Pește la cuptor cu roșii și usturoi, rețetă simplă
Pește la cuptor cu roșii și usturoi, rețetă simplă și aromată, un preparat cu tentă mediteraneană în care combinația de arome și gusturi din sosul de roșii pune în evidență savoarea peștelui. Cum se prepară pește la cuptor cu roșii și usturoi.
Greu de găsit o rețetă mai simplă și mai aromată decât acest pește la cuptor cu roșii și usturoi. Întotdeauna sunt în căutare de noi rețete cu pește, pentru că ne place foarte mult și nu ne rezumăm la pește prăjit cu mujdei și mămăligă, ne place să încercăm și ceva nou, cum ar fi un biban de mare la tigaie sau un somon cu sos de soia și miere.
În fine, rețeta de pește la cuptor cu sos de roșii și usturoi o am de la o vecină al cărui soț este pescar. N-o fi ea cea mai entuziasmată soție, când apare soțul în miez de noapte, cu o plasă de pește de curățat, dar sigur se poate spune că are o colecție de invidiat de rețete cu pește din cele mai diverse.
I-am spus despre dorința mea de a încerca o rețetă nouă cu pește și ea, fiind la curent cu rețetele noastre obișnuite, mi-a dat această rețetă simplă dar foarte aromată.
Cu o tentă mediteraneană și un gust delicios, acest pește la cuptor cu roșii și usturoi este, clar, o alegere ideală atunci când vrei o masă delicioasă cu minim de efort. Putem varia verdețurile folosite pentru a o adapta gustului nostru și putem servi cu diverse garnituri, de la o mămăliguță gustoasă și aurie la piure de cartofi sau o garnitură de orez gătit simplu, cu verdeață, care să pună în valoare aromele și savoarea peștelui.
Ingrediente Pește la cuptor cu roșii și usturoi
- 600 gr. pește – am folosit păstrăvi, am socotit un pește ca fiind o porție
- 3 – 4 căței de usturoi
- 300 ml roșii – am folosit roșii întregi, curățate de pieliță, de la conservă
- 100 ml vin alb
- 1 lingură oțet
- 1 lingură zahăr
- 2 linguri ulei
- 1 linguriță chimen
- busuioc
- sare
- piper
Pește la cuptor cu roșii și usturoi – eviscerarea și curățarea peștelui
Primul pas va fi pregătirea peștelui, care, așa cum am menționat deja în lista ingredientelor, în cazul meu a fost păstrăv, dar se pot folosi și alte specii de pește de apă dulce sau oceanic, chiar mă gândesc ca la prima tură când voi relua această rețetă delicioasă să încerc un macrou pregătit în același mod.
1. Deci, luăm peștele, îl eviscerăm, îl curățăm în interior de măruntaie, îl curățăm de solzi (la mine n-a fost cazul). În mod normal, aș fi lăsat capul atașat dar am constatat ca nu avea loc în vasul de copt, așa că am tăiat și capetele.
2. Se spală peștele sub un jet de apă curată și se usucă cu un prosop absorbant, de hârtie.
3. Se presară peștele atât în interior cât și pe exterior cu puțină sare și piper, se acoperă cu o folie alimentară și se lasă deoparte timp de un sfert de oră, timp în care aprindem cuptorul, fixându-l la la 180°C.
Pește la cuptor cu roșii și usturoi, pregătirea sosului de roșii și usturoi
1. Se curăță cățeii de usturoi și se feliază nu foarte mărunt.
2. Într-o crăticioară, se încinge uleiul pe foc mediu-mic și se călește ușor usturoiul, fără a-l lăsa să-și schimbe culoarea.
3. Deîndată ce usturoiul începe pe ici colo să devină ușor de tot auriu, se stinge cu vin și se lasă să atingă din nou punctul de fierbere.
4. Se adaugă în sos roșiile zdrobite și se lasă la fiert 5 minute. Se adaugă o linguriță de busuioc uscat, una de chimen, o lingură de zahăr și o lingură oțet, apoi se potrivește gustul sosului cu sare și piper și se ia de pe foc.
Pește la cuptor cu roșii și usturoi – mod de preparare, gătirea la cuptor
1. Se tamponează peștii cu hârtie absorbantă de bucătărie, ca să scăpăm de excesul de apă și se așează într-un vas termorezistent. Deasupra lor se toarnă sosul de roșii.
2. Se bagă vasul cu peștele și sosul de roșii cu usturoi la cuptor și se lasă la copt circa 25-30 de minute, la 180°C. Din când în când, se mai unge peștele cu sosul din tavă cu o lingură, dar nu încercăm să-i întoarcem deoarece se pot rupe.
3. Se scoate din cuptor vasul cu pește cu sos de roșii și usturoi atunci când capătă o ușoară crustă rumenă, se lasă să se răcorească puțin și se servește cu una din garniturile menționate mai sus sau cu una la alegerea voastră.
Iată rezultatul final, n-o fi cel mai fotogenic preparat din lume dar cu siguranță este unul foarte delicios.
Poftă mare!
Lasă un răspuns