Peste in crusta aromata, la tigaia Dry Cooker
Desi nu era neaparat pe lista acelor chestioare la a caror achizitie visez eu, cand, in urma unui parteneriat recent incheiat m-am pricopsit cu o tigaie Dry Cooker Delimano, nu pot zice ca nu m-am bucurat. In timp ce studiam cu sprancenele ridicate a uimire cele unsprezece la numar orificii ale tigaii, mi-am spus „Da-mi, Doamne, ce n-am gandit,/ Sa ma mir ce m-a gasit”! Mai ales ca nici nu prea stiam la ce si cum anume s-o folosesc.
Am studiat cu atentie informatiile de pe site-ul partenerilor si am aflat cate ceva: cica, daca gatesc in aceasta tigaie, voi obtine un gust delicios si crocant cu 99% mai putine grasimi. Apoi, ca interiorul tigaii e acoperit de un invelis special de ceramica anti-aderent care ajuta sa pregatesti alimentele mai sanatoase si mai gustoase. Nu in ultimul rand, ca o tehnologie brevetata a pus la punct un sistem prin care o coloana de aer cald se ridica in mod constant spre capac si circula in intreaga tigaie. Aceasta tehnologie face ca preparatele sa fie prajite sau fierte uniform. Iata ca am lamurit si functia celor unsprezece gauri din mijlocul tigaii.
Ei bine, nici nu se punea problema de a nu ma revansa cu o reteta fata de cei care m-au cadorisit atat de consistent. Azi am purces la prepararea unui pranz simplu si cu grasimi putine. Am gatit uscat, direct pe stratul ceramic al tigaii cu pricina. Un fel de fish&chips in varianta low fat, deci au fost fileuri de peste. Nu cred ca e relevant de care. Va zic, totusi, ca eu am folosit pangasius, despre care cred cu tarie ca chiar e la fel de sanatos ca somonul de crescatorie provenit din America sau Canada, ingrasat cu furaje ca la fermele de porci. Fileurile au fost imbracate intr-o crusta cu ierburi aromatice. Dar… sa purcedem:
Ingrediente
- 3-4 fileuri de peste fara piele si os, in greutate de 150-200 de grame, in functie de cati meseni aveti la masa
- 1 galbenus crud
- 2 linguri de ulei de masline extravirgin
- 4 linguri de pesmet
- 2 linguri de parmezan proaspat razuit
- 2 catei de usturoi zdrobiti
- 2 linguri cu varf de patrunjel verde tocat
- 2 linguri cu varf de busuioc proaspat tocat
- sare si piper
Preparare
Intai de toate, sa ma laud cu tigaia:Fileurile de peste se zvanta foarte bine pe suprafata cu un servet de bucatarie, se sareaza si se pipereaza.Galbenusul se bate putin cu furculita si se adauga pe rand cele doua linguri de ulei de masline extravirgin. Se bate in continuare pana la obtinerea unui sos-maioneza care se lasa deoparte. Se amesteca pesmetul, verdeturile tocate, usturoiul, parmezanul si piper macinat proaspat dupa gust.Cu ajutorul unei pensule, se ung fileurile pe o parte cu sosul maioneza, se tavalesc cu partea unsa in pesmet. Se intoc si se repeta procedeul.Odata imbracate pe ambele parti, fileurile se preseaza bine cu palma, asa incat sa adere cat mai bine crusta.Se incinge tigaia pe foc si – minune! – veti sti cu precizie cand s-a atins temperatura optima pentru gatit, pentru ca indicatorul de temperatura situat pe maner se va inrosi.Se aseaza fileurile in tigaia uscata complet, ca daca-i dry, apoi dry sa fie!Se acopera cu capacul care nu-i de orisicare, ci de sticla termorezistenta pyrex.Nus’ de ce m-oi fi iluzionat ca fluxul de aer care se invarte pe sub capac imi va rumeni fileurile si pe partea expusa. Nu s-a intamplat asa, evident. A trebuit sa le intorc, dar asta foarte repede, dupa 1-2 minute. In fine, foarte repede au fost gata, mult mai repede decat timpul necesar pentru curatatul a sase cartofi de dimensiune medie-mica.Asa ca am scos fileurile si le-am pastrat calde. In tigaia Dry Cooker Delimano am trantit rapid cartofii curatati si spalati, cu un pic de sare, piper si rozmarin, ba si c-o lingura de ulei de cel de masline amestecati.Desi se vede ca sunt taiati groscior, si cartofii astia au fost gata incredibil de repede. Neavand ulei in care sa inoate, au trebuit intorsi de pe o parte pe cealalta, ca sa se rumeneasca. Nu au avut gust de „chips”, ci mai degraba de cartofi pe plita. Nu stiu daca-si mai aminteste cineva de cartofii astia. Cei foarte tineri nu cred c-au mai prins a se delecta cu astfel de tratatii.
In fine, am servit pestele cu acesti cartofi si lamaie si pot zice ca am mancat destul de bine. Barbatului meu i s-a facut foame dupa 2 ore, insa :P. Deh, omul nu se poate dezbara de „traditii”! Mai ales cand acestea implica slanina, carne de porc s.a.m.d.
Lasă un răspuns