Paella
Ma tenteaza de ceva timp aceasta mancare spaniola, bogata si plina de culoare; am devenit curioasa dupa ce a fost popularizata prin intermediul catorva emisiuni de gastronomie, pe mai multe canale de televiziune. Am aflat ca paella e o mancare valenciana, cu o baza de orez, care poate fi cu pui, chorizo, fructe de mare sau mixta, cu de toate, multe ingrediente combinate inspirat, pentru cat mai multa savoare. Ceea ce am facut eu ar fi, asadar, o paella mixta, cu pui si fructe de mare. Pentru a o gati, am combinat o reteta facuta de un bucatar spaniol in emisiunea „Safari food” cu una de Chuck Williams, din cartea „Retete esentiale ale gastronomiei moderne”. A iesit asta:
Ingrediente Paella:
- 800 de grame de carne de pui fara os si piele (eu am folosit pulpe)
- 28-30 de creveti black tiger, cruzi
- 500 de grame (aproximativ) de scoici (midii) – eu am avut jumatati de cochilii, gata curatate
- 500 de grame de orez special pentru paella – calasparra sau bomba – daca aveti de unde sa-l procurati (camolino am folosit eu, nu e cel mai potrivit posibil dar asta am avut)
- 60 de ml. ulei extravirgin de masline
- 1 ceapa mare, tocata fin
- 1 ardei rosu, taiat fin
- 1 ardei verde, taiat fin
- 3-4 catei mari de usturoi
- 200 ml. de vin alb sec
- 1,5-2 litri de supa de creveti (eu am folosit carapacele crevetilor pentru a face supa), de moluste, de pui sau de legume
- 4 rosii conservate
- 200 de grame de mazare verde boabe
- 1 lingurita de oregano uscat
- 2 foi de dafin
- 1 lingurita de boia de ardei dulce, cat mai aromata
- 1 lingurita de piper
- 1 lingurita de boabe de coriandru macinate
- cat se prinde intre doua degete, sofran (eu nu am reusit sa gasesc)
- sare
- 1 legatura de patrunjel verde
Preparare:Paella e o mancare simplu de facut, insa necesita intreaga atentie a bucatarului, din momentul in care se incepe prepararea ei, intrucat se prinde usor de fundul vasului, lichidul se adauga in reprize si trebuie amestecat in permanenta. De aceea, toate ingredientele trebuiesc dinainte pregatite.Se curata crevetii de carapace, care se pastreaza. Eu am lasat 3 creveti intregi, pentru aspectul final al mancarii.Daca folositi scoici intregi, mai intai curatati-le bine cu o perie aspra, apoi tineti-le timp de 15-20 de minute intr-un vas cu apa sarata, asta le va face sa arunce nisipul pe care s-ar putea sa il contina. Puneti la fiert apa intr-un vas, si in momentul in care clocoteste aruncati scoicile inauntru. Cele bune de cosumat se vor deschide imediat. Se scurg scoicile deindata ce s-au deschis si se pastreaza pentru a fi folosite. Cele care raman inchise se arunca.Carapacele crevetilor se pun la fiert, pe foc mic, cu o lingurita de sare si 2 litri de apa, pentru a prepara supa necesara pentru paella (in cazul in care folositi alt fel de supa, sariti acest pas, dar supa de creveti va da o savoare in plus preparatului). Nu trebuie sa fiarba foarte mult, dupa cateva clocote se strecoara, carapacele se arunca si supa se pastreaza fierbinte.Ardeiul, ceapa, usturoiul se toaca fin.Carnea de pui se taie in bucatele potrivite.Rosiile se taie in cuburi.Intr-o tigaie larga si incapatoare (eu am folosit vasul de baza al tajine-ului, ideea e sa fie un vas cu baza larga si un volum in jur de 4 litri sau mai mult) se incinge uleiul de masline extravirgin. Se adauga ceapa, usturoiul si ardeii si se calesc pana se inmoaie, fara a se rumeni:Imediat ce legumele s-au inmuiat, se adauga toate condimentele (in afara de sofran, daca reusiti sa gasiti) si se amesteca de cateva ori, sa aromeze bine uleiul:Se adauga carnea de pui si se gateste 4-5 minute, amestecand continuu:Imediat ce carnea de pui isi pierde tenta rozalie, devenind opaca si deschisa la culoare, se adauga orezul:Se amesteca continuu, timp de 3-4 minute, apoi se adauga vinul:Se amesteca pana la incorporare si se adauga, imediat ce lichidul scade, cate un polonic din supa fierbinte, amestecand continuu si temeinic, nelasand nici o portiune a vasului deoparte. Se continua astfel pana cand orezul este gatit pe jumatate. Se adauga in vas rosiile taiate in cuburi:Dupa 2-3 minute, timp in care se amesteca temeinic, se adauga crevetii curatati, impreuna cu o noua portie de supa:Se amesteca din nou si nu va dura mai mult de 3 minute pana cand crevetii se vor colora intr-un roz placut, semn ca sunt gata:Se adauga scoicile si mazarea si, daca e nevoie, inca un polonic de supa. E momentul sa se guste mancarea, daca mai e nevoie de sare sau piper, se poate adauga impreuna cu sofranul infuzat in 60 de ml. de supa (eu nu am avut sofran). Scoicile si mazarea nu au nevoie de mai mult de 2 minute de gatit:Se ia de pe foc, se adauga patrunjelul tocat si mancarea este gata. Inainte de servire, se acopera pana cand orezul absoarbe tot lichidul.Paella s-a dovedit o bucurie pentru ochi, pentru papilele gustative si deasemenea pentru suflet, o mancare cu aroma proaspata a brizei de mare, condimentata si foarte gustoasa, numai buna de impartit cu niste prieteni dragi. Merge de minune cu un vin alb, sec, dar si cu un pahar de bere, au zis mesenii :) .
Lasă un răspuns