Macrou aromat – la cuptor
In alimentatia noastra pestii de apa rece – macroul, somonul si heringul, ar trebui sa joace un rol foarte important, deoarece sunt singura sursa de ulei omega3, asa numitul „colesterol bun” care are rolul de a ne apara de boli cardiovasculare.
Acest fapt este atestat stiintific si descoperit in urma unui amplu studiu medical efectuat in comunitatile de eschimosi care se pare ca nu cunosc bolile cardiovasculare, cu toate ca inima lor este foarte solicitata atat de temperaturile extreme la care ei traiesc cat si de efortul fizic indelungat la care sunt obligati sa se supuna, iar alimentatia lor este foarte bogata in grasimi.
Pe langa aceste grasimi, insa, eschimosii consuma cantitati mari de peste bogat in omega3, care are rolul de protector al sistemului cardiovascular.Iata ce va propun:
Ingrediente Macrou aromat – la cuptor:
- 4 macrouri mari sau 8 mai mici
- 1 portocala
- 3 linguri de pesmet
- 1 ceapa mica
- 1 lingurita de coriandru-boabe
- 1/2 legatura de patrunjel
- 1 catel de usturoi
- 1 lamaie
- sare, piper, rozmarin uscat
- ulei de masline
Mod de preparare
Macrourile se decapiteaza, se eviscereaza (in cazul in care nu le-ati cumparat gata eviscerate), se indeparteaza sira spinarii si oasele, se taie coada. Pestele astfel pregatit se presara cu sare, se aseaza intr-un vas si se pune peste el zeama lamaiei. Se lasa la frigider pentru o ora:
Se scot din zeama de lamaie si se condimenteaza cu usturoi tocat fin, rozmarin uscat, piper si coaja rasa de lamaie.
Portocala se curata si se taie cuburi mici direct in vasul in care se prepara umplutira, ca sa nu se piarda zeama.
Umplutura se prepara amestecand portocala, pesmetul,ceapa si patrunjelul fin tocat, se asezoneaza cu boabele de coriandru zdrobite, sare si piper dupa gust.
Umplutura se aseaza pe ficare fileu, pozitionata mai catre coada, presata usor cu mana:
Se ruleaza fiecare fileu, incluzand umplutura in interior, incepand rularea de catre coada, apoi se fixeaza ruloul cu scobitori:
Se aseaza rulourile intr-un vas termorezistent care a fost captusit cu o hartie de copt suficient de mare ca sa se poata inchide, se stropeste cu putin ulei de masline:
Se inchide hartia de copt deasupra pestelui si se fixeaza cu scobitori:
Se da la cuptor la 180 de grade pentru 20 de minute, dupa care se desface hartia (eventual de decupeaza) si se reintroduce vasul in cuptor pentru inca 10 minute, pana pestele se rumeneste usor:
L-am asezat pe farfurie alaturi de cartofi natur:
Mie mi s-a parut foarte placut aromat.
Lasă un răspuns