Conservă de pește în ulei picant
Conservă de pește în ulei picant, rețetă culinară. Cum se face conserva de pește în ulei. Conservă de casă din pește – sardine – în ulei picant, rețetă pas cu pas.
Toamna este momentul în care toată lumea se gândește la conserve, la zacuscă, gogoșari, murături fel de fel, legume la borcan… și mi-am zis eu, atinsă fiind de microbul marii borcaniade naționale, de ce n-aș încerca și eu o conservă de pește? Nu de alta, dar bărbatu-meu adoră atât conserva de pește în ulei cât și pe cea în sos tomat. Ăsta e un lucru destul de greu de explicat din partea unei persoane care nu e neapărat amatoare de pește în altă formă. Oricum, e bine că îi place și-așa, până la urmă. M-am gândit, așadar, să-l impresionez cu o conservă de casă făcută special pentru el, cu toată grija de care sunt capabilă.
Sursa rețetei
Pentru conserva asta am cules o rețetă de la un prieten bun, pescar împătimit. Din primăvară și până în toamnă, omul își împachetează toate undițele și mulinetele și ia drumul Clisurii Dunării. Nici că-l mai vede cineva prin oraș în acest răstimp. Prietenul nostru a cules această rețetă de pește conservat în ulei din satele de pescari din Clisură. După multe insistențe și câteva tăvi cu prăjitură oferite ca monedă de schimb, mi-a ”vândut” pontul și mie. O altă rețetă culeasă din Clisura Dunării este cea de saramură de pește (crap), click pe link pentru a o studia!
Ei bine, pentru rețeta de conservă de pește în ulei picant se poate folosi orice fel de pește mic. Prietenul nostru o face cu plătică, cu peștișorii numiți pe la noi ”obleți” sau alteori folosește cărășei sau… toate amestecate. Nu văd însă motivul pentru care nu s-ar putea folosi pești mai mărișori, tăiați în bucăți potrivite. Nu am încercat, dar cred că ar merge. Numai că pescarul nostru mi-a oferit doar rețeta, nu și peștele. Așa că a trebuit să mă descurc cum am putut. Și cum în familia mea nu deține nimeni undiță… am rezolvat problema în prima pescărie în care am intrat, unde am găsit niște frumușele sardine provenite din captură.
Ingrediente Conservă de pește în ulei picant
- 2 kilograme de pește mic (în cazul meu sardine), cântărit necurățat
- 300-400 ml. ulei de floarea soarelui
- 300 ml. vin alb sec
- 1 tijă de țelină apio
- 3 morcovi de mărime medie
- 1 ceapă (a mea s-a întâmplat să fie roșie, nu are importanță ce culoare are)
- 1 lingură rasă de boabe de piper
- zeama de la 1 lămâie
- 1 căpățână de usturoi
- ardei iute proaspăt sau uscat, după cât de picantă vreți să fie conserva (dacă nu vă place gustul picant, puteți renunța complet la ardeiul iute)
- 4 frunze de dafin
- 1 lingură de supă cu vârf de sare pentru conserve și murături (neiodată, cereți de la magazine sarea neiodată, e un produs sezonier și se găsește în această perioadă)
Preparare Conservă de pește în ulei picant – marinarea
1. Peștele se curăță de solzi și de măruntaie, se taie capetele, cozile și înotătoarele, se clătește sub jet de apă rece și se lasă să se scurgă bine. Mie, în urma eviscerării și decapitării a 74 de sardine, mi-au rezultat exact 1,56 kg. de pește curățat. După ce peștele s-a scurs bine de apă, se presară cu sarea și se amestecă bine, ca să fie sărat peste tot.
2. Se pune într-o crăticioară vinul, se dă în clocot apoi se adaugă morcovii și țelina curățate, spălate și tăiate rondele, ceapa curățată și tăiată peștișori, dafinul și piperul. Se mai dă într-un clocot scurt după adăugarea legumelor și se trage deoparte de pe foc. Se adaugă zeama de lămâie și se lasă marinada să se răcească bine.
3. Într-o caserolă încăpătoare se aranjează straturi de pește alternând cu straturi de legume din marinadă, frunzele de dafin etc. La final, se toarnă deasupra toată marinada și se apasă de câteva ori, să pătrundă peste tot. Eventual, se tasează cu o greutate, așa încât lichidul să acopere puțin peștele și se acoperă cu un capac. Peștele se dă la frigider și se lasă să se marineze timp de minimum 24 de ore (ideal 48 de ore). În acest timp, acidul din vinul alb sec și din lămâie va consuma oasele și acestea vor deveni mult mai moi.
Îmbutelierea
4. Se curăță usturoiul și se taie felii fine iar ardeii iuți se mărunțesc. Se așază în borcane câte o frunză de dafin, câteva felii de usturoi și fulgi de ardei iute. Opțional, se pot adăuga și câteva legume din marinadă (morcovi și ceapa) dar nu e neapărată nevoie, ele deja și-au îndeplinit rolul.
Eu am folosit borcane de 500 ml, cu gura mai largă, iar tot peștele marinat a încăput în 3 borcane. Atenție, borcanele și capacele ce se vor folosi trebuie să fie perfect curate și sterilizate, așa cum am specificat la punctul 1 al modului de preparare de la rețeta de Ajvar (click pe link pentru explicații complete).
5. Se aranjează în borcane peștii, cât mai înghesuit… ca sardelele, adică. După ce se aranjează peștele, se adaugă 2-3 linguri de marinadă și se apasă cu dosul unei linguri, pentru ca marinada să pătrundă până la fund. Deasupra se pun boabe de piper din marinadă și, opțional, câteva legume din marinadă.
6. Se toarnă uleiul așa încât să acopere bine peștele. Mie mi-au intrat cam 120-150 de ml. în fiecare borcan. Se apasă cu dosul lingurii așa încât să iasă bulele de aer.
Gătire la cuptor – conservă de pește în ulei picant
7. Se așează borcanele astfel pregătite, fără capac (în cazul meu, cu capacul desfăcut), pe o tavă metalică și se bagă în cuptorul rece. Se aprinde cuptorul și se fixează la 100°C. Conserva de pește se va găti la foc mic timp de 7-8 ore. Vă spun un secret, puteți să probați, scoțând un peștișor cu furculița chiar după vreo șase ore. Dacă oasele sunt moi, perfect masticabile, atunci conserva va fi gata. Pentru o conservă reușită, oasele peștelui trebuie să fie efectiv dizolvate atât sub efectul marinadei acide, cât și prin gătirea lentă (confierea, practic) în ulei.
Alternativă – gătirea în bain-marie
Încă un pont: rețeta se poate pregăti și în bain-marie. Așezați un strat de cârpe de bumbac într-o cratiță largă. Aranjați deasupra borcanele și turnați apă atât cât să ajungă până la jumătatea înălțimii borcanelor. Puneți cratița pe foc. Când fierbe, reduceți focul la minimum și acoperiți lejer cu un capac (lăsând puțin loc să iasă aburul). Dacă apa se evaporă, trebuie completată cu apă fierbinte. De aceea, gătirea fiind de lungă durată, consider eu că e mai comod să o facem la cuptor decât să supraveghem cratița timp de atâtea ore.
8. Atunci când procesul de gătire s-a finalizat (adică oasele peștelui nu se mai simt când îl mestecăm), se oprește cuptorul. Se pun rapid capacele (atenție, să fie capace care etanșează bine!) și se bagă imediat tava înapoi în cuptor. Borcanele trebuie să se răcească lent, în interiorul acestuia.
Păstrarea conservelor
După ce se răcesc, borcanele cu peștele conservat în ulei picant se așează într-un loc răcoros (cămară). Se vor păstra perfect timp de câteva luni. După ce se deschide borcanul, dacă nu se consumă complet se păstrează la frigider, încercând să-l consumăm cât mai repede.
Eu sper că rețeta mea de conservă de pește în ulei picant (sau mai puțin picant, după cum vă place) vă va fi de folos și, poate, o veți și încerca. Aveți multe motive să o faceți. Se păstrează bine și e foarte, foarte gustoasă. Apoi, o puteți consuma în felurite moduri. Puteți să faceți o pastă tartinabilă excelentă amestecând peștișorii conservați cu unt și/sau maioneză, puteți să faceți tartine sau salate etc.
Vă doresc spor la conserve!
Lasă un răspuns