Somon la tigaie cu legume in stil asiatic
Somon la tigaie cu legume in stil asiatic – gustos, rapid, perfect si la pranz si la cina. Cum să pregătești o rețetă foarte rapidă și gustoasă cu somon.
De curand, am zabovit prin oras la cumparaturi si am ajuns acasa cu o foame din aia care nici nu te lasa sa mai vezi bine cu ochii. Printre cumparaturi, doua bucati de fileu de somon, pe care am decis sa le pregatesc deindata. In urmatoarele 25 de minute, am reusit sa pun pe masa doua farfurii identice, cu un preparat foarte gustos si aratos. M-am gandit ca o sa placa si voua, asa ca reteta urmeaza mai departe.
Alte rețete cu somon, la fel de rapide și delicioase:
Ingrediente somon la tigaie cu legume in stil asiatic
- 2 bucati file de somon, a cate 160-200 grame fiecare
- 8 linguri sos soia light
- 1 lingurita ulei de susan
- 2 catei de usturoi
- 4 cm. ghimbir proaspat
- 2 cepe verzi
- 1 ardei iute verde
- 50 de grame ardei verde
- 50 de grame ardei rosu
- 100 de grame varza chinezeasca
- 1 morcov
- 1 sfecla rosie mica
- 5 linguri de ulei
- 1 limeta
- sare si piper
- in plus, ceapa verde pentru decor
Mod de preparare somon la tigaie cu legume in stil asiatic – marinare și preparare pește
1. Se sterg bine cu un servet de hartie absorbanta fileurile de somon. Se indeparteaza orice fel de oase (daca e cazul). Se zdrobeste un catel de usturoi si 1/2 din radacina de ghimbir si se pun intr-un castron sau o farfurie adanca. Se adauga uleiul de susan si sosul soia light. Se omogenizeaza si se pun in aceasta marinada bucatile de somon. Somonul se va marina 15 minute, timp in care ne vom ocupa de legume.
2. Ardeiul, varza chinezeasca si ceapa verde se taie julienne. Incercam sa obtinem fasii cat mai lungi si mai subtiri. Eu am separat ardeiul verde de cel rosu din ratiuni pur estetice. Nu e obligatoriu sa o faceti si voi, ramane alegerea fiecaruia. Se zdrobeste usturoiul ramas, se razuieste fin ghimbirul, se toaca marunt ardeiul iute. Se rade coaja de limeta si se pastreaza deoparte. Zeama se stoarce si se colecteaza separat.
3. Morcovul si sfecla rosie le-am ras cu o razatoare speciala, se pot obtine „taitei” de legume la tot felul de razatori moderne sau la asa numita „mandolina”.
4. Dupa trecerea timpului de marinare, somonul se scoate din sos. Se zvanta cu atentie cu un servet de hartie absorbanta. Marinada se pastreaza. Se incinge 1 lingura de ulei intr-o tigaie si se asaza somonul cu pielea in jos. Se presara carnea cu sare, piper si coaja de limeta. Se va gati somonul cu pielea in jos, la foc mediu, timp de 4-5 minute (in functie de cat de groasa e bucata de peste), pana cand vom observa ca mai mult de jumatate din grosimea pestelui devine opaca si mai deschisa la culoare.
5. Se intoarce pestele cu carnea in jos si se adauga in tigaie jumatate din zeama de limeta si 1/3 din marinada pastrata. Se mareste focul si se mai gateste somonul 1-2 minute.6. Se scoate pestele pe o farfurie. Acest somon la tigaie va avea pielea crocanta si carnea suculenta. Se pastreaza intr-o farfurie calda cat ne ocupam de legume.
Somon la tigaie cu legume – prepararea legumelor
7. In ce priveste legumele, dat fiind ca sfecla pateaza orice alte ingrediente cu care vine in contact, am decis sa lucrez in paralel la doua tigai, pe care le-am incins pe aragaz in acelasi timp. Am adaugat in fiecare tigaie cate 2 linguri de ulei si cate 1/2 din usturoiul zdrobit, ghimbirul razuit si ardeiul iute tocat. Imediat, am adaugat in fiecare tigaie cate 1/2 din ceapa verde si varza chinezeasca, in una dintre tigai ardeiul verde si in cealalta cel rosu.
8. Se soteaza legumele si se adauga si 2-3 linguri de apa in fiecare tigaie. Imediat ce varza si ardeiul arata ca au inceput sa se inmoaie, se adauga in tigaia cu ardei rosu sfecla iar in cea cu ardei verde morcovul. Deindata, se impart intre cele doua tigai zeama de limeta si marinada cu sos de soia ramase. Se mai soteaza timp de 1 minut si imediat se transfera in doua farfurii, ca sa nu se gateasca prea mult si sa isi piarda toata textura. Nu va fi nevoie de mai multa sare decat cea continuta de sosul soia din marinada.
9. Pe doua farfurii am impartit „taiteii de legume”, pe care i-am infasurat cu clestele de bucatarie ca pe niste spaghetti, am adaugat cate un file de somon, un pic din sosul ramas in tigaia in care s-a facut pestele si am presarat totul cu ceapa verde.
A fost o incantare, un peste fin, suculent in interior si cu un gust foarte echilibrat, dulceag de la legume, acrisor de la limeta, picant si aromat in acelasi timp.
Lasă un răspuns