Plachie de pește – crap – rețetă video
Plachie de pește – crap – rețetă video pas cu pas. Cum se face o plachie de crap tradițională, rețetă ușoară, prezentată inclusiv în format video. Lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de plachie de crap. Rețetă video de plachie de pește.
Această rețetă de plachie de pește – crap – o pregătesc deseori pentru familia mea. Nu înțeleg cum de a scăpat atâta timp nepublicată, fiind una din manierele mele preferate de a găti peștele și mai ales crapul. Gândindu-mă bine, o rețetă asemănătoare acesteia este cea de Pește cu legume la cuptor, care, la fel ca plachia, se pretează preparării atât cu crap, cât și cu alte tipuri de pește. Doar că eu v-am mai povestit cât de mult îmi place mie crapul. În bucătăria mea, această manieră de gătire la cuptor, cu legume și sos, este rezervată aproape exclusiv peștelui denumit de latini Cyprinus carpio, poate cel mai răspândit din apele noastre. Vezi și rețeta de saramură de pește (crap), un alt deliciu tradițional.
Cred că faptul că este atât de răspândit, poate cel mai răspândit pește din țara noastră, explică apariția preferinței mele pentru acest pește. Aș putea spune că am crescut, practic, cu el. Îmi place foarte mult peștele, în general, dar crapul mi-a format gustul pentru pește și în acum îmi evocă gustul din copilărie, pentru că rareori Buna mea gătea altfel de pești.
Cât privește plachia de pește, aceasta e o mâncare cel mai probabil de origine grecească, împământenită în țara noastră mai întâi în bazinul Dunării, în sud. În gastronomia Greciei chiar există preparatul plaki, denumind atât un preparat asemănător cu ceea ce numim noi înșine plachie, cât și ”gigandes plaki”, un preparat din fasolea gigandes atât de iubită de greci, pregătită cam în același mod, cu multe legume, mai ales ceapă, apoi coaptă pe îndelete la cuptor.
Pentru ca rețeta de plachie de pește să devină la fel de îndrăgită în bucătăriile voastre pe cât este de iubită la mine acasă, v-o prezint inclusiv în format video. Mă gândesc că, poate, așa o veți găsi mai ușor de abordat, în cazul în care nu ați mai încercat-o niciodată. Oricum, nu e greu de făcut. Video-ul mai jos, după lista de ingrediente.
Ingrediente plachie de pește – crap – rețetă video pas cu pas
- 6 bucăţi mărișoare de crap, provenind dintr-un crap de 1,8 kg, cu observația că plachia se poate face în același mod și din alte tipuri de pește (caras, somn, șalău etc), eu am folosit 2 fileuri de crap
- 4 cepe (450 de grame de ceapă gata curățată, tocată cubulețe)
- 2 ardei mari, tocați cubulețe – 300 de grame de ardei cântărit gata curățat, se poate și gogoșar – eu am folosit 1 ardei roșu și 1 ardei galben, culoarea nu are mare importanță dar cei roșii vor aduce o nuanță plăcută mâncării
- 4 căţei de usturoi, feliați fin
- 400 de grame de roșii în bulion sau 1-1,5 kg. roșii proaspete, opărite și curățate de pieliță
- 150 ml. vin alb
- 30 ml. ulei
- 2 foi de dafin
- sare și piper după gust
- 1 legătură de pătrunjel verde, tocat
Plachie de pește – crap – rețetă video pas cu pas
Mod de preparare plachie de pește – crap – rețeta pas cu pas în format text (printabil)
1. Pentru a mea plachie de crap, am folosit 2 fileuri mari provenind de la un crap de 1,8 kg, așa cum am precizat deja în lista de ingrediente de mai sus. Fileurile le-am obținut urmând procedeul descris în articolul Cum se curăță un crap – tutorial video. Indiferent dacă veți alege sau nu să pregătiți plachia cu fileuri, oricum peștele trebuie bine curățat de solzi și intestine, spălat cu multă apă rece și zvântat cu șervete absorbante. Apoi, se porționează în bucăți după plac.
2. Se pornește cuptorul și se încinge la 180°C. Pe plită, se încinge pe foc mediu o tigaie, se adaugă ½ din ulei, apoi ceapa și usturoiul. Se presară cu 1 praf de sare, se reduce focul și se călește ceapa pe foc până devine ușor translucidă.
3. Se adaugă ardeiul și se călesc legumele în continuare încă 7-8 minute, pe foc mic. Nu le scăpăm din ochi, nu dorim să se rumenească, doar să se înmoaie.
4. Se adaugă roșiile mărunțite, cu tot cu bulion. Se aduce totul în clocot și apoi se adaugă și vinul și foile de dafin. Se fierbe sosul 10-15 minute.
5. Se unge cu ulei o tavă recomandată pentru cuptor, de o mărime suficientă ca să încapă bucățile de crap, fără să le suprapunem, dar nici să nu rămână mult loc gol în jurul lor. Se așează în tavă bucățile de pește.
6. Se asezonează cu sare și piper sosul din tigaie și se toarnă tot conținutul tigăii peste peștele din tavă. Se ridică ușor fiecare bucată de pește, așa încât legumele și sosul să pătrundă și pe dedesubt de acestea, apoi se nivelează bine.
7. Plachia se dă la cuptorul preîncins la 180°C timp de 45-50 de minute, până se rumenește frumos la suprafață. Se presară la final cu pătrunjel verde tocat.
Servire plachie de crap
Plachia de crap se servește caldă sau rece, preferabil cu mămăligă. E un preparat tradițional de la care avem așteptări clare, iar mămăliga aurie de alături este una dintre acestea.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns