurie piureul de pastarnac si ceapa caramelizata.
Se aseaza pestele deasupra piureului, se stropeste cu zeama de lamaie si se orneaza cu ceapa verde fin taiata. Se poate adauga si o felie de lamaie pe farfurie.
Se serveste imediat, cald si… merita toti banii! Combinatia este una nemaipomenit de fina si de reusita: piureul aromat si cremos, ceapa caramelizata picanta – sa nu va ganditi ca e predominant dulce, dulceata e doar atat cat trabuie si pestele cu pielita crocanta, aromat si gustos.
Pofta buna!
Lasă un răspuns