Curcan cu lapte de cocos si scoici – un fel de tocanita exotica
Curcan cu lapte de cocos si cu scoici? Ei da, suna… cel putin neobisnuit, dar va asigur ca e o mancare buna de te lingi pe degete, foarte aspectuoasa si mai ales foarte, foarte aromata.
Inspiratia a venit din nou de la laptele de cocos, ca doar ieri am deschis o conserva de 400 de mililitri. Ce sa fac, deci, cu cei 300 de militri ramasi? Am inceput sa caut retete exotice pe internet, dar cele care contineau lapte de cocos, mai contineau si alte chestii dintre care de unele nici macar nu am auzit, iar de altele, desi auzisem, nu se gaseau prin camara mea. Asa incat am apelat la fantezie si am adunat laolalta niste ingrediente care m-am gandit eu ca s-ar potrivi, punandu-se reciproc in valoare. Carei bucatarii apartine mancarea asta? As zice ca bucatariei mele :P! Nu stiu daca are vreun specific, miroase cumva a mare sudica, condimentata si plina de arome cum e, dar e categoric buna, buna de tot:
Ingrediente:
- vreo 500 de grame de piept de curcan sau de pui
- 4 linguri de ulei (de rapita, de struguri, de floarea soarelui, daca aveti de arahide e si mai bun)
- 30 de bucati midii gata curatate, eu am scos 20 de bucati din cochilii si 10 le-am pastrat semidecorticate
- 300 de ml. lapte de cocos neindulcit
- 2 cepe de marime medie
- 2 catei de usturoi
- 1 ardei mic iute rosu, proaspat sau uscat si cu semintele curatate (daca va place foarte iute, puteti lasa si semintele)
- vreo 10-12 cm. de ghimbir proaspat
- 1 rosie mica taiata in cubulete
- condimente – cate 1 lingurita din fiecare: chimion macinat, coriandru macinat, scortisoara pudra, curry pudra, paprika, piper alb
- 2 linguri de sos de scoici
- 2 linguri de sos de soia light
- patrunjel verde tocat pentru servit (daca aveti coriandru proaspat e si mai bine)
Preparare:
Pieptul de pui sau de curcan se taie fasiute:
Se pregatesc condimentele:
Se toaca marunt ghimbirul curatat de coaja, ardeiul iute (atat cat doriti din el, sa nu fie mancarea prea picanta pt. gustul vostru) si usturoiul
Intr-o tigaie larga, incapatoare, se incinge uleiul. Se adauga ghimbirul, ardeiul iute si usturoiul si se amesteca scurt. Se adauga si condimentele.
Se adauga imediat fasiile de piept de curcan sau de pui.
Imediat ce carnea devine opaca si se deschide la culoare, se adauga ceapa taiata fasii.
Se calesc impreuna pana ce se evapora lichidul, supraveghind si amestecand constant, apoi se adauga laptele de cocos.
Se adauga sosul de soia si sosul de scoici (nu e este nevoie de sare, mancarea va avea destula sare de la aceste sosuri).
Se lasa sa fiarba mancarea si sa scada sosul. Sincer ideea de a adauga si scoicile mi-a venit in acest moment, adica daca am pus sosul de scoici, de ce sa nu adaug si scoicile :P ?
Cum aveam niste midii, le-am decongelat rapid si le-am adaugat in sosul scazut deodata cu rosia taiata in cubulete mici. Inca 2 minute de clocot si gata!
Am servit mancarea cu orez fiert, simplu. Foarte aromata, foarte gustoasa!
Lasă un răspuns