Flori de dovlecei umplute
Nu cred că o să pot nici măcar să-mi imaginez un fel de mâncare mai diafan decât aceste flori de dovlecel umplute. Intr-atât de ușoare, de delicate, cu un gust subtil de dovlecel, dar și de… altceva, de prospețime și de primăvară, parcă. Se potrivesc de minune cu umplutura de ricotta aromată cu ceapa ciorii si tarhon (așa i-am făcut eu), dar la fel de bine pot fi aromați și cu alte ierburi (un pic de usturoi, busuioc etc.). Din stadiul de boboc de floare și până pe masă… vreo 30 de minute cu totul, dar mult mai puțin timp durează să dispară din farfurii. Iar ceea ce vedeți mai jos nu e ikebana, ci materia primă pentru aceasta minunăție:
Ingrediente flori de dovlecei umplute
- 200 de grame de flori de dovlecel proaspete (sa nu fie deschise)
- 250 de grame de ricotta (sau branza de vaci foarte proaspata, sau crema de branza)
- 1 ou
- sare si piper dupa gust
- cate 1 lingura de ceapa ciorii si tarhon fin tocate (sau usturoi si busuioc, marar etc.)
pentru aluat:
- 1 ou
- 3 linguri de faina
- sare
- bere, pana la obtinerea unui aluat ceva mai consistent ca cel de clatite
in plus:
- ulei pentru prajit
Preparare flori de dovlecei umplute
Se pregateste umplutura, amestecand ricotta (sau branza de vaci proaspata, sau crema de branza), oul, sare si piper dupa gust si verdeturile fin tocate pana la obtinerea unei paste omogene (poza 1). Umplutura se toarna intr-un pos de ornat cu un varf cu deschizatura larga, se deschid florile si se toarna cu ajutorul posului umplutura, lasand libere petalele catre varf cam de 4-5 cm. Se rasucesc varfurile libere ale petalelor si se inchide bine umplutura in interiorul florilor (poza 2).
Se prepara aluatul, batand bine oul cu furculita impreuna cu un praf de sare, apoi omogenizand faina in oul batut; se adauga berea putin cate putin, amestecand continuu pana la obtinerea unui aluat ceva mai consistent decat cel de clatite. Se pune pe foc o tigaie cu peretii mai grosi in care se incinge uleiul (cam de 1-1,5 cm. sa fie uleiul in tigaie). Inainte de a plonja florile in uleiul incins, se tavalesc pe toate partile in aluat (poza 3).Florile bine imbracate in aluat se scurg de aluatul in exces si se prajesc rapid in uleiul incins pe toate partile, pana devin aurii.Se scot din tigaie pe servete de hartie absorbante si se servesc fierbinti, ca aperitiv sau gustare.
Lasă un răspuns