Păstrăv la grătar, rețetă simplă
Păstrăv la grătar, rețetă simplă pas cu pas, tot ce trebuie să știi ca să nu se lipească peștele de grill. Cum se face un păstrăv la grătar cu pielea rumenă și crocantă.
Un păstrăv la grătar, sau, în general, un pește proaspăt făcut la grill, este unul dintre preparatele cele mai simple și în același timp mai delicioase. Poate că există și oameni care care ar refuza așa ceva, dar trebuie să fie tare puțini și dacă sunt, eu nu am făcut cunoștință cu ei. Cu toate astea, atunci când ne pregătim de încins grătarul, rareori peștele e pe lista noastră de cumpărături. Mai degrabă punem pe grătar mititei, poate aripioare sau diferite alte cărnuri iar peștele îl pregătim în orice alt mod. Eu însămi pregătesc cel mai adesea păstrăvul la cuptor după această rețetă simplă dar excelentă (click pe link) fie în modul publicat mai demult, păstrăv a la venitienne.
Înclin să cred că această reticență provine din faptul că peștele și mai ales păstrăvul este destul de delicat din punctul de vedere al texturii. Adesea, se lipește de grătar atât de rău încât ne e imposibil să îl întoarcem, ba chiar să-l mai scoatem de pe grătar într-o singură bucată. Despre asta am scris și la rețeta de de saramură de crap.
Iată de ce am simțit nevoia de a împărtăși cu voi câteva tehnici extrem de simple, dar care vă vor fi de mare ajutor. Sper ca data viitoare când veți încinge grătarul să vă faceți curaj să experimentați cu un păstrăvior iar o dată după cealaltă sunt sigură că vă va ieși tot mai bine.
Cum să facem un păstrăv la grill fără să se lipească de grătar, diferite soluții
Au apărut diferite maniere de a face păstrăv la grătar fără contactul direct cu acesta, minimizând astfel pericolul de a se lipi. Desigur, mă refer la grătarele cu foc deschis, de cărbuni sau de gaz, nu la tigăile cu grătar sau la grill-urile electrice teflonate. Nu, vom vorbi azi doar de grătare adevărate și despre gătit în aer liber.
Putem înfolia peștele în folie de aluminiu sau îl putem înveli în foi de viță de vie, în frunze de ștevie sau de bananier, dacă trăim în locuri exotice. Această metodă de împachetare a peștelui dă rezultate bune. Peștele este protejat într-un mod delicat, dar asta ne privează de exact ceea ce ne place cel mai mult: pielea crocantă, sărată și bine friptă a peștelui. În interiorul acestor ”pachete”, indiferent în ce am înveli peștele, acesta se gătește mai degrabă la abur, decât se frige.
Alternativa este să ne facem curaj și să punem al nostru păstrăv direct pe grătarul încins. Sfaturile ce urmează vă vor ajuta să scoateți peștele întreg de pe grătar și să obțineți un pește minunat rumenit.
Ingrediente păstrăv la grătar
- 2 păstrăvi de câte 300 de grame/bucata
- ½ lămâie
- 2 căței de usturoi
- 2 frunze proaspete de dafin
- ½ legătură pătrunjel
- sare, piper, fulgi de chili
- 1 lingură de ulei
Mod de preparare – pregătire
Înainte de a trece la treabă, țin să specific că în afară de păstrăv, sare și ulei, toate ingredientele de pe lista de mai sus sunt opționale. Cele mai multe au legătură doar cu aroma. Lămâia ar fi utilă și pentru că o vom îndesa în burta păstrăvului, așa că, în timpul gătirii, va elibera un abur care va ajuta la obținerea unui pește cu o textură plăcută. Evident, puteți face combinații de condimente și ierburi aromatice după plac.
1. E esențial să folosim păstrăv foarte proaspăt. Ne vom da seama de asta dacă are un miros plăcut, carnea fermă și ochii limpezi. Ștergem bine păstrăvul pe toată suprafața cu șervete absorbante, acest pas fiind esențial, pentru că ceea ce face peștele să se prindă de grătar este chiar umiditatea din piele, pe care ne vom strădui să o eliminăm pe cât posibil.
Există păreri că peștele ar trebui crestat din loc în loc, ca să se pătrundă. Nu e nimic greșit, doar că un păstrăv de 300 de grame se va pătrunde oricum. Carnea peștelui abia de depășește 2 cm în partea cea mai groasă, crestarea ar fi inutilă.
2. Știm că sarea extrage apa din țesuturi. În mod firesc, următorul pas va fi să sărăm pielea. Pentru acest pas eu folosesc sare fină și pur și simplu o presar pe pielea păstrăvului și pe o parte și pe cealaltă. Las apoi păstrăvul deoparte, la temperatura bucătăriei, acoperit lejer cu folie alimentară, timp de 15 minute. Profit de acest răstimp ca să încing bine grătarul.
3. După trecerea celor 15 minute, vom observa că pielea păstrăvului, deși o tamponaserăm mai devreme, a devenit iar foarte umedă. Acesta este efectul sării, care a extras apa. Tamponăm pielea peștelui din nou, cu șervete absorbante. Îl ștergem și în interior. Asezonăm cu sare și piper interiorul peștelui și, opțional, îi umplem burta cu felii de lămâie, usturoi și ierburi aromatice după plac.
4. Ungem bine pielea păstrăvului, care trebuie să fie perfect uscată, cu ulei. Masăm bine cu ulei peste tot. Asezonăm și la suprafață cu piper și fulgi de chili (opțional).
Gătirea păstrăvilor la grătar
5. Pentru ca un păstrăv la grătar să nu se prindă, trebuie să încingem foarte bine grătarul și să-l ungem (pulverizăm) cu ulei, chiar înainte de a așeza peștele. Ne asigurăm, de asemenea, că grătarul este curat, fără aderențe arse rămase de la alte preparate. Abia apoi punem păstrăvul pe grătar. În momentul în care îl așezăm, ar trebui să auzim un sfârâit plăcut.
6. Focul trebuie să fie mediu, iar durata de gătire pe fiecare parte ar trebui să fie de 6 – 10 minute. Dacă aveți un grătar cu capac, un păstrăv cu greutatea în jurul a 300 de grame poate fi întors după 6 minute, iar dacă grătarul este deschis, va fi nevoie de 10 minute. În general, orice preparat făcut la grătar ne ”spune” când îl putem întoarce. Asta pentru că atunci când e bine făcut, se desprinde singur de grătar. â
Aceeași situație e și cu acest păstrăv la grătar. În momentul în care pielea a devenit crocantă și bine friptă, se poate întoarce ușor pe partea opusă. Evident, cu cât am uscat noi mai bine pielea, cu atât mai repede va deveni crocantă.
Pentru a întoarce un păstrăv pe grătar, vă recomand să folosiți o spatulă de metal, cât de lungă se poate. O introduceți ușor între grătar și păstrăv, eventual, ajutați-vă cu o altă spatulă pe care să o aplicați deasupra peștelui și, dintr-o singură mișcare, întoarceți-l. Păstrăvul se gătește pe partea opusă încă 6-10 minute, în funcție de tipul de grătar și de gramaj. Terminațiile cozii și înotătoarele se vor arde, e firesc să se întâmple asta.
Servirea păstrăvilor
Ce plăcut e când ajungi la momentul în care poți servi un păstrăv la grătar bine fript și crocant! Se servește peștele cald și de obicei acompaniat de mujdei de usturoi sau alte sosuri, dar neapărat și de lămâie, care îi va înviora gustul într-un mod plăcut. Cu păstrăvul la grătar se potrivesc tot felul de garnituri, noi i-am pus alături delicioșii cartofi noi cu mărar și unt. Puteți alege, însă, dintr-o largă varietate de preparate care se potrivesc perfect, de la mămăligă (click pentru rețetă) la niște delicioase legume la grătar, orez sau legume la abur etc.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns