Somon intreg la cuptor
Nu stiu in ce ape s-a scaldat protagonistul de mai jos, dar ajuns la sfarsit pe un platou cam neincapator, pe masa mea din bucatarie :)). Somon intreg la cuptor, categoric o reteta buna si care se preteaza si altui fel de peste, nu doar somonul. Oricum, bun peste acest somon, savuros si fin, carnea moale si alunecoasa, ce mai, bun de tot!
Ingrediente Somon intreg la cuptor:
- 1 somon curatat si eviscerat
- zeama de la 1 lamaie
- sare, piper
- 1 lingura de boabe de coriandru zdrobite
- 1 lingura de stafide
- 1 portocala
- patrunjel verde
- 1 ceapa mica
- 2-3 catei de usturoi
- 3 linguri de pesmet (pentru umplutura)
In plus:
- Pesmet aromat, preparat amestecand la blender pesmetul cu o lingurita de coaja rasa de portocale, 1 catel de usturoi, cateva boabe de coriandru, putina verdeata
- 2 linguri de ulei de masline
Preparare:
Somonul se sareaza, pipereaza si se stropeste abundent cu zeama de lamaie, se lasa la frigider o ora.
Portocala se decojeste si se taie cubulete pe o farfurie, ca sa nu pierdem sucul.
Se adauga 3 linguri de pesmet, ceapa si verdeata fin tocata, usturoiul si stafidele, sare si piper dupa gust.
Toate acestea se amesteca si se formeaza umplutura care se indeasa in burta pestelui:
Pestele odata umplut se imbraca cu un pesmet aromat, obtinut amestecand la blender 1 lingurita de coaja rasa de portocala, cateva boabe de coriandru zdrobite, un catel de usturoi si 1 lingurita de verdeata – cu cateva linguri bune de pesmet (in functie de cat de mare e pestele). Se aseaza intr-o tava, pe hartie de copt si se stropeste cu uleiul de masline:
Se da la cuptorul preincins la 180 de grade, aproximativ 40 de minute – pana se rumeneste frumos (atentie, daca vi se pare ca da in ars coada, o inveliti cu staniol – la mine asa s-a intamplat).Cand somonul este gata, il puteti aseza intreg pe un platou sau il puteti transa inainte, se taie foarte usor cand este bine facut. L-am servit cu cartofi natur si sos meuniere:
Lasă un răspuns