Macrou la grătar cu salată de cartofi și sfeclă roșie
Povestea acestui macrou la grătar cu salată de cartofi și sfeclă roșie s-a petrecut într-o zi în care eu și Vukomir am lipsit de acasă toată dimineața, pe care nici măcar nu pot zice că ne-am petrecut-o într-un mod prea plăcut. Mai precis, prânzul acesta a fost singurul lucru bun dintr-o zi în am umblat pe la cozi și ghișee, interacționând cu niște doamne plictisite de la poștă și serviciul pașapoarte.
Ajunși acasă după ce ora firească a prânzului trecuse deja, iritați și flămânzi de nici nu pot spune, se punea problema să pun în farfurie ceva gustos, care să ne readucă buna dispoziție. În același timp, prânzul trebuia să fie suficient de rapid încât așteptarea să nu ne facă să devenim și mai nervoși decât eram deja.
Ei bine, în situații de criză am eu un aliat secret la care apelez, și anume macroul la grătar în suc natur de la RIO Mare. Peștele e foarte gustos și cu doar un dram imaginație poți ușor să-i pui alături ceva care să-l pună în valoare frumos. Eu m-am gândit la o salată de cartofi cu sfeclă roșie, pentru că aveam niște sfeclă roșie baby coaptă în frigider și pentru că părea foarte potrivit să o combin cu niște cartofi de salată, care fierb relativ repede. Până la urmă, ne-am bucurat de un prânz foarte gustos, în a cărui preparare ne-am implicat amândoi și treaba a mers strună.
Ingrediente Macrou la grătar cu salată de cartofi și sfeclă roșie
- 240 grame macrou la grătar RIO Mare, sortimentul natural sau în ulei de măsline
- 4 cartofi pentru salată de mărime medie (100-120 grame/bucată)
- 5-6 bucăți de sfeclă roșie baby coaptă sau fiartă sau 1 bucată de mărime medie (120 de grame)
- 2-3 fire de ceapă verde
- 1 lingură cu vârf de muștar de Dijon
- 60 ml. ulei de măsline extravirgin
- zeama de la ½ de lămâie
- 1 legătură de mărar
- 1 linguriță bună de hrean ras fin
- sare și piper după gust
rețeta bonus: aperitiv rapid – crostini cu Pate Rustico RIO Mare și sos vierge
- 6-8 felii de baghetă prăjite
- 1 cutie Pate Rustico RIO Mare, sortimentul cu roșii
- 1 lingură de capere în oțet
- 100 de grame de măsline
- 10 roșii cherry
- 10-12 frunze de busuioc
- 1 ceapă verde (doar partea albă)
- 50 ml. ulei de măsline extravirgin
Mod de preparare Macrou la grătar cu salată de cartofi și sfeclă roșie
După cum deja cred că v-ați dat seama din lista ingredientelor, am reușit să facem într-un timp foarte scurt nu unul, ci două preparate. Ne-am bucurat nu doar de macroul la grătar cu salată de cartofi și sfeclă roșie, ci și de un excelent aperitiv.
1. Primul pas, firește, a fost să spăl bine cartofii și să-i pun la fiert în apă rece, cu tot cu coajă. I-am ales nu prea mari și de mărime egală, ca să fiarbă în același timp.
2. Cât timp au fiert cartofii, am avut la dispoziție suficient timp nu doar pentru a toca 1 legătură de mărar și niște ceapă verde, ci și pentru aperitivul despre care v-am vorbit. Ingredientele pentru acesta le puteți vedea în imaginea de mai jos.
3. Pentru sosul vierge, am tocat mărunt roșiile cherry, caperele, măslinele (cărora mai întâi le-am scos sâmburii), ceapa verde (doar parte albă) și câteva frunze de busuioc. Am amestecat totul și am adăugat ulei de măsline. Nu am adăugat sare, pentru că atât măslinele cât și caperele sunt sărate și nu a fost nevoie. Între timp, Vukomir a prăjit feliile de baghetă și a distribuit deasupra lor pateul Rustico cu roșii RIO Mare.
4. Am distribuit deasupra feliilor de baghetă sosul vierge, am mai adăugat un pic de busuioc și câte o felie de roșioară și gata! Ne-am putut bucura de aperitivul nostru, în timp ce am verificat și gradul de gătire al cartofilor.
5. După 25 de minute, cartofii mei au fost fierți. Desigur, în funcție de soiul de cartofi folosiți, timpul de gătire al acestora poate fi diferit. Ca să îl scurtați la minimum posibil, puteți curăța și felia cartofii înainte de a-i pune la fiert. Eu am preferat să-i fierb în coajă, mi se pare că au o textură mai potrivită pentru o salată. Imediat ce am putut să-i înțep ușor cu furculița, am scurs cartofii de apă și i-am clătit sub jet de apă rece. I-am decojit rapid. Am feliat cartofii la o grosime de aproximativ jumătate de centimetru și i-am amestecat cu sfecla feliată identic.
6. Pentru sos, am adăugat uleiul de măsline, în fir subțire, peste muștarul de dijon. În acest timp, am amestecat în continuu, ca la maioneză, iar sosul s-a transformat într-o emulsie. Am adăugat zeama de lămâie, sare, piper și hrean ras. Țineți cont că acest sos va asezona salata, așa că trebuie să aibă un gust curajos și bine echilibrat.
7. Am adăugat sosul peste cartofii și sfecla deja amestecate cu mărarul tocat și ceapa verde tăiată în felii subțiri. Am amestecat delicat totul, ca să nu se zdrobească ingredientele, dar să fie toate îmbrăcate cu sos.
8. Am montat salata pe două farfurii și am adăugat macroul la grătar de la RIO Mare.
Un prânz delicios, gata în jumătate de oră și foarte, foarte gustos. Să vă fie de folos, că nouă ne-a fost! Și de bine :).
Lasă un răspuns