
Icre de chia – rețetă simplă de post





Icre de chia – rețetă simplă de post. Aperitiv de post lejer și gustos, salată de icre de chia, rețetă cu gramaje exacte și mod de preparare detaliat. Ce este chia și ce proprietăți are?
Nu este prima dată când vă propun o rețetă pe bază de semințe de chia dar e prima dată când vă propun un preparat sărat: icre de chia, un aperitiv excelent în perioada de post sau pentru cei care au optat pentru o dietă vegană. Această imitație de ”icre” are un gust foarte realist, apropiat de cel al salatei de icre atât de iubită în țara noastră iar textura aș zice că e chiar identică. Cu siguranță, gustul e mult mai de ”icre” decât al mult mai cunoscutelor ”icre de fasole”, tot o rețetă de post, destul de populară.
Dacă vreți să aflați mai multe despre aceste semințe minune, puteți accesa articolul dedicat lor, cu un click pe poza de mai jos. Mă voi rezuma, acum, să vă spun că le găsim atât albe cât și negre și că au un conținut important de fibre, proteine și de vitamine.
Fiind o rețetă foarte simplă, fără preparare termică, mă grăbesc să v-o ofer, mai jos.
Ingrediente Icre de chia
- 50 de grame de semințe de chia albă (sau neagră)
- 200 de mililitri de apă sau lapte vegetal (de ovăz, de orez etc)
- 1 ceapă roșie mică, tocată fin
- 1-2 linguri (25 ml.) de ulei de in
- 50-75 ml de ulei de floarea soarelui
- sare după gust
- zeama de la jumătate de lămâie (sau după gust)
Mod de preparare icre de chia
Pe scurt, despre ingrediente: am ales semințele de chia albă, care sunt ceva mai greu de procurat dar nu fac nimic în plus față de cele negre, care se găsesc la orice supermarket. Decât că, poate, arată mai drăguț. Ca lichid de hidratare, am folosit apa. La fel de bine se poate folosi un lapte vegetal. Salata de icre cu lapte de vacă și/sau smântână e o totală aiureală, în opinia mea, pentru că, dacă nu-i vegană, ce rost are s-o faci? Poți consuma icre adevărate!
1. Puneți semințele de chia la înmuiat, într-un castron, cu apă rece sau lapte vegetal. În fine, odată adăugat lichidul, acoperiți castronul și lăsați-le la frigider peste noapte sau câteva ore.
După trecerea acestui timp, semințele de chia se umflă, se înmoaie iar lichidul rămas devine gelatinos.
2. Adăugați uleiul de in – dacă nu aveți, nu puneți, dar acest ulei de in dă un vag gust de pește acestor icre de chia, făcându-le mai asemănătoare cu originalul.
3. Turnați uleiul (obișnuit, de floarea soarelui) în fir subțire, ca la maioneză, și încorporați-l cu telul, treptat. Ideea e că puteți pune cât ulei doriți, de la doar una-două linguri la 75 de mililitri sau mai mult, însă mai puțin înseamnă, desigur, un preparat mai sănătos și mai puține calorii.
4. Prin încorporarea uleiului, turnat în fir subțire, ca la maioneză, compoziția devine mai opacă și crește în volum. Asta se întâmplă pentru că acea masă gelatinoasă din jurul semințelor hidratate formează o emulsie. Acum, adăugați zeamă de lămâie, în cantitatea dorită, având grijă să nu scăpați sâmburii în preparat.
5. În sfârșit, adăugați ceapa fin tocată și sare după gust. Eu am folosit ceapă roșie, se poate folosi și ceapă obișnuită sau, de ce nu, ceapă verde sau eșalotă.
Servirea
Salata de icre de chia se servește rece, pe felii de pâine (prăjită sau nu), pe crackers sau cu bastonașe de legume crude. Are un gust plăcut și răcoritor, sigur nu are cum să dezamăgească pe cineva și, în plus, e și foarte sănătoasă.
MAI MULTE REȚETE CU CHIA PUTEȚI GĂSI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns