Oaspeti in bucatarie: Oana Irina Coanta – Somon a la nage
Foarte multi oameni au trecut pragul sau macar au auzit despre reputatia admiratului Bistro de l’Arte din Brasov. La fel si eu, demultisor am trecut acest local despre care am citit atat de multe cronici elogioase pe lista celor musai de vizitat, atunci cand pasii ma vor duce prin cetatatea Brasovului. Pe Oana, omul din spatele bistroului, am cunoscut-o mai tarziu, in curand vor fi doi ani de cand ne-am intalnit prima data si am pus la cale proiectul atat de frumos care a devenit Romania Culinara.
Inainte de Sarbatori, m-am gandit sa invit in bucataria mea virtuala cativa prieteni dragi, oameni generosi, care ofera cu drag din experienta lor. Oana este primul dintre ei, poate pentru ca ne-am placut de la prima vedere, poate pentru ca imi place pasiunea care nu o paraseste de atatia ani, atunci cand vorbeste despre localul ei si se implica in orice actiune menita sa aduca schimbare in zona de culinara a tarii noastre. Nu in ultimul rand, pentru ca imi place inca si mai mult omul nonconformist si cu suflet rebel, care de cate ori fura cateva zile din timpul ei atat de condensat, fuge sa navigheze pe o barca pe Mediterana.
Ce se stie despre Oana Coanta
Este nascuta în judetul Braşov, absolventă de jurnalism si relaţii publice şi co-proprietar al Bistro de l’Arte (Brasov) de peste 14 ani, acolo unde se ocupa si de management, dar si de partea culinara a afacerii. Este membru fondator al miscarii Slow Food Braşov si preşedinte al conviviumului Slow Food Tara Fagarasului. A îmbrăţişat meseria de bucătar acum mai mult de 8 ani, din dorinta de a aprofunda cat mai corect cultura gastronomica, in special cea frantuzeasca. Fondator al divizei de catering Gourmet de l’Arte care, din 1994, a fost si este furnizor pentru sute de evenimente din toata ţara.
Ce are de spus Oana Coanta despre ea insasi si despre Bistro de L’Arte
Bistro de l’Arte si-a deschis usile acum exact paisprezece ani. Am parcurs împreună cu colegii şi clienţii un drum lung şi frumos si am învăţat, pas cu pas, că ospitalitatea este un diamant cu multe feţe, pe care trebuie să le şlefuieşti cu grijă.
Paisprezece ani de gestionat bucătării, zece ani de cateringuri, opt ani de carieră oficială, sute de reţete implementate, zeci de reţete inventate sau reinterpretate. O singură concluzie: simplu e bun.
Combinaţiile delicate, condimentele ţinute în frâu, aroma echilibrată aduc cu ele gustul bun.
O reteta festiva oferita de Oana Coanta
Somon à la Nage – „Nage” este, în termeni culinari, lichidul fierbinte şi aromat cu vin, legume sau ierburi în care scufunzi spre gătire delicată şi înceată mâncăruri delicate. În cazul nostru, fileul de somon.
Reţeta devine simplă dacă vă luati putin avans în pregătirea ingredientelor.
Ingrediente Somon a la Nage:
(4 portii)
- 8 tulpini de sparanghel proaspat (taiaţi tulpina rondele şi opriti-vă când ajungeţi la varfuri, sunt prea frumoase întregi, vor arăta bine în farfurie)
- 100 unt (un unt bun cu 82% grasime ar fi ideal)
- 100 g ceapa rosie, tăiată fin (cea lunga, ‘de apă’, e perfectă, nu are asprimea celei rotunde)
- 4 fileuri de somon, cam la 180 g fiecare (e bine să ‘mângâiati’ fileul de la un capat la altul şi invers şi să folosiţi o pensetă daca găsiţi oase rătăcite)
- 20 de scoici întregi (pot fi din cele pasteurizate dacă vă e lene să curaţati ‘barba’ si să frecaţi cochilia cu peria sub jet de apă rece; dar cele proaspete nu au egal la gust, deci merită să vă jucaţi învăţând)
- 200 ml de vin alb (eu folosesc demi-sec, mi se pare mai prietenos)
- 100 ml apa
- 120 g mazare congelată (mazărea congelată mi se pare mai fermă şi mai dulce decât cea din conserva, cu gust mai apropiat de cea proaspătă)
- 1 lingurita de tarhon verde, tocat marunt
- 1 lingură de ceapă verde (doar frunzele), tocată marunt
- 1 lingura de pătrunjel proaspat, tocat marunt
- 1 linguriţă de marar proaspăt, tocat marunt
Preparare Somon a la Nage:
1. Asezaţi o tigaie (mai mare, cu fundul gros) pe foc, puneti o lingura din bucata de unt şi aşteptaţi să se topească fără să se încingă.
Puneţi ceapa, adaugaţi fileurile de peşte (cu piele in jos şi presărate cu putină sare şi un praf de piper alb), adaugaţi scoicile întregi asezându-le în jurul bucatilor de peşte, turnaţi peste apa şi vinul. Faceti focul mai mare şi, când totul începe să fiarbă, reduceţi putin focul şi acoperiţi tigaia cu un capac potrivit.
2.După 2 – 3 minute scoicile trebuie să se fi deschis (pe cele care insistă să rămână închise pedepsiţi-le şi aruncati-le la gunoi).
Faceţi focul mic şi pescuiţi (chiar şi cu mâna) scoicile deschise şi scoateţi cu o spatula fileurile. Puteţi pune totul într-o tavă, acoperiti-o cu folie de aluminiu şi pastrati-o în apropierea aragazului, la cald.
3. Folosind aceeaşi tigaie şi sosul de vin si unt rămas in ea adaugaţi untul rămas şi puneti totul pe foc până fierbe. Adaugaţi sparanghelul şi mazarea congelată, lasaţi pe foc 2 – 3 minute.
Luati tigaia de pe foc si adaugaţi verdeţurile, sare si piper.
Cele mai potrivite farfurii sunt cele mari, de paste, gazduiesc bine sosul si nu lasă scoicile să alunece.
Puneţi câte o bucată de peşte in fiecare farfurie, împarţiţi frăţeste scoicile si turnati sosul deasupra.
Decorul poate fi sau nu. Frumos ar fi să fie. O felie de lămăie si un bucheţel facut din fire de verdeaţă (tarhon, patrunjel şi marar) pot face minuni pentru prezentare.
Oana ne ofera cateva ponturi:
Smecherii pentru uşurat viaţa şi gatitul în ziua de Craciun:
1. Cântăriţi, spălati (dacă e nevoie) şi curaţati toate ingredientele cu o zi în avans şi păstraţi-le la frigider sau la congelator (după caz).
2. Stabiliţi în ce vase veţi găti, cu ce ustensile veţi lucra si pastrati-le la îndemână.
3. Alegeţi din timp vesela in care veţi servi.
4. Pregătiti decorul din timp si pastraţi-l la frigider, pe o farfurioară, acoperit bine cu folie alimentară.
Lasă un răspuns