
Pește în hârtie de copt la cuptor – file de pește en papillotte – rețetă detaliată





Rețetă detaliată de pește în hârtie de copt la cuptor – file de pește en papillotte – cu lista de ingrediente la gram și multe sfaturi utile unei reușite perfecte. Ce înseamnă metoda de gătire en papillotte? Cât timp se gătește un pește în hârtie de copt?
E vară și cred că nimeni nu are chef să petreacă ore întregi lângă aragaz, de aceea vin chiar acum cu această rețetă de pește la cuptor în hârtie de copt – file de pește en papillotte – o manieră de gătire a peștelui foarte simplă, foarte sănătoasă și foarte gustoasă și, așa cum am promis, metoda asta nu vă va ține mult timp prin bucătărie!
Revin asupra termenului en papillote. Așa cum, probabil, deja v-ați dat seama, este un cuvânt franțuzesc, de unde provine și tradiția, veche de secole, a gătirii alimentelor în hârtie de pergament. Prin această metodă, care asigură o gătire delicată, se gătesc de obicei ingrediente cu o textură la rândul ei delicată. Cel mai adesea, se gătește pește en papillotte dar metoda este aplicabilă și pieptului de pui, scoicilor și altor fructe de mare, anumitor legume etc.
Revenind la rețeta zilei, cea de pește în hârtie de copt la cuptor, rețineți că, prin această metodă, se pot găti fileuri sau pești întregi de dimensiune potrivită, alături de legume și aromatice. Practic, într-un singur pachet avem atât proteina cât și garnitura de legume. Eu am aplicat metoda unor fileuri de biban de mare dar la fel de bine se poate face aproape orice pește en papillotte. De la doradă la păstrăv și de la somon la șalău. Adăugați – doar dacă doriți – și un sos și veți obține o masă elegantă și completă.
Ingrediente pește în hârtie de copt la cuptor – file de pește en papillotte – rețetă detaliată
- 4 fileuri de biban de mare a câte 80 – 90 de grame/bucată (se poate folosi la fel de bine dorada sau un file de somon de 180 – 200 gr etc)
- 1 cățel de usturoi mic, tăiat în lamele fine
- 1 lămâie, ½ tăiată felii subțiri și de la ½ doar zeama
- 150 de grame de morcovi (2 morcovi de mărime medie)
- 150 de grame de conopidă (buchețele) sau broccoli
- ierburi aromatice după gust, eu am folosit ½ de legătură de pătrunjel și ½ de legătură de mărar (se pot adăuga și foi de dafin, tarhon, cimbru și altele)
- 1 lingură de ulei de măsline extravirgin
- 30 de grame de unt topit
- opțional, cam 60-70 ml de vin alb sec (eu nu am folosit, de data asta)
- sare și piper negru proaspăt măcinat, după gust
- puțin mărar proaspăt sau pătrunjel, pentru servire
Mod de preparare pește în hârtie de copt la cuptor – file de pește en papillotte – rețetă detaliată
1. Peștele l-am filetat cu ceva timp înainte. Înainte de a mă apuca de treabă, l-am scos din frigider, l-am tamponat cu hârtie absorbantă de bucătărie și l-am asezonat cu sare și piper negru proaspăt măcinat.
Observație: puteți cere vânzătorului, la raionul de pește, să vă fileteze peștii pe care-i cumpărați sau puteți să-i filetați chiar voi, urmând procedeul video de aici.
2. Am pornit cuptorul și l-am setat la 190°C, căldură de jos și de sus, cu ventilație. Mi-am pregătit 2 bucăți de hârtie de copt de 30×40 cm (dimensiunea pre-tăiată).
Pregătirea pachetelor
3. Am curățat și am spălat morcovii. I-am zvântat puțin și i-am tăiat în fâșii subțiri, cu ajutorul unui peeler pentru legume. Am presărat usturoiul tăiat lamele, în mod egal, aproximativ la mijlocul celor două coli de hârtie de copt. Deasupra usturoiului, am plasat câte jumătate din morcovi, în mijlocul fiecărei coli de hârtie de copt.
4. Pe lângă morcovi, am adăugat buchețelele de conopidă. Subliniez că pe acestea le puteți înlocui cu broccoli sau cu alte legume, dacă preferați. Pentru rețeta de pește în hârtie de copt, puteți folosi dovlecel, tăiat de asemenea în fâșii, asemeni morcovilor, sau în bastonașe. Puteți folosi roșii cherry, ardei gras etc. Aveți în vedere doar să adăugați o cantitate de legume adecvată, în raport cu cantitatea de proteină din fiecare pachet (peștele).
După ce am așezat pe hârtia de copt legumele, le-am stropit cu uleiul de măsline. Am asezonat cu sare și piper proaspăt râșnit și, cu ajutorul hârtiei, am amestecat puțin legumele, pentru o asezonare uniformă.
5. Imediat, deasupra legumelor am așezat câte două fileuri de pește. Subliniez că, dacă aveți pește mai mare, se poate folosi un singur fileu sau o bucată de pește de mărime potrivită pentru o porție. Am distribuit zeama de lămâie în cele două pachete iar dacă folosiți vin alb, acesta se adaugă tot acum. Am stropit peștele cu untul topit și am adăugat și ierburile aromatice, în cazul meu pătrunjel și mărar. Le-am împărțit în mod egal, în cele două pachete. Am adăugat, în final, și felii de lămâie, care vor contribui la crearea aburului în pachete, în timpul gătirii.
Închiderea pachetelor și gătirea la cuptor
6. Pe rând, am pliat fiecare bucată de hârtie, așa încât peștele și legumele să rămână la mijloc. Pornind dintr-o parte, am pliat strâns hârtia și am răsucit-o tot la câte 2-3 centimetri, asigurându-mă că pachetele sunt bine închise. Este esențial ca ”papiota” să nu se deschidă în timpul gătirii, ca să nu elibereze aburul ce se formează în interior.
7. În scurtul timp în care am pregătit pachetele, cuptorul deja s-a încins. Am așezat, așadar, pachetele de hârtie de copt pe tava cuptorului și le-am dat la cuptorul preîncins la 190°C, cu ventilație, la o înălțime medie. Timpul de gătire al preparatului este de 20 de minute iar în acest răstimp, eu am mai pregătit un sos. Asta, însă, nu e necesar, puteți servi acest pește în hârtie de copt la cuptor doar cu lămâie.
Pește en papillotte – servirea
8. La finele celor 20 de minute, am scos pachetele din cuptor, cu tot cu tava pe care le-am așezat. Evident, manipularea e mai sigură și mai ușoară, cu tava. Le-am deschis cu grijă, pentru că aburul din interior e foarte fierbinte. În interiorul pachetelor, peștele e moale și suculent iar legumele perfect gătite, un pic al dente, foarte plăcute. Felia de lămâie și-a cam făcut treaba, așa că am stors-o peste pește și am aruncat-o. La fel am procedat cu ierburile din pachet, la servire am adăugat verdeață proaspătă.
9. Eu am servit acest pește en papillotte, cald, adăugându-i alături câșiva cartofi noi cu unt și sosul beurre blanc, care e foarte potrivit pentru pește și a cărui rețetă o găsiți cu un click pe poza de mai jos. A fost un deliciu de mâncare!
Sper să vă placă rețeta și să reveniți cu impresii!
Lasă un răspuns