Somon in crusta aromata, la cuptor
Va propun o reteta minunata de preparare a somonului sau a oricarui alt peste la cuptor. Este vorba despre niste rondele de somon invelite intr-o crusta deosebit de aromata, care va incanta pe orice mesean, oricat de pretentios. Condimentele sunt perfect echilibrate, invelisul crocant iar somonul perfect gatit:
Ingrediente Somon in crusta aromata la cuptor
- 1 somon de 1,6 kg (sau cum il aveti, intreg sau rondele)
- 1 lamaie (coaja si zeama, care va fi folosita 1/2 la prepararea pestelui si 1/2 pt. sos)
- 5 linguri de pesmet
- 2 catei de usturoi
- rozmarin, patrunjel, menta – ce ierburi va plac
- cateva boabe de coriandru
- sare
- piper
- ulei de masline
Pt. sos:
- 4 linguri de iaurt
- 1 galbenus
- lamaie si ulei de masline
- sare si piper
Mod de preparare somon in crusta aromata
Daca aveti pestele intreg il decapitati, curatati de solzi si inotatoare.
Pestele curatat se taie in rondele de 2 cm grosime, se sareaza, pipereaza, condimenteaza cu putin rozmarin.
Se aseaza intr-un vas si deasupra se stoarce 1/2 de lamaie, se stropeste cu putin ulei de masline si se lasa la frigider 1 ora.Se prepara sosul, amestecand continuu, intr-o craticioara in bain-marie, galbenusul, zeama si coaja de la 1/2 lamaie, iaurtul, 1 lingura de ulei de masline, sare si piper (alb, de preferinta):Se lasa pe abur, amestecand, doar pana se ingroasa (putin mai gros decat smantana pentru frisca) dupa care se scoate imediat:Se pregateste amestecul aromat pentru crusta:Jumatate din coaja de lamaie, usturoiul, coriandrul, ierburile aromate, piperul, putin sare si pemetul se dau la blender.Pestele se scoate din frigider si se tavaleste in acest amestec, presand usor cu palma ca sa adere mai bine la suprafata:Se aseaza feliile de somon intr-o tava acoperita cu hartie de copt si se dau la cuptorul preincins la 180 de grade, pentru 20 de minute.Somonul gata:Se serveste cu o garnitura la alegere, eu am preferat pastele integrale verzi a caror reteta am postat-o aici, cu putin sos si lamaie.
O „sectiune”:Deosebit de aromat si de gustos!
Lasă un răspuns