
Somon marinat cu marar





Elegant, rafinat, foarte sanatos, datorita continutui ridicat de omega 3, somonul este un peste cu foarte multe modalitati de preparare, multe din ele cu rezultate care de care mai gustoase. Eu va propun azi un somon marinat in marar, excelent pentru aperitive, pentru tartine aspectuoase si gustoase la micul dejun sau pentru o gustare rapida, dar delicioasa si sanatoasa:
Ingrediente Somon marinat cu marar:
- 500 de grame de fileu de somon cu tot cu piele, fara solzi si oase, foarte proaspat
- 3-4 legaturi mari de marar
- 35 de grame de sare grunjoasa (de preferat marina)
- 90 de grame de zahar tos
- 1 lingurita de piper negru proaspat macinat
Preparare Somon marinat cu marar:
Este foarte important ca pestele sa fie foarte proaspat, pentru ca aceasta maniera de preparare nu presupune prelucrarea termica a somonului. Somonul se va marina timp relativ indelungat, la rece, sucul de lamaie, sarea si zaharul vor da o anumita fermitate carnii (rezultatul are o textura asemanatoare cu un prosciutto cotto foarte fin, de exemplu), dar, revin, e esential sa se foloseasca un peste cu o carne roza, placut mirositoare si cu pielea ferma. Unele voci recomanda congelarea sosmonului timpd e cateva saptamani, inainte de a-l marina, pentru a distruge, prin expunerea la temperaturi foarte joase, anumiti paraziti care ar putea fi prezenti in carnea de somon. Se toaca mararul, cu tot cu tulpini, nu exagerat de fin, si se omogenizeaza cu sarea, zaharul si piperul:
Pentru marinarea somonului se foloseste un vas cu capac ce se preteaza pentru frigider. In functie de dimensiunea vasului, fileul se poate lasa intreg sau se poate taia in doua. Eu am taiat fileul meu in doua bucati, am pus la baza un strat din amestecul de marar, am asezat una din bucatile de somon, am presarat deasupra ei un strat de amestec apoi am asezat urmatoarea bucata pe care am acoperit-o cu restul de marar:
Se acopera vasul cu capacul si se da la frigider, in compartimentul cel mai rece. A doua zi, in vas s-a format un suc clar, care acopera fileurile:
Se intorc fileurile, modificandu-le pozitia in vas (daca au fost cu pielea in sus, se intorc cu pielea in jos):
Se acopera si se dau din nou la frigider, repetand operatia de intoarcere la fiecare 24 de ore.Dupa 3 zile, somonul este deja marinat, se scoate din marinata, se clateste rapid de mararul de pe el si se tamponeaza cu un sevet, pentru a se usca. Se pastreaza la frigider in continuare, la mine a rezistat o saptamana (mai mult de atat nu am apucat sa ii testam longevitatea :P ), timp in care am avut alte bucati la marinat, pentru ca e delicios si aproape ca nu ne mai putem lipsi de el. O sugestie de servire:
Felii de castraveti cruzi, ornate cu crema de branza si verdeturi si felioare fine din somonul marinat – un aperitiv aratos si gustos, cu o nota de prospetime. Cel putin la fel de bune sunt, insa, mult mai putin pretentioasele tartine cu paine prajita, felii de somon marinat si rondele de ceapa verde, care mi-au transformat, in ultima vreme, fiecare mic dejun intr-o sarbatoare. :)
Lasă un răspuns