Biban de mare la cuptor, cu sos de roșii cu usturoi
Biban de mare la cuptor cu sos de roșii cu usturoi rețetă simplă pas cu pas. Biban de mare la cuptor cu sos de roșii cu usturoi, calorii. Cum se filetează un biban de mare?
Cumva s-a potrivit de-am gătit și eu pește chiar într-o zi de dezlegare la pește. E o coincidență, că nu prea urmăresc calendarul ortodox. Ar fi chiar dificil să ne stabilim meniul pe criterii religioase, în familia noastră mixtă. Vukomir are sărbătorile pe rit vechi iar eu provin dintr-o familie greco-catolică. Mai degrabă las pofta să aleagă ce-o să pun pe masă, iar de pește sigur mi se face poftă măcar o dată pe săptămână. În fine, azi am avut la prânz acest biban de mare la cuptor, cu sos de roșii cu usturoi. Față de rețetele publicate mai demult, cea de biban de mare la tigaie, cu quinoa și cea de biban de mare cu piure de păstârnac, această modalitate de preparare e mult mai accesibilă, mai comfort food.
Deci nu doar că e delicios, dar e și ușor de făcut bibanul în acest fel. De altfel, bibanul de mare, cunoscut și comercializat și sub denumirile de lup de mare, sea bass, levrek sau lavrak, e unul dintre peștii noștri preferați, așa că întotdeauna o nouă rețetă bună cu acesta pică bine.
Ingrediente biban de mare la cuptor, cu sos de roșii cu usturoi
- 2 fileuri de biban de mare, provenind de la un pește proaspăt în greutate de 600 de grame
- 1 ceapă de mărime medie (50 de grame), tocată
- 2 căței de usturoi, zdrobiți
- 2 linguri de ulei demăsline
- 100 ml. de vin alb sec
- 300 de grame de roșii cherry sau alt soi, doar să fie dulci și gustoase, pe cât posibil cărnoase și bine coapte
- 1 ardei iute verde – opțional – curățat de semințe și tocat fin
- sare și piper după gust
- 1 legătură de pătrunjel verde, tocat fin
Mod de preparare biban de mare la cuptor, cu sos de roșii cu usturoi
1. Am avut, după cum deja am menționat în lista ingredientelor, un biban de mare de 600 de grame. Pe acesta l-am curățat de solzi, l-am filetat și l-am curățat de orice urmă de viscere și oase fine, după procedeul video de mai jos. În clip vedeți filetarea unei dorade, dar exact la fel se procedează și cu alte tipuri de pește marin. Puteți cere vânzătorului de la magazinul de pește să facă el această operație pentru voi, dacă vi se pare prea complicat sau migălos.
2. După ce am obținut cele două fileuri de biban, le-am presărat cu sare pe ambele părți și le-am lăsat deoparte până am pregătit sosul.
Pregătirea sosului de roșii cu usturoi și vin alb
3. Pentru a găti fileurile de biban pe care le-am obținut, pornim cuptorul și-l fixăm la 190°C, funcția grill asistat de ventilație sau 200°C funcția grill static. Încingem pe foc mediu o tigaie, adăugăm 1 lingură de ulei de măsline și apoi ceapa tocată. Presărăm cu sare, reducem focul la mic și călim ceapa timp de 6-7 minute, amestecând frecvent, până când devine translucidă.
4. Adăugăm peste ceapa călită roșiile tăiate în bucăți potrivite. Amestecăm și ridicăm focul la mediu-iute. Călim roșiile, amestecând constant, timp de 2-3 minute.
5. Adăugăm vinul alb și lăsăm să fiarbă la foc vioi, ca să se evapore tot alcoolul. În timp ce sosul pentru al nostru biban clocotește, zdrobim cu furculița o parte din roșii.
6. După ce sosul s-a format, adăugăm ardeiul iute curățat de semințe și tocat fin. Mai dăm într-un clocot scurt, apoi oprim focul și adăugăm usturoiul zdrobit. Asezonăm sosul cu sare și piper, adăugăm jumătate din pătrunjelulm tocat și putem trece la gătirea la cuptor a bibanului nostru.
Gătirea la cuptor
7. Tot sosul preparat anterior îl turnăm într-o tavă pentru cuptor, nu prea mare, cât să aibă loc fileurile de biban cu un pic de sos pe lângă ele.
8. Adăugăm în tavă, direct în sos, fileurile de biban asezonate, cu pielea în sus. Stropim peștele cu 1 lingură de ulei de măsline și-l dăm imediat la cuptor, la o înălțime situată în jumătatea superioară a acestuia dar nu chiar sub grill. Peștele va fi gata în 20 de minute, cu pielița ușor rumenă și crocantă și carnea umedă și gustoasă.
Servire
Servim acest biban de mare cald, alături de sosul de roșii și o garnitură la alegere. Eu vă recomand o mămăliguță aurie, dar merge bine și cu orez și altele, după preferința voastră.
Să vă fie de folos! Toate rețetele mele cu pește le găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Lasă un răspuns